Δύο από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους σε Νέα Υόρκη και Κοπεγχάγη και όπως φαίνεται επιφυλάσσουν μεγάλες γευστικές και θεατρικές εκπλήξεις. Συναρπαστική αναμένεται και η σεζόν στην Καλιφόρνια και στο Χονγκ Κόνγκ, ενώ από το Σικάγο περιμένουμε να γευτούμε τις νέες τάσεις που θα επικρατήσουν στα εστιατόρια τα επόμενα χρόνια.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο έχεις πάντα τον κίνδυνο να δοκιμάσεις μέτριο φαγητό ακόμη και σε μεγάλα εστιατόρια. Με την πιο ασφαλή επιλογή το The Ledbury του σεφ Μπρεντ Κράχαμ, επιχειρηματίες της εστίασης “μυρίστηκαν” το κενό κάνουν απόβαση από διάφορες μεριές του πλανήτη.
Γράφει ο ΓΙAΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
Έτσι, το Duddell’s το εμβληματικό εστιατόριο του Χόνγκ Κονκ με δύο αστέρια Michelin και διάσημο για τη φινετσάτη και μοντέρνα απόδοση της καντονέζικης κουζίνας, ανοίγει το Νοέμβριο στο Λονδίνο. Θα στεγαστεί στο ιστορικό κτήριο St. Thomas Church, στην περιοχή London Bridge, σε ένα χώρο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για εκθέσεις τέχνης.
Με αγάπη από την Οξφόρδη κατεβαίνει στο Λονδίνο και o Τομ Κέριτζ, ο μοναδικός σεφ στον κόσμο που έχει πάρει δύο αστέρια Michelin για την pub Hand & Flowers. Γνωστός για τα ρουστίκ πιάτα του, εγκαινιάζει το νέο του εστιατόριο στο τέλος του έτους και σε χώρο του πεντάστερου ξενοδοχείου Jumeirah Carlton Tower στο Knightsbridge, σε απόσταση ακριβώς 100 μέτρων από το διάστερο Dinner του Χέστον Μπλούμενθαλ.
Πιο μοντέρνα τα κλασικά της Νέας Υόρκης
Μπορεί ιδιοκτήτες και σεφ στην Ελλάδα να αισθάνονταν άβολα να αλλάξουν το χώρο και το μενού σε ένα εστιατόριο που μόλις είχε ανακηρυχθεί νούμερο 1 στη World’s Best List, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους υπεύθυνους του Eleven Madison Park (EMP) στη Νέα Υόρκη. Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, η κουζίνα θα είναι πολύ πιο μεγαλοπρεπής, με ορατό τον φούρνο Molteni που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το EMP. Ο χώρος του μπαρ μεγαλώνει, ενώ από τις 8 Οκτωβρίου στο μενού προστίθενται δέκα ολοκαίνουργια πιάτα με αποκλειστικά αμερικανικά εποχικά υλικά στην τιμή των 250 ευρώ.
Μεγάλη είναι και η αναμονή των foodies για τους χώρους εστίασης στο μεγαλύτερο κτηριακό συγκρότημα γραφείων και κατοικιών των τελευταίων δεκαετιών που άνοιξε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί γαστρονομίας και οίνου Πασκάλ Τζόουνς και Τσάρλι Μπερντ αναλαμβάνουν να σώσουν τη φήμη του πολυτελούς συγκροτήματος Hudson Yards. Η επιλογή του ως πρώτου εστιατόριου για το Legacy Records είναι ένα στοίχημα και το μενού του θα επικεντρώνεται σε ψάρι και μεσογειακή κουζίνα. Τη λίστα κρασιών δομεί ο Αρβιντ Ρόσενγκρεν, που κατέχει τον τίτλο του καλύτερου σομελιέ στον κόσμο.
Λιακάδα στο Σικάγο
Ο Πολ Γκάχαν, ένα από τους κορυφαίους σεφ στις ΗΠΑ, ξεκινά συνεργασία με δύο επί χρόνια εκπαιδευόμενούς τους, τους Έρνλινγ Γου Μπόουερ και Κόσμο Γκος, και δημιουργούν ένα ηλιόλουστο διπλού τύπου μενού στο Pacific Standard Time. Η μία κουζίνα θα ετοιμάζει ψητά λαχανικά, ψάρι και κρέας με πρώτες ύλες από την Καλιφόρνια και η άλλη ιταλικά πιάτα όπως πίτσα, φοκάτσια κ.ά. Επιπλέον, θα παίξουν ασιατικές γεύσεις επικεντρωμένες στην ιαπωνική κουζίνα.
Τα υπόλοιπα εστιατόρια του Σικάγο τηρούν σιγή ιχθύος και όπως κάθε χρόνο κρατούν τις δημιουργικές βόμβες για να τις πετάξουν σε στιγμή – έκπληξη.
Μετανάστευση από τη Δύση στο Λος Άντζελες
Το μόλις 18 θέσεων εστιατόριο Dialogue στη Σάντα Μόνικα αναλαμβάνει ο σεφ Ντέιβ Μπίραν, πρώην δεξί χέρι του σεφ Γκραντ Αχάτζ του Next και του Alinea στο Σικάγο. Το degu θα περιλαμβάνει 21 πιάτα και θα κοστίζει από 150 έως 185 ευρώ, ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδα και την ώρα που θα κάνει κάποιος την κράτησή του. Το concept πρωτότυπο, καθώς τα πρώτα πιάτα θα έχουν θέμα την άνοιξη, θα ακολουθούν καλοκαιρινές γεύσεις και το μενού θα κλείνει με χειμερινές πρώτες ύλες. Όπως λέει ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό το μενού στο Σικάγο, διότι η εποχή της φράουλας διαρκεί πολύ λίγο.
Ο Ντέιβ Μπίραν δεν είναι ο μόνος που μετοικίζει στη Χρυσή Πολιτεία. Από τον Ελβετό Ντάνιελ Χαμ του Eleven Madison Park, μέχρι την δυάστερη βρετανίδα Έιπριλ Μπλούμπφιλντ, ξεκινούν τις πρώτες τους συνεργασίες με το Λος Άντζελες.
Το πιο πρόσφατο όνομα που προστίθεται στη λίστα του LA, είναι αυτό του Ντέιβιντ Τσάνγκ από το Momofuku. Το εστιατόριο North Spring ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στην Naud Street στην Τσάιναταουν. Ο Τσάνγκ δηλώνει ότι έχει εμπνευστεί το μενού από την απόλυτη φρεσκάδα και ζητά συγνώμη από τους λάτρεις των μπάο με χοιρινή πανσέτα.
Το Noma επιστρέφει στην πατρίδα
Μετά από την παγκόσμια περιοδεία του, το Noma θα αποκτήσει σύντομα καινούργια στέγη. Με σεφ τον Ρενέ Ρετζέπι, το εμβληματικό εστιατόριο μετακομίζει στην περιοχή Κριστιάνια της Κοπενχάγης. Μία κακόφημη πρότινος, εναλλακτική πλέον περιοχή που αναπτύσσεται ταχύτατα. Ενα αστικού τύπου αγρόκτημα θα περικυκλώνει το βασικό κτίριο του εστιατορίου, ενώ η ταράτσα του θα μετατραπεί σε θερμοκήπιο για την ανάπτυξη και συγκομιδή πρώτων υλών του εστιατορίου. Το πότε ακριβώς θα ανοίξει, παραμένει άγνωστο.
Χορτοφαγικά αστέρια στη Μαδρίτη
Παρά την εμμονή που έχει στα λαχανικά, ο Μάριο Σντοβάλ κατάφερε όχι απλώς να κάνει γαστρονομικό προορισμό την περιοχή Humanes έξω από τη Μαδρίτη, αλλά και να κερδίσει δύο αστέρια Michelin. Τώρα, ανοίγει το εστιατόριο – αδερφάκι του Coque με 60 θέσεις στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Chamberi. Το μοναδικό πιάτο που παραμένει στο μενού είναι το χοιρινό γάλακτος με γαρνιτούρα από φρούτα του πάθους. Το υπόλοιπο μενού, λέει ο ίδιος, θα έχει βάση το σιτάρι.
Από τη δική του γη στο τραπέζι
Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Αυστραλία, οι προσωπικές φάρμες και τα αγροκτήματα των σεφ αναπτύσσονται και καλλιεργούνται εδώ και δέκα χρόνια. Η Μάγκι Μπέαρ και ο Ματ Μοράν είναι από τους πρώτους επαγγελματίες της γαστρονομίας που επένδυσαν στη δική τους γη. Και τώρα, ήρθε η ώρα να το εξαργυρώσουν. Πρώτος ο Ματ Μοράν δημιουργεί ένα τριώροφο κτίριο για το Barangaroo House με την επιμέλεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Collins and Turner για να στεγάσει το μοναδικό του όνειρο. Η βασική διακόσμηση έχει γίνει με πράσινα σκούρα φυτά και κάθε όροφος θα λειτουργεί με διαφορετική κουζίνα, αλλά πάντα με υλικά και γεύσεις εμπνευσμένες αποκλειστικά από το Σίδνεϊ. Στο ισόγειο έχει στηθεί μπαρ με κάζουαλ μενού και όσο πιο ψηλά επιλέγει ο επισκέπτης να δειπνήσει, τόσο πιο fine dining θα είναι η εμπειρία που θα έχει.