Είναι απίστευτοι οι Ελβετοί με αυτό που κάνουν, καθώς στα σκουπίδια βρίσκονται χρυσός και ασήμι που αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να μας ακούγεται παράλογο αλλά πίσω από αυτό υπάρχει μια λογική εξήγηση.
Κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδάτων (EAWAG), η Ελβετία πετά χρυσό και ασήμι αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων από σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων.
Σύμφωνα με το EAWAG οι τρεις τόνοι ασήμι και τα 43 κιλά χρυσού που ανιχνεύτηκαν μόνο πέρυσι μάλλον προέρχονται από οίκους ωρολογοποιίας και από φαρμακευτικές και χημικές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μέταλλα κατά τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους.
Πρόκειται για μικρά επίπεδα χρυσού ή ασημιού σε μικρογραμμάρια, τα οποία αν προστεθούν συνιστούν μία σημαντική ποσότητα.
Αυτό που μένει να διαπιστώσουν οι ειδικοί είναι αν αξίζει ή όχι το κόστος η εξαγωγή των μετάλλων και η επαναχρησιμοποίησή τους ή αν είναι προτιμότερο να πηγαίνουν προς καύση, όπως συμβαίνει σήμερα.
Τα υψηλότερα επίπεδα χρυσού, σύμφωνα με το swissinfo.ch, εντοπίστηκαν στη δυτική Ελβετία, όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια ωρολογοποιίας, που χρησιμοποιούν τα πολύτιμα μέταλλα προκειμένου να διακοσμήσουν τα ακριβά ρολόγια τους.
Εκτός από ασήμι και χρυσό, εντοπίστηκαν ίχνη σπάνιων μετάλλων όπως το γαδολίνιο -το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική απεικόνιση.
Πάντως οι Ελβετοί ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι συγκεντρώσεις των μετάλλων στο ανακυκλούμενο νερό είναι απολύτως σύννομες με τους υγειονομικούς κανονισμούς και απομακρύνονται εγκαίρως πριν το νερό γίνει ξανά πόσιμο.