- Μια «κουβέρτα» από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, σαγιονάρες και μπάλες θαλάσσης εκτείνεται για τουλάχιστον 8 χλμ ανάμεσα σε δύο νησάκια
Το συγκλονιστικό μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί ήδη στις θάλασσες του πλανήτη από την ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικών του σύγχρονου ανθρώπου απαθανάτισε μια φωτογράφος με την κάμερά της, με την εικόνα σοκ να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα κομμάτι θάλασσας κοντά σε ένα ήρεμο νησάκι της Καραϊβικής, όπου ούτε ίχνος γαλάζιου δεν διακρίνεται κάτω από την αχανή «κουβέρτα πλαστικού και φελιζόλ» που έχει σκεπάσει κάθε χιλιοστό του νερού.
Η Caroline Power, που ειδικεύεται στην υποβρύχια φωτογραφία, έχει αφιερώσει την καριέρα της στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης χρήσης πλαστικού που προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή.
Όπως η ίδια δήλωσε στην Daily Telegraph, αντικρίζοντας αυτή τη «θάλασσα πλαστικού» από μπουκάλια, πηρούνια και σκουπίδια ανάμεσα στα νησιά Ροατάν και Κάγιος Κοτσίνος, ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της.
«Βλέποντας κάτι που αγαπώ πολύ να αργοπεθαίνει, να πνίγεται μέχρι θανάτου από τα ανθρώπινα σκουπίδια ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Μόλις τα απορρίμματα φτάσουν στον ωκεανό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν. Το “κλειδί” είναι να τα εμποδίσουμε να φτάσουν μέχρι εκεί. Προκειμένου να γίνει αυτό, πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά τις διαδικασίες διαχείρισης σκουπιδιών, να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευσης και να δημιουργήσουμε περισσότερες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Αυτό το πρόβλημα αφορά και τα ανεπτυγμένα κράτη» ανέφερε στην εφημερίδα η φωτογράφος-ακτιβίστρια.
Στην εικόνα που τράβηξε διακρίνεται μια πελώρια «κουβέρτα» από πλαστικά σκουπίδια μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν κάποτε ένα από τα πιο «παρθένα» μέρη για κατάδυση, αφού σε όλη αυτήν την περιοχή υπάρχουν βυθισμένες νησίδες που ξεπροβάλλουν από το νερό μόνο σε ελάχιστα σημεία. Σήμερα, αυτή η έκταση καλύπτεται από πλαστικές σακούλες, καπάκια, μπουκάλια, σαγιονάρες, μπάλες θαλάσσης και άλλα ανθρώπινα «δώρα» στη θάλασσα.