Αυτό δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» ο επικεφαλής της εταιρείας Βλαντιμίρ Σόλντσεφ και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «οι αναλυτές αγοράς έχουν επιβεβαιώσει ότι πλούσιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν χρήματα για κάτι τέτοιο».
Αστρονομικό κόστος για… απόδραση στο διάστημα
Όπως είπε, το κόστος του ταξιδιού ανά άτομο θα είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, «ίσως λιγότερο για τον πρώτο τουρίστα» (κάτι σαν έκπτωση επιβράβευση του θάρρους του…). Οι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, «να βγουν έξω για ένα διαστημικό περίπατο και να φτιάξουν τη δική τους βιντεοταινία». Το ταξίδι θα διαρκεί περίπου ένα δεκαήμερο.
Η Energia, που είχε στείλει στο διάστημα το 1961 τον πρώτο άνθρωπο, τον Γιούρι Γκαγκάριν, αναπτύσσει ένα νέο διαστημικό σκάφος, το ΝΕΜ-2 (προσωρινή ονομασία), που, με τη βοήθεια ενός ρωσικού πυραύλου, θα μεταφέρει τέσσερις έως έξι τουρίστες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το ΝΕΜ-2 θα διαθέτει «άνετες καμπίνες», όπως είπε ο Σόλντσεφ, δύο τουαλέτες και πρόσβαση στο Ίντερνετ. «Θα είναι τόσο άνετο όσο είναι δυνατό να γίνει κάτι στο διάστημα», ανέφερε και εκτίμησε ότι «μπορεί να εκτοξευθεί το 2019».
Αποκάλυψε, επίσης, ότι η αμερικανική εταιρεία Boeing, που έχει τις δικές διαστημικές φιλοδοξίες, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο σχέδιο. Στη νέα «κούρσα» του διαστημικού τουρισμού φιλόδοξα σχέδια έχει και η εταιρεία Virgin Galactic του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, που αναπτύσσει το σκάφος SpaceShipTwo.
Το 2009 η Ρωσία είχε στείλει για δύο εβδομάδες στον ISS τον Καναδό δισεκατομμυριούχο και ιδρυτή του «Τσίρκου του Ήλιου» Γκι Λαλιμπερτέ, ενώ το 2006 η ιρανο-αμερικανή επιχειρηματίας Ανουσές Ανσαρί έγινε η πρώτη γυναίκα διαστημική τουρίστρια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ