Ο πρίγκιπας που ήθελε να γίνει βασιλιάς…

557

 

Στην Δανία, για χρονιά κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο :

Παλιά, όταν ακόμα βασίλευε ο Βασιλιάς Φρειδερίκος, οι τρεις γαμπροί του βρέθηκαν σε ένα από τα σαλόνια του Αμάλιενμποργκ περιμένοντας να έρθουν και οι υπόλοιποι της οικογένειας για το δείπνο. Ένας θαλαμηπόλος τους σέρβιρε ένα ποτό και αποχώρησε αφήνοντάς τους να διαβάζουν τις εφημερίδες τους. Όταν τέλειωσε το ποτό του πρίγκιπα Ριχάρδου του Σάιν-Βιττγκενστάιν-Μπέρλεμπουργκ εκείνος σηκώθηκε και ετοίμασε μόνος του ένα δεύτερο. Μετά από λίγο και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος τελείωσε το ποτό του και σηκώθηκε να ετοιμάσει κι αυτός το δικό του. Ο πρίγκιπας Χένρικ, όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε πλέον ποτό, χτύπησε το κουδούνι που είχε δίπλα του και ζήτησε από τον θαλαμηπόλο που έσπευσε αμέσως, να του γεμίσει το ποτήρι.
Η παραπάνω σκηνή μπορεί και να μην έγινε ποτέ, σκιαγραφεί όμως με τον καλύτερο τρόπο την προσωπικότητα του βασιλικού συζύγου της Δανίας!
Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
 
Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην νότιο-δυτική Γαλλία. Στην πραγματικότητα οι γονείς του δεν είχαν τίτλο, το particule του ονόματος τους ήταν κάτι το κοινό, δεν σήμαινε τίποτα.
Οι Δανοί θα έπρεπε να ήθελαν πολύ την Μαργαρίτα για Βασίλισσά τους! Το 1953 την έκαναν διάδοχο του θρόνου, ενώ μέχρι τότε οι πριγκίπισσες δεν είχαν κανένα δικαίωμα στην διαδοχή. Το 1966 δέχτηκαν τον Ένρυ για μνηστήρα της, ενώ μέχρι τότε ένας τέτοιος γάμος θα θεωρείτο μοργανατικός και θα έπρεπε να χάσει τα δικαιώματά της στον θρόνο.
Με τον γάμο του έγινε από Ενρύ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά σε Υψηλότατος πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας. Από τότε ανέπτυξε μία σταθερή ανάγκη να βρίσκεται πάντοτε κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Έβαζε πρώτα τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που του εξασφάλιζε η θέση του, και μετά τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις. Δεν δέχθηκε ποτέ το ότι έπρεπε να ζει στην σκιά της Βασίλισσας-συζύγου του και περισσότερο το να είναι ιεραρχικά κάτω από τον γιο του τον πρίγκιπα-διάδοχο Φρειδερίκο.

Το 2002, όταν η Βασίλισσα Μαργαρίτα αρρώστησε και δεν μπορούσε να είναι παρούσα στις διάφορες δεξιώσεις της Πρωτοχρονιάς, ζήτησε (λογικά) από τον διάδοχό της να την αναπληρώσει. Θυμωμένος ο Χένρικ έφυγε για τον πύργο που είχε αγοράσει στο Cayx της Γαλλίας, στην περιοχή όπου γεννήθηκε. Απειλούσε ότι δεν θα γύριζε ποτέ ξανά στην Δανία. Η σύζυγός του και οι δύο γιοι του έσπευσαν εκεί να τον συναντήσουν και να του ζητήσουν να επιστρέψει. Με πολύ κόπο το κατάφεραν.

Το 2015, σε συνέντευξη του στην γερμανική τηλεόραση εξέφρασε και πάλι το παράπονό του που δεν τον έκαναν Βασιλιά-σύζυγο αλλά μόνο βασιλικό-σύζυγο! Θυμωμένος, αρνήθηκε να παραστεί στις λαμπρές γιορτές για τα 75 χρόνια της Βασίλισσας προβάλλοντας λόγους υγείας. Τις μέρες εκείνες, ενώ στην Κοπεγχάγη, λαός και εστεμμένοι απ’ όλη την Ευρώπη γιόρταζαν την Μαργαρίτα, εκείνος τριγυρνούσε επιδεικτικά με φίλους του στην Βενετία!
Ίσως να είχε (λίγο) δίκαιο. Αφού η σύζυγος του κάθε Βασιλιά είναι Βασίλισσα, γιατί, βάσει της ισότητας των δυο φύλων, ο σύζυγος της Βασίλισσας που βασιλεύει, να μην είναι κι αυτός Βασιλιάς;
Η παράδοση βέβαια λέει άλλα, και επί πλέον, όταν το λες και το ξαναλές και η υπεύθυνη κυβέρνηση και η Βουλή δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται, πως μπορεί αυτό ν’ αλλάξει; Η Βασίλισσα Μαργαρίτα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα!

Το 2017 δήλωσε σε δανέζικο έντυπο ότι δεν δέχεται να ταφεί δίπλα στην σύζυγό του στον Καθεδρικό Ναό του Roskilde. Οι μονάρχες της Δανίας και οι σύζυγοί τους θάβονται εκεί τους τελευταίους …έξι αιώνες! Το 73% των Δανών δήλωσαν σοκαρισμένοι από την απόφαση του Χένρικ. Έζησε μία πλούσια ζωή στα παλάτια της Δανίας, με χλιδή και λάμψη, με εντυπωσιακές στολές και παράσημα που λάτρευε, με χρυσές άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα και θαλαμηγούς, κυνήγια και διακοπές.
Μήπως ακόμα και τον λατρεμένο πύργο του στην Γαλλία, και τους αμπελώνες που έβγαζαν το κρασί του για το οποίο ήταν πολύ περήφανος, όλα αυτά, δεν τα είχε αγοράσει με χρήματα της Βασίλισσας και του Βασιλικού Οίκου;
Κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί να κρατά τις παραδόσεις της γαλλικής του καταγωγής. Όφειλε όμως να τιμήσει και τις παραδόσεις της χώρας που τον υιοθέτησε και του προσέφερε τα πάντα.
Πριν μερικούς μήνες ανακοινώθηκε ότι πάσχει από γεροντική άνοια. Η άνοια μπορεί να δικαιολογήσει μέρος από τις ενέργειές του των τελευταίων ετών. Αυτή η άνοια πολλαπλασίασε και έβγαλε στην επιφάνεια στοιχεία του χαρακτήρα του και της προσωπικότητάς του που μέχρι τότε κατάφερνε να κρύψει.

Η Βασίλισσα Μαργαρίτα, η Νταίζη του, έμεινε δίπλα του ψύχραιμη και αδιάφορη για τις παραξενιές του και τις προσβολές. Γι’ αυτήν ήταν πάντα ο νεαρός γάλλος διπλωμάτης που την γοήτευσε πριν πενήντα τόσα χρόνια. Ήταν δίπλα του και του κράταγε το χέρι όταν έφευγε απ’ την ζωή…
Μετά φρόντισε να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες του για το τι πρέπει να γίνει μετά τον θάνατό του! Όπως εκείνος το ήθελε!

1966, αρραβωνιασμένοι

1967, ο γάμος τους

1967, νεαρό ζευγάρι

1968, η βάπτιση του Φρειδερίκου με νονά την Βασίλισσα Άννα-Μαρία

1968,κυνήγι στην Γαλλία, στου πρίγκιπα d’ Arenberg

1969, στο Παρίσι, σε κοσμικό πάρτι μεταμφιεσμένων με την βαρόνη Rothschild (η κυρία με τα γυαλιά) και τον αδερφό του. Μετά τη άνοδό της στον θρόνο η Μαργαρίτα σταμάτησε τις γαλλικές κοσμικότητες

1970, με τον Φρειδερίκο και τον Ιωακείμ, με στολές Γροιλανδίας

1972, η κηδεία του Βασιλέως Φρειδερίκου. Η Μαργαρίτα γίνεται βασίλισσα

1980, η βασίλισσα Ίνγκριντ γιορτάζει τα 70 χρόνια της με τις κόρες της, τους γαμπρούς και όλα τα εγγόνια της

Οι Βασιλείς Χουάν-Κάρλος και Σοφία της Ισπανίας σε επίσημη επίσκεψη στην Δανία

Διακοπές στην Δανία, οι τρεις αδερφές, ο Χένρικ και όλα τα ξαδέρφια!

Μια εντελώς ιδιωτική φωτογραφία από την Πρωτοχρονιά του 1988! Ο Χένρικ στο πιάνο, η Μαργαρίτα με τους γιους της, η βασίλισσα Ίνγκριντ πανευτυχής που έχει κοντά της τα παιδιά της και τα εγγόνια της, ο βασιλεύς Κωνσταντίνος κρατά στην αγκαλιά του τον Φίλιππο, η Θεοδώρα στην αγκαλιά της μητέρας της.

Μάιος 2009, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια στην Δανία

Ιούνιος 2017. Η φωτογραφία για τα πενήντα χρόνια γάμου. Πίσω τους η θαλαμηγός Dannebrog όπου το βασιλικό ζευγάρι πέρασε τόσες ευτυχισμένες στιγμές!

Καλοκαίρι του 2017, η τελευταία οικογενειακή φωτογραφία

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις