Αλήθεια, πόσοι κοιτάτε την ετικέτα προέλευσης του ρούχου, όταν το αγοράζετε; Όσοι το κάνετε, θα βλέπετε «Made in China», «Made in Taiwan» και πάει λέγοντας. Ωστόσο, αν αγοράσετε κάποιο ρούχο από την εταιρεία ενδυμάτων, Carcel με έκπληξη θα δείτε ότι θα αναγράφει: «Made in Prison». Κι, ενδεχομένως, θα αναρωτηθείτε αν κάτι δε διαβάζετε σωστά.
Κι, όμως, τα ρούχα της Δανέζικης εταιρείας είναι φτιαγμένα στις φυλακές του Περού, από έγκλειστες γυναίκες. Βέβαια, ο σχεδιασμός ρούχων στις φυλακές δεν είναι κάτι καινούργιο. Στο παρελθόν, πολλά σωφρονιστικά συστήματα σε διάφορες χώρες, δίνουν σε έγκλειστους να ράβουν ρούχα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, να τους απασχολούν δημιουργικά, όσο εκτίουν τις ποινές τους στις φυλακές.
Ωστόσο, στην περίπτωση της εταιρείας, Carcel τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για την ακρίβεια, πέρα από τη δημιουργική απασχόληση των έγκλειστων γυναικών, πρόκειται για εργασία και μάλιστα επί πληρωμή. Όπως αναφέρει, η εταιρεία στην επίσημη σελίδα της, https://carcel.co, σκοπός τους είναι να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στις γυναίκες αυτές. Έτσι, πηγαίνουν σε χώρες με άριστης ποιότητας πρώτα υλικά για τα ενδύματά τους (όπως με το Περού), αλλά και όπου η φτώχεια έχει οδηγήσει τις γυναίκες αυτές, στις φυλακές.
Πρόκειται κυρίως για νέες, φτωχές, ανύπαντρες μητέρες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος. Μάλιστα, παίρνουν καλές αμοιβές, για το ράψιμο των ρούχων, και με τα χρήματα αυτά βοηθούν τις οικογένειές τους ή στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Όσο για τα ρούχα; Είναι σχεδιασμένα σε απλές γραμμές, είναι άνετα, πρακτικά, από άριστης ποιότητας υλικά και έχουν αγαπηθεί από το γυναικείο κοινό.