Ταϊλάνδη: Ανέβαλαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών

103
A cave complex is seen after 12 boys and their soccer coach went missing, in Mae Sai, Chiang Rai province, in northern Thailand, Wednesday, July 4, 2018. Rescuers found all 12 boys and their soccer coach alive deep inside a partially flooded cave in northern Thailand.(AP Photo/Sakchai Lalit)

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης, παρακολουθεί το δράμα των 12 αγοριών και του προπονητή τους, που βρίσκονται εδώ και 12 ημέρες εγκλωβισμένοι σε σπηλιά της Ταϊλάνδης.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο, ο οποίος φαίνεται πως δεν είναι με το μέρος τους, καθώς στην περιοχή αναμένονται να ξεκινήσουν έντονες βροχοπτώσεις. Παράλληλα, τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης Narongsak Osottanakorn ξεκαθαρίζει πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού δεν θα γίνει την Παρασκευή καθώς ακόμη σχεδιάζουν το πλάνο διάσωσης.

«Δεν μπορούν να βουτήξουν αυτή τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει: «Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε το καλύτερο πλάνο. Εαν το ρίσκο είναι το ελάχιστο, θα προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε τον καιρό και το ζήτημα του οξυγόνου στη σπηλιά. Θα κάνουμε πλάνο και θα βρούμε το καλύτερο».

Ο κυβερνήτης ανέφερε πως θα υπάρξει δοκιμή, όταν καταλήξουν στο σχέδιο και πρόσθεσε: «Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν», εξηγώντας ότι η μέθοδος αυτή «δεν είναι η κατάλληλη» σε αυτή τη φάση. Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο»  βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον θάνατο  θενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων.

Αναζητούν εναλλακτική, κάθετη δίοδο 

Ομάδες διασωστών προσπαθούν να διασχίσουν την πυκνή ζούγκλα της Ταϊλάνδης, αναζητώντας μια εναλλακτική, κάθετη δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους.

Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την πυκνή ζούγκλα, στους καταπράσινους λόφους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν από αέρος μια πιθανή εναλλακτική δίοδο.

Οι μηχανικοί του Τάνες συνεργάζονται με τον στρατό, εξερευνώντας μια περιοχή που πιστεύουν ότι απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πίσω τμήμα του σπηλαίου και τρυπούν τους μαλακούς ασβεστολιθικούς βράχους για να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν στα παιδιά. “Αρχικά θεωρούσαμε ότι θα ήταν ένας τρόπος για να μεταφέρουμε εφόδια στους παγιδευμένους από το πίσω μέρος του σπηλαίου αλλά τώρα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικότερος”, είπε ο Τάνες.

Μια ομάδα κατέβηκε την Πέμπτη σε βάθος 300 μέτρων μέσω ενός φρεατίου στον λόφο, μέχρι που έφτασε σε αδιέξοδο: η δίοδος δεν συνδεόταν με το σπήλαιο. Περίπου 200 άνθρωποι εξερευνούν τον λόφο ψάχνοντας κάποιο άλλο φυσικό φρέαρ.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.

Τα παιδιά μέσα στη σπηλιά χαμογελούν, δείχνοντας θάρροςΤα παιδιά μέσα στη σπηλιά χαμογελούν, δείχνοντας θάρρος

Νωρίτερα, βελγικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας hnl, επικαλούμενο δύτη, σημειώνει πως την Παρασκευή δύο παιδιά, τα πιο υγιή, θα βγουν από τη σπηλιά μαζί με δύο δύτες. Προς το παρόν, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η στάθμη του νερού έχει πέσει αρκετά χαμηλά με αποτέλεσμα να μειώνει τον χρόνο που χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να μπουν και να βγουν από τη σπηλιά με τα αγόρια. Ο χρόνος μειώνεται από τις 11 ώρες στις 6.  Ακόμη, σημειώνει πως οι δύτες θα μπορούν να ανασύρουν τέσσερα αγόρια την ημέρα.

«Είναι δύσκολη η πορεία μέσα από έναν λαβύρινθο διαδρομών καθώς έχει πολλές καταδύσεις και αναρριχήσεις. Η ορατότητα κάτω από το νερό είναι πολύ καλύτερη. Τα παιδιά στον τρίτο διάδρομο μπορούν να αναπνεύσουν και θα ελεγχθούν από γιατρό. Στη συνέχεια, υπάρχουν ακόμη 1,5 χιλιόμετρα αναρρίχησης, μέχρι να φτάσουν στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά τους», δηλώνει στην βελγική ιστοσελίδα ο δύτης Μπεν Ρειμένταντς.

«Οι δύτες μπορούν να ανέβουν και να κατέβουν έξι φορές. Για να κατέβει μια ομάδα χρειάζεται τρεις ώρες. Μετά από αυτό, τα μπουκάλια οξυγόνου ξαναγεμίζονται και οι διασώστες φεύγουν για να πάρουν τα αγόρια. Εκτιμούμε πως μπορούμε να βγάζουμε τέσσερα αγόρια την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως στην καλύτερη των περιπτώσεων η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα διαρκέσει τρεις ημέρες», προσθέτει.

«Εν τω μεταξύ, ελπίζουμε η βροχή να μην διαρκέσει πολύ. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο. Τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά συνεχώς μειώνονται. Τα αγόρια δείχνουν θάρρος και σκέφτονται τι θα φάνε όταν γυρίσουν σπίτι», αναφέρει.

Οι Times του Λονδίνου σε infographic παρουσιάζουν τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά από τη σπηλιά.

Η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιάΗ διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά

Μαζί με τους δύτες για να φτάσουν στην επιφάνειαΜαζί με τους δύτες για να φτάσουν στην επιφάνεια

Οι ειδικοί περιγράφουν πόσο δύσκολο και επικίνδυνο είναι το ταξίδι των παιδιών έξω από το σπήλαιο, με την επιχείρηση απεγκλωβισμού να είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής του Πανεπιστήμιου Keele εξηγεί στον Guardian: «Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για απλές σπηλιές αλλά για μια σειρά συνδεδεμένων των καταιγίδων».

«Οι συναισθηματικοί και ψυχολογικοί φόβοι που θα είχε αυτή η δοκιμασία για τα παιδιά, παρά το χαμόγελο των φωτογραφιών τους, δεν μπορούν να υποτιμηθούν», προσθέτει.

Ο Δρ Αντρεα Ντενίζ, Επικεφαλής του εργαστηρίου Stress & Development στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής τοτ King’s College London, δήλωσε: «Πολλά από τα παγιδευμένα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν ψυχολογικά συμπτώματα βραχυπρόθεσμα. Μπορεί είναι φοβισμένο ή νευρικά, να εμφανίσουν πονοκέφαλους και πόνους στο στομάχι που σχετίζονται με την έντονη δυσφορία».

«Τα περισσότερα θα αναρρώσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό (10-20%) θα αναπτύξει πιο διαρκή προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το τραύμα, όπως η μετατραυματική διαταραχή άγχους , η κατάθλιψη ή προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτοί οι νέοι θα επωφεληθούν από την ψυχολογική θεραπεία», ανέφερε.

Δραματικό βίντεο από το κράνος δύτη

Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, καταγράφουν οι κάμερες από κράνος ενός από τους δύτες.

Σχοινιά που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί έχουν εγκατασταθεί για να βοηθήσουν την κάθοδο των ομάδων διάσωσης που διακρίνονται να βυθίζονται μέσα στη σήραγγα σε βαθιά νερά με τα φώτα στα κράνη να φωτίζουν τη διαδρομή.

Καθώς εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στο σπήλαιο, το νερό ξαφνικά βαθαίνει και βρίσκονται βυθισμένοι μέχρι το λαιμό, ενώ η σήραγγα γίνεται όλο και πιο στενή.

Στιγμιότυπο από τα παιδιά μέσα στη σπηλιάΣτιγμιότυπο από τα παιδιά μέσα στη σπηλιά

Εικόνα από το εσωτερικό της σπηλιάςΕικόνα από το εσωτερικό της σπηλιάς

Διασώστες ετοιμάζονται για την επιχείρηση απεγκλωβισμούΔιασώστες ετοιμάζονται για την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις