Tα μυθικά κοσμήματα της Marie Antoinette

466

Κοσμήματα που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα, τη σύζυγο του Λουδοβίκου ΙΣτ΄, θα δημοπρατηθούν στις 12 Νοεμβρίου στη Γενεύη από τον οίκο Sotheby’s, μαζί με πολλά άλλα πολυτελή αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια των Βουρβώνων-Πάρμας. Συνολικά, θα τεθούν προς πώληση 100 βασιλικά κοσμήματα του οίκου αυτού.

“Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που έχει ποτέ διαθετεί στην αγορά”, είπε η αντιπρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων του Sotheby’s στην Ευρώπη, Ντανιέλα Μασκέτι. Τα κοσμήματα αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ δημοσίως και δίνουν “μια γοητευτική εικόνα της ζωής της οικογένειας αυτής κατά τους περασμένους αιώνες”.

REUTERS
REUTERS

Στα κοσμήματα της Γαλλίδας βασίλισσας περιλαμβάνονται ένα φυσικό μαργαριτάρι 49 καρατίων και ένα διαμαντένιο μενταγιόν, όπως επίσης κολιέ, καρφίτσες και σκουλαρίκια η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 1,5 και 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Getty Images
Getty Images

Από τα κοσμήματα αυτά, που ανήκουν όλα σε μία οικογένεια, ξεχωρίζουν ένα διαμαντένιο κολιέ που φέρει ένα μαργαριτάρι μεγάλου μεγέθους και εκτιμάται στα 1-2 εκατομμύρια δολάρια, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια (30-50.000 δολάρια) και ένα κολιέ που αποτελείται από περισσότερα από 300 μαργαριτάρια (200-300.000 δολάρια).

Getty Images
Getty Images

Ένα άλλο κόσμημα, που προοριζόταν για τη Λουίζα της Γαλλίας, την εγγονή του βασιλιά Καρόλου Ι΄, περιλαμβάνει 95 διαμάντια, πέντε από τα οποία ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα. Μια διαμαντένια τιάρα που δώρισε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος-Ιωσήφ (1830-1916) στη μικρανιψιά του, αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας για τον γάμο της, το 1902, εκτιμάται ότι θα πουληθεί έναντι 80-120.000 δολαρίων.

Getty Images
Getty Images

Τον Μάρτιο του 1791, ενώ ο Λουδοβίκος ΙΣτ΄, η Μαρία Αντουανέτα και τα παιδιά τους ετοιμάζονταν να διαφύγουν από τη Γαλλία (απόπειρα που απέτυχε, αφού η βασιλική οικογένεια συνελήφθη στη Βαρέν), τα βασιλικά κοσμήματα στάλθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου διέμενε ένας έμπιστος της βασίλισσας. Ο άνθρωπος αυτός τα παρέδωσε κατόπιν στον αυτοκράτορα της Αυστρίας, ανιψιό της Μαρίας Αντουανέτας που με τη σειρά του τα έδωσε στην κόρη της βασίλισσας, τη Μαρία-Θηρεσία της Γαλλίας.

Το 1792, έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα φυγής τους, η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣτ΄φυλακίστηκαν. Στις 16 Οκτωβρίου 1793 η Μαρία Αντουανέτα εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα.

Μετά το Ντουμπάι, τα κοσμήματα θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις και σε άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ πριν από τη δημοπρασία τους στη Γενεύη τον Νοέμβριο.

Η Μαρία Αντουανέτα σε ηλικία επτά ετών, 1763, Jean-Etienne Liotard, Wikipedia
Η Μαρία Αντουανέτα σε ηλικία επτά ετών, 1763, Jean-Etienne Liotard, Wikipedia

Marie Antoinette with a Rose, 1783, Louise Élisabeth Vigée Le Brun, Wikipedia
Marie Antoinette with a Rose, 1783, Louise
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις