Κακά μαντάτα!! Στερεύει η σαμπάνια και τι θα γίνουμε!!

78

Oh mon Dieu!” μπορούν να αναφωνήσουν οι λάτρεις της καλής γαλλικής σαμπάνιας, καθώς… στερεύει. Η υπερφορολόγηση των αμπελώνων που παράγουν την πρώτη ύλη για την παρασκευή της, πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον του αφρώδους οίνου.

Η τιμή του αμπελώνα στην Καμπανία της βορειοανατολικής Γαλλίας  έχει εκτιναχθεί σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ τα 10 στρέμματα και μαζί εκτινάσσεται και ο φόρος κληρονομιάς.

Έτσι απέναντι στις δαπανηρές μεταβιβάσεις, ορισμένοι αμπελουργοί κληρονομούν κατατετμημένα αγροτεμάχια στα οποία δεν είναι πλέον επικερδής η παραγωγή του αφρώδους οίνου.

“Στην Καμπανία, κάποιος που κληρονομεί δέκα στρέμματα πρέπει να εξοφλήσει ποσό σχεδόν 100.000 ευρώ στην εφορία… Πρέπει να δίνει τα εισοδήματα 30 χρόνων για να αποπληρώσει τους φόρους κληρονομιάς του”, τονίζει η διεύθυνση του γενικού συνδικάτου αμπελουργών, που αγωνίζεται ώστε το αμπέλι να θεωρηθεί επαγγελματικό αγαθό και όχι εισόδημα.

Εντούτοις, ο κλάδος δείχνει πιο ακμάζων από ποτέ με έναν κύκλο εργασιών ρεκόρ: 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 για την πώληση περίπου 307 εκατ. φιαλών, σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Επιτροπή Καμπανίτη Οίνου, το θεσμικό όργανο αμπελουργών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων.

Αλλά η κατάσταση αυτή κρύβει ανισότητες ανάμεσα σε οινοπαραγωγούς, που είναι μεν ιδιοκτήτες των αμπελώνων, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εξαγωγές, και τις μεγάλες μάρκες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και ικανές να κάνουν κολοσσιαίες επενδύσεις.

“Μας λένε ‘εσείς που ζείτε στην Καμπανία, δεν πρέπει να διαμαρτύρεστε’, αλλά πίσω από τα καλά αυτά στοιχεία υπάρχουν 17.000 αμπελουργοί και μεταξύ τους, πολλοί μικροί οινοπαραγωγοί” στην πλάτη των οποίων πέφτει το βάρος της μεταβίβασης”, εξηγεί ο Μαξίμ Τουμπάρ, πρόεδρος του Γενικού Συνδικάτου Αμπελουργών Καμπανίας (SGV).

Εξάρτηση από τους μεγάλους οίκους παραγωγής καμπανίτη

Με 350.000 στρέμματα αμπελουργικής έκτασης, αλλά ένα προϊόν που έχει ζήτηση σε όλο τον κόσμο, η ονομασία προέλευσης του καμπανίτη γνωρίζει έναν λογικό πληθωρισμό: αυτό που είναι σπάνιο, είναι και ακριβό…

Οι φόροι ακολούθησαν συνεπώς την αύξηση της αγοράς ακινήτων, που έχει εκτιναχθεί μετά το 1986 με την απελευθέρωση της τιμής του σταφυλιού, όπως αποφασίστηκε για να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

“Η τιμή της πρώτης ύλης αυξάνεται, με συνέπεια να αυξάνεται η αξία της γης”. Μια “εξωφρενική αύξηση σε σχέση με την τιμή άλλων αμπελώνων στον κόσμο”, διαπιστώνει ο Τόνι Βερμπικάρο, διευθυντής του Ινστιτούτου Ζορζ Σαπάζ του αμπελιού και του κρασιού στην Καμπανία.

“Πολλοί αμπελουργοί είναι σε ηλικία να μεταβιβάσουν τα αμπέλια τους. Είναι μια ολόκληρη γενιά που παραδίδει, χωρίς όμως να έχουν προβλέψει για τις μεταβιβάσεις αυτές”.

Αποτέλεσμα: “Οι μεσαίες εκτάσεις γεωργικής εκμετάλλευσης, από 10 έως 50 στρέμματα, μειώθηκαν κατά 6% την τελευταία 10ετία, ενώ τα αγροτεμάχια μικρότερα των 10 στρεμμάτων αυξήθηκαν κατά 8%”, προειδοποιεί.

Με αυτόν τον ρυθμό, τα αγροτεμάχια που διανέμονται μεταξύ των απογόνων δεν έχουν πια το επαρκές μέγεθος για να στηρίξουν το εργαλείο παραγωγής. Έτσι ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν να πουλήσουν απλώς τα σταφύλια, καθώς είναι ελκυστική η τιμή τους, γύρω στα επτά ευρώ το κιλό.

Άλλοι αναζητούν λύσεις για να συνεχίσουν την παραγωγή φιαλών: την ίδρυση μιας εταιρίας για να μεταβιβάσουν τα μερίδια στους απογόνους τους, την πραγματοποίηση δωρεών-επιμερισμών… “Μπορεί κανείς να μεταβιβάσει, αλλά δεν γίνεται ξεκάθαρα, είναι κάπως σαν λύση “λευκοπλάστη”.

“Αυτό έχει μια διαθρωτική επίδραση στην Καμπανία, καθώς η εκμετάλλευση που επιμερίζεται, οδηγεί σε λιγότερους πωλητές φιαλών, και συνεπώς περισσότερο εξαρτώμενους από τους οίκους παραγωγής καμπανίτη.

Το συνδικάτο προσπαθεί η φωνή του να ακουστεί στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης για τους αγρότες για το 2019. Βασική πρόταση: “η πλήρης απαλλαγή από φόρους κληρονομιάς”, όταν ο ιδιοκτήτης δίνει τη γη του στα παιδιά του για να συνεχίσουν τη γεωργική εκμετάλλευση. Ωστόσο μόνο μια τροποποίηση έχει κατατεθεί από την επιτροπή οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης, που επιτρέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου μιας ήδη ισχύουσας φορολογικής απαλλαγής. Είναι δύσκολο το λόμπι των παραγωγών σαμπάνιας να πείσει την κυβέρνηση για την ωφέλεια από την καθιέρωση ειδικού καθεστώτος μόνο για την περιοχή της Καμπανίας, της οποίας η εξαιρετική οικονομική ευρωστία κρύβει δομικές μεταλλάξεις που είναι σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις