Πως θα αλλάξει την εργασιακή μας πραγματικότητα η υιοθέτηση ρομπότ τον χώρο εργασίας; Ποιο θα είναι στ’ αλήθεια το κόστος στης αυτοματοποιημένης εργασίας για τον σύγχρονο εργαζόμενο;
«Οι εργαζόμενοι δεν θα αντικατασταθούν από ρομπότ σύντομα, αλλά θα έρθουν αντιμέτωποι με χαμηλότερες αμοιβές, μειωμένα ωράρια και κλεμμένο χρόνο», γράφει η ιστοσελίδα theatlantic, επικαλούμενη το παράδειγμα των 8.000 εργαζομένων του Mariott στο Σαν Φρανσίσκο. Οι εργαζόμενοι της ξενοδοχειακής μονάδας βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν «προστασία» από την αυτοματοποιημένη τεχνολογία που αλλάζει το τοπίο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Γράφει η Δήμητρα Αθανασοπούλου
Και δεν έχουν άδικο να ανησυχούν. Ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής αναμένεται να προκαλέσει την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Ήδη οι άνθρωποι έχουν αντικατασταθεί σε αρκετά πόστα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών όπως και στον τομέα της υγείας και των επιστημών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα η Alexa είναι πανταχού παρούσα, δίνοντας οδηγίες στους τουρίστες για αξιοθέατα ή απαντώντας στις ανάγκες των ενοίκων ξενοδοχείων. Η Alexa είναι ο έξυπνος προσωπικός βοηθός που χάρη στην τεχνητή της νοημοσύνη δέχεται και εκτελεί εντολές από τους ιδιοκτήτες της. Αναπτύχθηκε από το «Lab126» της Amazon και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στις συσκευές «Amazon Echo» και «Amazon Echo Dot». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σύστημα οικιακού αυτοματισμού και είναι σε θέση να ενημερώνει για διάφορα ζητήματα, να δημιουργεί λίστες για ψώνια, να ελέγχει άλλες έξυπνες συσκευές.
Την ίδια στιγμή το Google Assistant – το οποίο συνεργάζεται με ξενοδοχειακές αλυσίδες και τουριστικά πρακτορεία – ετοιμάζεται να κάνει τσεκ ιν σε πτήσεις και να αποθηκεύει τις κάρτες επιβίβασης!
Αποτέλεσμα; Στον ξενοδοχειακό τομέα, οι μηχανές αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερα καθήκοντα. Από το room service μέχρι την μεταφορά των πελατών. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι του Mariott διαδηλώνουν έτσι ώστε να μην αντικατασταθούν από ρομπότ και να μην υποστούν εισοδηματικές απώλειες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αυτοματοποίησης.
Στον αντίποδα αυτής της αγωνίας, υπάρχουν αρκετές καθησυχαστικές μελέτες που διαψεύδουν τις δυσοίωνες προβλέψεις που θέλουν τα ρομπότ να προκαλούν μαζικές απολύσεις.
Ανάμεσα στις δυο εκδοχές, υπάρχει και η ενδιάμεση «Τα ρομπότ δεν θα σας κλέψουν τη δουλειά. Μόνο την επιταγή μισθοδοσίας» επεσήμανε πριν από ένα χρόνο o Brennan Hoban από το Brookings Institution . Και επαληθεύεται. Η μετάβαση στην αυτοματοποίηση οδηγεί στο «κέρδος χρόνου» για τις επιχειρήσεις και στην απώλεια χρημάτων για τους εργαζόμενους.
===
Πηγη φωτο: https://billian.co.uk/