Πού ξοδεύουν τα λεφτά τους οι δισεκατομμυριούχοι

162

Ο αριθμός των πλουσίων, καθώς και του συνολικού τους πλούτου, αυξήθηκε πέρσι κατά 2%, σύμφωνα με στοιχεία της Wealth-X, μίας εταιρείας που παρακολουθεί τα στοιχεία για τον παγκόσμιο πλούτο. Συγκεκριμένα, το 2018, υπήρχαν 23 εκατομμύρια πλούσιοι στον κόσμο, με συνολικό πλούτο που αγγίζει τα 62 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότεροι είναι αυτοδημιούργητοι και ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει το 40% των πλούσιων ανθρώπων.
Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους;

Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη δίνουν πολλά από τα χρήματά τους. Η φιλανθρωπία είναι βασικός στόχος του πλούτου, με το 36% των πλουσίων και 57% των πολύ πλουσίων να θεωρούν τη φιλανθρωπία μία από τις βασικές τους προτεραιότητες.

Μετά την πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης, οι φιλανθρωπίες έχουν ανακάμψει σημαντικά. Πέρυσι, πολλοί δισεκατομμυριούχοι έκαναν κολοσσιαίες δωρεές. Για παράδειγμα, ο Τζεφ Μπέζος και η Μακ Κένζι Μπέζος έδωσαν 2 δισ. δολάρια στην Οργάνωση Day One Fund για τους άστεγους, ενώ ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έδωσε 1,8 δισ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ωστόσο, αναλογικά τα χρήματα που έδωσαν οι δισεκατομμυριούχοι σε σχέση με τους πολύ πλούσιους είναι λιγότερα. Ειδικοί προειδοποιούν για νέα μείωση των φιλανθρωπιών εξ αιτίας των ανησυχιών για την οικονομία, αλλά και της νέας φορολογίας, που μειώνει το ποσό που εκπίπτει από φορολόγηση σε μία δωρεά. Όσον αφορά στον στόχο των φιλανθρωπιών – στήριξη της εκπαίδευσης, κοινωνικές υπηρεσίες, τέχνη και υγεία. Επίσης ενδιαφέρονται για τα οικονομικά και τα αθλήματα, με το γκολφ να βρίσκεται στην κορυφή, ακολουθούμενο από το ποδόσφαιρο, το σκι, το μπάσκετ και το μπέιζμπολ.
Ποιοι είναι οι πλούσιοι;

Το σημαντικότερο ποσοστό είναι άντρες, με το 16% να είναι γυναίκες. Ενώ μεταξύ των πολύ πλουσίων, το 14% είναι γυναίκες. Πάνω από το 40% ζουν στη Βόρεια Αμερική και το ένα τέταρτο ζει στην Ευρώπη. Σε επίπεδο χωρών, προηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο τοπ 10 των χωρών ζουν τα τρία τέταρτα των πλουσίων. Σε επίπεδο πόλεων, τα σκήπτρα κρατά η Νέα Υόρκη, παρότι το ποσοστό υποχώρησε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του 2018 και ακολουθούν το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.
Πώς έβγαλαν τα χρήματα τους;

Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των πλουσίων που κληρονόμησαν ένα μέρος ή το σύνολο της περιουσίας τους. Οι περισσότεροι είναι αυτοδημιούργητοι, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 84%. Μόλις το 5% κληρονόμησε το σύνολο της περιουσίας τους, ενώ το 12% κληρονόμησε μέρος της περιουσίας και έφτιαξε και μέρος αυτού.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις