Το αηδόνι της Χιλής Ροσίτα Σεράνο μάγευε την αφρόκρεμα της ελληνικής πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950, με το απίστευτο ταπεραμέντο της και τη χαρακτηριστική της φωνή.
Έκανε προγραμματισμένες εμφανίσεις σε καμπαρέ, όπως το «Στρέλνα» στην οδό Φιλελλήνων και τη «Φαντασία». Ήταν τόσο περιζήτητη και δημοφιλής που γνωστό ζαχαροπλαστείο στη Φωκίωνος Νέγρη, άρπαξε την ευκαιρία και έδωσε το όνομα της σε μια πάστα! Η μελαχρινή τραγουδίστρια έκανε τη φωτεινή , αλλά σχετικά σύντομη πορεία της στα καλλιτεχνικά πράγματα της εποχής και τα επόμενα χρόνια ξεχάστηκε.
Έμεινε όμως το όνομά της στην ελληνική ζαχαροπλαστική χάρις στην εφευρετικότητα του επιχειρηματία. Η περίφημη γλυκιά πάστα Σεράνο! Λίγοι πλέον θυμούνται τη γλυκιά σοπράνο ή το φημολογούμενο ειδύλλιό της με το Γεώργιο Παπανδρέου. Ακόμα και η θρυλούμενη ένταση που προκάλεσε στη σχέση του με την τότε σύντροφό του, ηθοποιό Κυβέλη, έχει μάλλον ξεχαστεί….
Το τροχαίο μετά το πάρτυ στο σπίτι του Γ.Παπανδρέου Η Σεράνο συνδέθηκε με τις αδελφές Βέμπο και άλλους πολλούς καλλιτέχνες τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Αυτό όμως που σημάδεψε την παραμονή της ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε προξενήσει η ίδια στο Μαρούσι τον Ιούλιο του 1951.
Σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ, η Χιλιανή αρτίστα οδηγούσε μια cabriole Chevrolet και τράκαρε τις πρώτες πρωινές ώρες με ένα λεωφορείο. Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο εάν δεν επέστρεφε με την παρέα της από το σπίτι του τότε αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης στο Καστρί… Στο κάμπριο της τραγουδίστριας επέβαιναν ακόμα η Σοφία και η Αλίκη Βέμπο, ο Μίμης Τραιφόρος και ο ενδυματολόγος Σκαλιντώ, που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στον Ερυθρό Σταυρό.
Η υπόθεση έφτασε στα χέρια του αντιπολιτευόμενου τύπου και πριν να προκληθεί σκάνδαλο, έσπευσε ο ίδιος ο Παπανδρέου, ενοχλημένος να κάνει δηλώσεις : «ένα απλό δυστύχημα οι δημοσιεύσεις το μεταβάλουν σε μυθιστόρημα»
1951 mix Βέβαια, εφημερίδες της εποχής δεν άφησαν ασχολίαστα τα γεγονότα. Χαρακτηριστικό το έμμετρο ποίημα-άρθρο που σχολίαζε καυστικά τη βραδιά του ατυχήματος με κατακλείδα: «Πήγες με τον Παπανδρέου; Θα πληρώσεις τα σπασμένα!»
Η δίκη και η ηλικία της … Βέμπο
Η Σεράνο πρωτόδικα καταδικάστηκε ερήμην σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, ενώ στο εφετείο τον Φεβρουάριο του 1953, προσήλθε στη δίκη της και τελικά αθωώθηκε, καθώς την τελευταία στιγμή ο μηνυτής Σαρ. Σαραντόπουλος απέσυρε τη μήνυση. Αυτό που όλοι θυμούνταν στο ακροατήριο είναι η κατάθεση της Σοφίας Βέμπο που δυσανασχέτησε όταν ο πρόεδρος της ζήτησε να πει την ηλικία της. Πιεζόμενη η Βέμπο δήλωσε ότι είναι 28 ετών και απλά όλοι χαμογέλασαν.
Το αντιναζιστικό παρελθόν της Σεράνο Η Rosita ήταν κόρη Χιλιανού διπλωμάτη και κλασσικής σοπράνο τραγουδίστριας και είχε κάνει καριέρα στην κατοχική Γερμανία. Αλλά όταν έσοδα από μια παράστασή της τα δώρισε σε Εβραίους πρόσφυγες, την κατηγόρησαν για κατασκοπία και διέφυγε από τη Γερμανία για να γλιτώσει τη σύλληψη. Εδώ συνδέθηκε με τις αδελφές Βέμπο και τραγούδησε και στα ελληνικά με τη βαθιά μελωδική της φωνή. Χαρακτηριστικό το τραγούδι της Βέμπο, «στη Λάρισα βγαίνει ο αυγερινός»….