Δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως η ίδια, μια απλή εργάτρια γης, θα βρισκόταν στο επίκεντρο της μισαλλόδοξης στρατηγικής των εξτρεμιστών, θα καταδικαζόταν σε θάνατο, θα γινόταν αφορμή για δύο δολοφονίες και θα ξεσήκωνε ένα κύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης.
Χάρη σε αυτή τη συμπαράσταση, η Πακιστανή χριστιανή Ασια Μπίμπι κατάφερε στις αρχές της εβδομάδας να φτάσει στον Καναδά για να επανενωθεί με τον σύζυγο και τα παιδιά της, ελπίζοντας να αφήσει τον εφιάλτη πίσω της για πάντα.
Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009 σε ένα μικρό χωριό έξω από τη Λαχώρη όταν ξέσπασε φιλονικία ανάμεσα στην Μπίμπι και άλλες τρεις εργάτριες γης για μια κούπα νερό: γιατί εκείνη που είναι «άπιστη», δηλαδή χριστιανή καθολική, τόλμησε να πιει πρώτη από τη μία και μοναδική κούπα που διέθεταν.
Οπως εξηγεί το περιοδικό New Republic παρότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, σε κάποιες περιοχές του Πακιστάν ακόμη παραμένουν ζωντανές ινδουιστικές παραδόσεις: πιστεύεται ότι οι χριστιανοί ήταν μέλη των κατώτερων καστών, όπως οι νταλίντ, που αλλαξοπίστησαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «ανέγγιχτοι» καθώς σύμφωνα με το αυστηρό ινδουιστικό σύστημα των καστών δεν μπορείς να πιεις νερό ή να φας από τα ίδια σκεύη με έναν νταλίντ γιατί τα έχει μολύνει.
Ο διαπληκτισμός κατέληξε στο να ξυλοκοπήσουν την Μπίμπι, να τη συλλάβουν, να τη φυλακίσουν και να της απαγγείλουν κατηγορίες για βλασφημία.
Η καταδίκη της σε θάνατο δι’ απαγχονισμού το 2010 ξεσήκωσε τη διεθνή κοινότητα που οργάνωσε εκστρατείες για την απελευθέρωσή της, οι σχετικές εκκλήσεις συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, ενώ ο Πάπας παρενέβη για την αθώωσή της.
Τον περασμένο Οκτώβριο, κάτω και από τη διεθνή πίεση το ανώτατο δικαστήριο απάλλαξε την Μπίμπι από όλες τις κατηγορίες, κρίνοντάς τες ασαφείς, αβάσιμες και αναπόδεικτες.
Η απόφαση πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις και αποκλεισμό των βασικών οδικών αρτηριών της χώρας επί τρεις ημέρες, στις οποίες πρωτοστάτησε η Tehreek-e-Labbaik, μια ισλαμιστική ομάδα που προασπίζεται φανατικά τον νόμο περί βλασφημίας και αντιτίθεται σε κάθε τι που θεωρεί ότι αποδυναμώνει τον ισλαμικό χαρακτήρα του Πακιστάν.
Την υποστήριξαν, τους σκότωσαν!
Δικαστές και δικηγόροι δέχθηκαν απειλές θανάτου από σκληροπυρηνικούς που ξεκαθάρισαν πως όσοι την υπερασπίζονται είναι κι εκείνοι βλάσφημοι και θα έχουν το ίδιο τέλος.
Και δύο πολιτικοί που υποστήριξαν την αθωότητά της, ο πρώην κυβερνήτης του Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασίρ, και ο ομοσπονδιακός υπουργός Μειονοτήτων, Σαχμπάζ Μπάτι, δολοφονήθηκαν.
Η Ασια Μπίμπι είναι απλά μια γυναίκα, εργάτρια, απόκληρη, μέλος θρησκευτικής μειονότητας που βρέθηκε αντιμέτωπη με πλήθη φανατικών που την ήθελαν νεκρή.
Επειτα από οκτώ χρόνια άδικης φυλάκισης απελευθερώθηκε και πέρασε μήνες αβεβαιότητας φρουρούμενη όσο γίνονταν διαπραγματεύσεις για να μπορέσει η ίδια και η οικογένειά της να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.
Το βρήκε στον Καναδά. Αλλά οι περιπέτειές της δεν έχουν τελειώσει: οι εξτρεμιστές υποσχέθηκαν να την καταδιώξουν και να τη σκοτώσουν όπου κι αν πάει.
Με τη βοήθεια των αρχών ελπίζει να γλιτώσει κι αυτή την καταδίκη ξεκινώντας μια νέα ζωή, με νέα ταυτότητα σε κάποιον ασφαλή οικισμό της αχανούς χώρας.