Με απώλειες βγαίνουν από τη δοκιμασία των ευρωεκλογών οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βλέπει τη δύναμή του να περιορίζεται κατά 16,7% και η πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών χάνει το 21,6% της προηγούμενης δύναμής της.
Αθροιστικά και επί συνόλου 751 εδρών οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες ελέγχουν 325 και θα χρειαστούν στηρίξεις από μικρότερες δυνάμεις για να πετύχουν την πλειοψηφία των 376 εδρών.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να στραφούν σε φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις όπως είναι η ομάδα του ALDE&R που συγκεντρώνει τους Φιλελεύθερους και η οποία εκπροσωπείται από 109 ευρωβουλευτές ένανι 69 στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.
Τέταρτη πολιτική δύναμη στη νέα σύνθεση και επίσης πιθανοί σύμμαχοι στις ανωτέρω πολιτικές ομάδες αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 69 έδρες έναντι 52 πριν, που επίσης αποτελούν από τους κερδισμένους των φετεινών ευρωεκλογών.
Η ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, στην οποία μετέχουν από τη Γαλλία το κόμμα της Μαρί Λε Πεν και από τη Γερμανία το AfD, εκπροσωπείται με 58 έδρες και ανήκει στους κερδισμένους καθώς στην προηγούμενη σύνθεση είχε 36 βουλευτές.
Επίσης, η ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, με συντηρητικό ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό στην οποία μετείχαν το UKIP του Νάίτζελ Φάραντζ, καθώς και το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων ενισχύεται και από τις 42 έδρες ανεβαίνει πλέον στις 54.
Αντίθετα, η ευρωσκεπτικιστική, αντιφεντεραλιστκή ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών έχασε έδαφος και από 77 έδρες περιορίζεται στις 59. Στην ομάδα αυτή συμμετείχε από την Ελλάδα ο Νότης Μαριάς που δεν πέτυχε την επανεκλογή του.
Η ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, στη οποία μετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης έχασε έδαφος και από 52 περιορίζεται πλέον στις 39 έδρες.
Στο νέο Ευρωκοινοβούλιο μπαίνουν επίσης 8 ευρωβουλευτές που δεν ανήκαν σε κάποια πολιτική ομάδα, ενώ εκλέγονται για πρώτη φορά 30 ευρωβουλευτές που εντός Ιουνίου θα ανακοινώσουν αν θα ενταχθούν σε υφιστάμενες πολιτικές ομάδες ή θα παραμείνουν ανεξάρτητοι.