Σαν Μαρίνο, η γη των κάστρων

138

Από τις 196 ανεξάρτητες χώρες της Γης, ο Άγιος Μαρίνος είναι ο πέμπτος μικρότερος και – αναμφισβήτητα – ο πιο περίεργος. Ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει είναι ένα αίνιγμα, καθώς είναι το μοναδικό μέρος που “επιβίωσε” από το ισχυρό δίκτυο πόλεων-κράτους της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο Άγιος Μαρίνος, γνωστός και ως Σαν Μαρίνο αποτελεί ανεξάρτητο κρατίδιο εντός της Ιταλικής χερσονήσου και είναι γνωστό ως το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος του κόσμου. Ο κεντρικός οικισμός είναι κτισμένος στην κορυφή ενός λόφου και «κρύβει» πολλές ομορφιές στα λιγοστά του τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το ιστορικό κέντρο του με κτίρια που διατηρούν το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό τους ύφος βρίσκεται στη λίστα της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και περιμετρικά της κορυφής του βουνού Τιτάνο.

Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από έναν χριστιανό στις 3 Σεπτεμβρίου του 301, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Palazzo Pubblico, δηλαδή το Παλάτι του κοινού που στεγάζει το Δημαρχείο και κυβερνητικά γραφεία και τη Βασιλική του Σαν Μαρίνο, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το κυριότερο αξιοθέατο είναι οι τρεις πύργοι του που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού και απεικονίζονται και στην σημαία του κράτους.

Ο Guaita, ο παλαιότερος πύργος κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα και λειτούργησε κυρίως ως φυλακή. Ο πύργος De La Fratta έχει στο εσωτερικό του ένα μικρό μουσείο με όπλα και λάβαρα, ενώ ο Montale, ο οποίος είναι ο μικρότερος δεν είναι ανοικτός στο κοινό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις