Mε επίσημο γεύμα παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων και πλέον των 1.500 ατόμων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη οι τελετές για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη, οι επικεφαλής των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς κι ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Λουκάς. Σήμερα ο κ. Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει της πρώτης του θείας λειτουργίας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας.
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς όλους για τη λαμπρή αυτή μέρα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. «Νιώθω σαν να γιορτάζουμε την Ανάσταση. Όμως μόλις τώρα ξεκινώ τη διακονία μου εδώ. Και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατό να έχουμε την Ανάσταση πριν την Σταύρωση… Ως Αρχιεπισκοπή και ως Εκκλησία του Κυρίου έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Να ετοιμαστούμε για να σηκώσουμε το Σταυρό», τόνισε και επισήμανε στους συνοδοιπόρους του στο ταξίδι αυτό με ελπίδα για το μέλλον, όπως είπε, «μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε τη μεταμόρφωση της Αρχιεπισκοπής στην Εκκλησία που θα εκπληρώσει κάθε ελπίδα και κάθε στόχο».
Ο Μητροπολίτης Γερμανίας
Eνα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εξέφρασε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «για το έργο το οποίο τέλεσε με τόση πίστη αυτά τα 20 χρόνια. Έγραψε, όπως ο καθένας από μας, τη δική του ιστορία. Όμως αυτή η ιστορία είναι μεγάλη και θα μείνει στη μνήμη όλων. Έτσι είναι στην Εκκλησία μας, ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται, γιατί είναι συνέχεια και μόνο η πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία είναι αυτή που μας ενώνει και μας κρατάει αγαπημένους». Αναφερόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο είπε ότι είναι σίγουρος πως «ένας Ελπιδοφόρος δεν μπορεί παρά να γράψει τη δική του ιστορία στην Αμερική, μια ιστορία που θα είναι μεγάλη και θα την ευλογήσει ο Θεός γιατί η ζωή του είναι πίστη και αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό».
Χαρακτήρισε τέλος, “δώρο Θεού” τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας πως «ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης δεν φοβάται παρά μόνο το Θεό, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο».
Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος
Στην αποστολική διαδοχή, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό της Εκκλησίας μας εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και εξασφαλίζεται σήμερα με την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος και επανέλαβε ότι ως Έλληνες και Ορθόδοξοι έχουμε μια τεράστια δυνατότητα να προσφέρουμε τη μαρτυρία του Ευαγγελίου της αγάπης και της πίστης στο συνάνθρωπο. «Έχουμε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου έναν άνθρωπο με βαθειά πίστη, αφοσιωμένο πλήρως στην Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που διαθέτει δυνατή κρίση, έναν άνθρωπο που έχει πετύχει. Επομένως μπορεί να κάνει πράγματα στην κατεύθυνση της δημιουργικής συνέχισης της αποστολής της Εκκλησίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
Τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών αλλά «ολόκληρη η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει αταλάντευτα να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής», έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, που τόνισε ότι η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου «έρχεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την Ομογένεια και ολόκληρο τον Ελληνισμό».
«Γιατί είναι αλήθεια», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «ότι η Ορθοδοξία είναι πανανθρώπινη, το μήνυμά της δεν είναι μόνο για ένα έθνος, για έναν λαό. Αλλά από την άλλη μεριά, η ιστορία και ο πολιτισμός του Ελληνισμού έχουν ταυτιστεί με την πορεία της Ορθοδοξίας». «Στην Ελλάδα δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών, αλλά αντίθετα στο διάλογο, στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης που αποτελούν την ουσία του μηνύματος της Ορθοδοξίας. Γι΄ αυτό έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες σ΄ αυτόν τον τομέα, για το διαθρησκευτικό διάλογο ειδικά στη Μέση Ανατολή και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, για το διάλογο ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε πως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα έχει «την αμέριστη υποστήριξή μας να καλλιεργήσει την πνευματική ζωή, τον ελληνικό πολιτισμό, με αιχμή του δόρατος την εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, προφανώς μέσα από το δίκτυο των ενοριών, των σχολείων και των υπόλοιπων καθιδρυμάτων της». «Μέσα απ΄ αυτή τη δράση σφυρηλατούμε τους δεσμούς με το αμερικανικό έθνος, τις γέφυρες φιλίας που μας συνδέουν μ΄ αυτή τη μεγάλη χώρα», ανέφερε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Στο πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, προσβλέπει και ελπίζει η ελληνική Πολιτεία, και είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωταγωνιστικός και ο συντονιστικός ρόλος σας θα οδηγήσουν σε συσπείρωση και ομόνοια τις τάξεις του Ελληνισμού, θα ενισχύσουν τη συμπαράσταση της Ομογένειας προς τη μητέρα πατρίδα αλλά και την Κύπρο, στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία, κοινή δράση και πάνω απ΄ όλα ενότητα όλου του Ελληνισμού».
Τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού εξέφρασε πρώτα τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο για την «εξαιρετική του διακονία» την τελευταία 20ετία. «Δεν έχω αμφιβολίες, Σεβασμιώτατε, ότι με την πεφωτισμένη ηγεσία σας θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και για τις παγκόσμιες αξίες, σε συνέργεια με την κυβέρνηση και το λαό της μεγάλης αυτής χώρας που μας φιλοξενεί», επισήμανε, ενώ δήλωσε συγκινημένος από το όραμα του Αρχιεπισκόπου.
φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ