Τη λένε Καρόλα Ράκετε, είναι γερμανίδα στην καταγωγή, 31 ετών και καπετάνισσα του Sea Watch 3.
Το πλοίο βρίσκονταν επί 14 ημέρες ανοιχτά της Ιταλίας, σε διεθνή ύδατα, με επιβάτες του 40 διασωθέντες από ναυάγιο πρόσφυγες, σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η Ράκετε αποφάσισε να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε κηρύξει ο Σαλβίνι, και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
“Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω ασφαλώς” δήλωσε η ίδια.
Αμέσως, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών. Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την πλοίαρχο του πλοίου, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος, όπως μετέδωσε η κρατική RAI. Η RAI μετέδωσε ακόμη ότι η καπετάνισσα συνελήφθη γιατί “προέβαλε αντίσταση σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού”. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.
++ In stato di fermo Carola Rackete, la comandante della #SeaWatch3 pic.twitter.com/9a0j1EPjov
— annalisa camilli (@annalisacamilli) June 29, 2019
Την ίδια ώρα, άνθρωποι του Ιταλικού Αντιφασιστικού Δικτύου συγκέντρωσαν 220.000 ευρώ μέσα από διαδικτυακό κάλεσμα για να αφεθεί ελεύθερο το πλήρωμα του Sea Watch 3. Η μέση δωρεά των Ιταλών που ανταποκρίθηκαν ήταν 17 ευρώ. Και αυτή είναι η δύναμη της αλληλεγγύης και της αμεσοδημοκρατικής δράσης, κόντρα σε νόρμες και εξουσιαστικές αρχές.
Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυλλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δεκατρείς μετανάστες είχαν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα.
Ποια είναι η Καρόλα Ράκετε
Προτού γίνει κυβερνήτης του Sea Watsch 3, η Ράκετε σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.
Στα 23 της κρατούσε ήδη το δοιάκι ενός παγοθραυστικού στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.
Πριν από τέσσερα χρόνια, η -27χρονη τότε- Ράκετε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσμου Ιωσήφ.
Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. Από τις 14 Ιουνίου έχει καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.
Η Ράκετε, εξόν από τη φραστική αντιπαράθεση με τον Σαλβίνι και το τόλμημά της να σπάσει τον αποκλεισμό του, έχει προσφύγει επίσης στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, επικαλούμενο το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή και το Άρθρο 3 για την απαγόρευση της απάνθρωπης και υποτιμητικής μεταχείρισης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Όμως το δικαστήριο αποφάσισε στις 25 Ιουνίου να μη δώσει συνέχεια στα αιτήματα για την αποβίβαση των μεταναστών του Sea Watch 3, καλώντας όμως τις ιταλικές αρχές να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολίες πάνω σε σκάφη και είναι ευάλωτα λόγω ηλικίας και κατάστασης της υγείας τους.
Μολαταύτα, παρά και την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η κυβερνήτης Ράκετε αποφάσισε να αψηφήσει τα θέσφατα και να διαπλεύσει τα όρια της ιταλικής επικράτειας, προκαλώντας την οργή (σάμπως μία άλλη Dies irae) του ανθρώπου που πιστεύει ότι είναι ο «καπετάνιος» της Ιταλίας.