Παρμεζάνα, ένα λατρεμένο ιταλικό τυρί, σήμα κατατεθέν της Ιταλίας, αλλά και της ιταλικής κουζίνας.
Η πραγματική παρμεζάνα είναι ένα εξαιρετικά ακριβό τυρί. Στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες προϊόντα «τύπου παρμεζάνας», σε πολύ οικονομικότερη τιμή. Η διαφορά στη γεύση όμως είναι εμφανής. Γιατί, όμως, η αυθεντική παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή;
Γιατί είναι τόσο ακριβή η παρμεζάνα
Σύμφωνα με το Business Insider η αυθεντική παρμεζάνα φτιάχνεται σε κεφάλια των 40 κιλών περίπου, καθένα από τα οποία κοστίζουν σχεδόν 1.000 δολάρια και αποτελούν μέρος μιας βιομηχανίας 2,5 δισ. δολαρίων. Στο ερώτημα γιατί η παρμεζάνα είναι τόσο ακριβή, εν μέρει να απαντά το γεγονός ότι φτιάχνεται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Πρωτοφτιάχτηκε στην Πάρμα, εξού και το όνομά της Παρμεζάνα. Επίσης, φτιάχνεται από μόλις τρία υλικά: Αγελαδινό γάλα από την Πάρμα, το οποίο μετατρέπεται σε τυρί σε λιγότερο από 20 ώρες από την παραγωγή του, ένα ένζυμο, την πυτιά και αλάτι. Το κόστος για την παραγωγή αυθεντικής παρμεζάνας εκτοξεύεται λόγω της μεγάλης ποσότητας γάλακτος που απαιτείται για την παραγωγή ενός και μόνο κεφαλιού τυριού. Περίπου για κάθε κεφάλι παρμεζάνας απαιτούνται 500 λίτρα γάλακτος. Επίσης, ρόλο στην τιμή του παίζει το γεγονός ότι μόλις ένα χρόνο μετά την παραγωγή της μπορεί να πωληθεί η παρμεζάνα. Κάθε κεφάλι παρμεζάνας που φτιάχνεται πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον ένα χρόνο, πριν πωληθεί.