Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, η κλιματική αλλαγή απειλεί σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό την επισιτιστική επάρκεια του πλανήτη. Οι ξηρασίες, τα κύματα καύσωνα, οι αμμοθύελλες, οι βροχοπτώσεις και η διάβρωση του εδάφους βλάπτουν και εν τέλει μειώνουν την έκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών, αναφέρουν οι 107 επιστήμονες που υπογράφουν την έκθεση.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές καταναλωτή. Οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν όμως άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα των προϊόντων. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο πεδίο της επισιτιστικής ασφάλειας θα αντιμετωπίσουν οι φτωχές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, αναφέρεται στην έκθεση.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια του ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και η προστασία του κλίματος, οι ειδικοί αξιώνουν ριζική αλλαγή πλεύσης. Η IPCC καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση και να περιορίσει δραστικά την εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τη σπατάλη τροφίμων αλλά και τις εκπομπές ρύπων από τη γεωργία. Όλα αυτά συνεπάγονται αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς και διατροφικών συνηθειών.
Αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων
Στον απόηχο της νέας ειδικής έκθεσης της IPCC περιβαλλοντολόγοι στη Γερμανία καλούν την πολιτική να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ Γιόχαν Ρόκστρεμ προειδοποίησε σήμερα ότι «τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων στενεύουν πλέον επικίνδυνα». Σύμφωνα με τον ίδιο η νέα έκθεση επιβεβαιώνει ότι «ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η προκληθείσα από τον άνθρωπο υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας προκαλεί ήδη περισσότερα κύματα καύσωνα και περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας, βροχοπτώσεων και πλημμυρών», επισημαίνει ο Γιαν Κοβάλτσιγκ από την Oxfam. Σύμφωνα με τον ίδιο ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η προειδοποίηση της διακυβερνητικής επιτροπής ότι «η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 έως 4 βαθμούς στην οποία οδηγούμεθα, ενδέχεται να επιφέρει βαρύ και μη αναστρέψιμο πλήγμα στην επισιτιστική επάρκεια».
Ριζική αλλαγή πλεύσης είχε ζητήσει ήδη στο προοίμιο της σημερινής δημοσιοποίησης της έκθεσης η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο και να επενδύσουμε στην αλλαγή στον τομέα της αγροτικής και δασικής εκμετάλλευσης», αλλά γι΄ αυτό θα πρέπει να προλειάνει το έδαφος η κυβέρνηση, επισήμανε ο διευθυντής της οργάνωσης στη Γερμανία, Μάρτιν Κάιζερ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.