Μόνο οι σέρφερ πρέπει να χαίρονται με τα νέα αυστραλών επιστημόνων που προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει μεγαλύτερα και ισχυρότερα κύματα που θα αλλάξουν τις ακτογραμμές σε όλο τον πλανήτη. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το 50% της παγκόσμιας ακτογραμμής κινδυνεύει από την «κλιματική κυματική αλλαγή», που θα είναι πιο έντονη τις τελευταίες δύο δεκαετίες του αιώνα, αν οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς.

Τι θα γίνει ακριβώς: Οι άνεμοι θα αλλάξουν κίνηση και κατεύθυνση, επηρεάζοντας τα κύματα που δημιουργούνται από τους ανέμους στην επιφάνεια του νερού. Η επίδραση αυτών των αλλαγών θα είναι ακόμα πιο έντονη από την προβλεπόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ σε πολλές περιοχές, τα δύο φαινόμενα θα συνδυαστούν με καταστροφικά αποτελέσματα για τις ακτές. Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν περισσότερες από 150 προσομειώσεις στα υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με αυτές, στις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο συγκαταλέγονται η Αυστραλία και η δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, οι Αυστραλοί θα πάρουν μία γεύση από το μέλλον, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το Σίδνεϊ θα χτυπήσουν κύματα ύψους έξι μέτρων, ένα φαινόμενο, που περιγράφεται ως «εξαιρετικά σπάνιο». Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science, εξέτασε τις δορυφορικές μετρήσεις 33 χρόνων για τους ανέμους και τα κύματα. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η μέση παγκόσμια ταχύτητα των ανέμων αυξήθηκε κατά 5,5 χλμ την ώρα, και το ύψος των κυμάτων κατά 30 εκατοστά. Η έρευνα του Γκρίφιθ προβλέπει ότι στο 40% των ακτογραμμών του πλανήτη θα αλλάξουν το ύψος, η κατεύθυνση και η περίοδος των κυμάτων – αν όχι όλα μαζί, τουλάχιστον δύο από τα τρία στοιχεία. Ειδικά στις ωκεάνιες περιοχές, το ετήσιο μέσο ύψος των κυμάτων θα αυξηθεί από 5% έως 15%. Σε κάποιες περιοχές, το ύψος θα παραμείνει το ίδιο, αλλά θα αυξηθεί η συχνότητα των κυμάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες και μεγαλύτερη διάβρωση της ακτογραμμής.

Επίσης, η παραμικρή αλλαγή στην κατεύθυνση των κυμάτων θα αλλάξει την όψη μίας παραλίας, τις ποσότητες άμμου, τα μέρη όπου εναποτίθεται η άμμος κλπ με άγνωστα αποτελέσματα για τις υπάρχουσες κατασκευές και υποδομές. Η μέση περίοδος ανάμεσα στα κύματα, η συχνότητά τους δηλαδή, που σχετίζεται με την δύναμή τους, αναμένεται να αλλάξει επίσης, σφυροκοπώντας τις ακτές με μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι σήμερα. Η κατεύθυνση των κυμάτων θα αλλάξει από 5 έως 15 μοίρες, μετακινώντας αμμόλοφους και επηρεάζοντας περιοχές που είναι φυσικά προστατευμένες. Σύμφωνα με τον Ζοάο Μορίμ, επικεφαλής της έρευνας, στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής θα παρατηρηθούν τα πιο καταστροφικά κύματα, ενώ στον Βόρειο Ατλαντικό, θα μειωθούν λόγω της αναμενόμενης μείωσης των καταιγίδων στην περιοχή.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις