Ακόμη και τα υπολείμματα των τροφίμων από τα σκεύη και τα ίχνη των απορριμμάτων σε τουαλέτες μας προσφέρουν πληροφορίες. Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας προκαλεί τη φαντασία όπως και μερικές άλλες ιστορικές τοποθεσίες. Κατοικημένη από περίπου 12.000 κατοίκους, η πόλη καταστράφηκε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η καταστροφή της Πομπηίας έχει εμπνεύσει ιστορικά μυθιστορήματα, που απεικονίζουν τα συμβάντα των τελευταίων ωρών της περίφημης πόλης.
Λιγότερο φανταστική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα, μια νέα έκθεση προβάλλει τα μαγειρικά έθιμα των κατοίκων της Πομπηίας. Αποτελούμενη από τριακόσια αντικείμενα, η έκθεση με τίτλο το «Μυστικό Δείπνο στην Πομπηία: Από το τραπέζι στον τάφο» διοργανώθηκε από το Μουσείο Τέχνης και Αρχαιολογίας Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και θα ανοίξει στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, τον Απρίλιο του 2020.
Οι εμπειρογνώμονες έχουν ψάξει παντού για να βρουν τα τρόφιμα που εγκαταλείφθηκαν στα τραπέζια και στους δρόμους καθώς έτρεχαν οι άνθρωποι για να σωθούν.
Ανάμεσα στα ευρήματα δυο είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ένα δοχείο από τερακότα μέσα στο οποίο συντηρούσαν σαλιγκάρια και ένα είδος μεγάλου τρωκτικού. Στην έκθεση θα εμφανιστούν επίσης τα σκεύη από ασήμι στα οποία έτρωγαν οι πλούσιοι, καθώς και σκεύη όπως ταψιά και τα ποτά που προέρχονταν από τις κουζίνες τους.
Ειδικά για τα κρασιά οι ειδικοί έχουν βρει ότι οι πλούσιοι είχαν δικά τους αμπέλια και παρήγαγαν τέσσερις ποικιλίες κρασιού. Μάλιστα σε μια τοιχογραφία, απεικονίζεται ο θεός Βάκχος που μεταμορφώνει τα σταφύλια. Στην έκθεση ακόμα θα εμφανιστεί το πραγματικό σώμα μιας γυναίκας Πομπηίας που καλύπτεται με κερί και στη συνέχεια με ρητίνη, που κάνει το πρώτο της ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, κάνει μια από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της οπουδήποτε. Ανασκάφηκε μεταξύ 1984 και 1991, βρέθηκε σε ένα δωμάτιο με περίπου εξήντα άλλα θύματα.