Το… βελούδινο διαζύγιο μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του πριγκιπικού ζεύγους Χάρι-Μέγκαν επιβεβαιώθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ που ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τις επιλογές τους. Ολα πλέον εξαρτώνται από τον τρόπο που θα επιλυθούν τα επιμέρους οικονομικά ζητήματα που βρίσκονται ακόμη στον αέρα και κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικά.
Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ έχουν ξεκαθαρίσει πως επιθυμούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι στο νέο τους ξεκίνημα, κάτι που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μπάκιγχαμ που προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή.
Αρχικώς αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, υποστηρίζοντας πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να πληρώνουν για τη ζωή του πριγκιπικού ζεύγους στον Καναδά. Ομως ειδικοί επισημαίνουν πως ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ πιθανότατα να κερδίσουν τα διπλάσια από τον πρώτο χρόνο της «ανεξαρτησίας» τους.
Ηδη από το καλοκαίρι έχουν προχωρήσει στην υποβολή αίτησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την κατοχύρωση δικαιωμάτων εμπορικής εκμετάλλευσης του όρου «Sussex Royal» για την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Το ζεύγος προτίθεται να μετατρέψει το μπραντ σε μια οικονομική αυτοκρατορία, καθώς κατοχυρώνουν με το όνομά τους τουλάχιστον εκατό αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, πιτζάμες, ευχετήριες κάρτες και άλλα.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα κέρδη του Χάρι και της Μέγκαν μπορεί να ξεπεράσουν τα 600.000 ευρώ τον χρόνο από την εκμετάλλευση της εμπορικής αξίας των τίτλων τους.
Ο «προοδευτικός» ρόλος που θέλουν να έχουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, κερδίζοντας μάλιστα τα δικά τους χρήματα, καθώς συνεχίζουν να στηρίζουν τη μοναρχία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που θα λειτουργήσει. Ομως η βρετανική μοναρχία δεν είναι η πρώτη στην Ευρώπη που βρίσκεται απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση. Σε άλλες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες κατάφεραν να κάνουν τη μετάβαση σε μια πιο μοντέρνα εποχή όπου οι γαλαζοαίματοι εργάζονται και άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τους τίτλους τους ή αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι εκμεταλλεύονται το βασιλικό «μπραντ».
Στην Ολλανδία
Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του BBC, η Ολλανδία αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα, αφού ο αδερφός του βασιλιά Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, πρίγκιπας Κωνσταντίνος και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Λαυρεντιανή δουλεύουν και οι ίδιοι. Το ζευγάρι εργάζεται για ένα think tank και με μερική απασχόληση στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα δεν λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις. Ακόμη και ο ίδιος ο βασιλιάς είναι πιλότος στις κρατικές αερογραμμές KLM, κάτι που χαρακτηρίζει ως σοβαρό χόμπι και όχι δουλειά.
«Η πριγκίπισσα και ο σαμάνος»
Το σχέδιο δεν λειτούργησε αντίστοιχα καλά για την πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα, το μεγαλύτερο παιδί του Νορβηγού βασιλιά Χάραλντ Ε’. Η ίδια αποφάσισε το 2002 να εγκαταλείψει τα βασιλικά καθήκοντά της για να επικεντρωθεί στην καριέρα της. Ομως έγινε αποδέκτης πολλών επικρίσεων, αφού με τον σύντροφό της Ντούρεκ Βέρνετ, ο οποίος είναι σαμάνος (εκπρόσωπος αρχέγονης, παγανιστικής θρησκείας), οργάνωσε πέρυσι σεμινάρια με τίτλο «Η πριγκίπισσα και ο Σαμάνος», υποσχόμενοι ότι θα πάνε τους συμμετέχοντες σε «ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης της σοφίας». Η πριγκίπισσα απολογήθηκε για την κίνησή της και δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσει τον τίτλο.
Καριέρα vs τίτλος
Ο Κρίστοφερ Ο’Νιλ αρνήθηκε να λάβει κάποιο βασιλικό τίτλο όταν το 2013 παντρεύτηκε τη βασίλισσα Μαντλέν, το μικρότερο παιδί του βασιλιά της Σουηδίας. Προτίμησε να συνεχίσει την επαγγελματική πορεία του, να είναι ανεξάρτητος και να βγάζει τα δικά τους χρήματα. Ο βρετανο-αμερικανικής καταγωγής Ο’Νιλ εργάζεται ως οικονομολόγος την ώρα που η γυναίκα του ασκεί τα βασιλικά καθήκοντά της και δουλεύει σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Η Κριστίνα Ισπανίας
Η πριγκίπισσα Κριστίνα της Ισπανίας είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής ισπανικής οικογένειας που ζει από τον μισθό που κερδίζει. Ο πατέρας της, βασιλιάς Χουάν Κάρλος της έδωσε τον τίτλο δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα μετά τον γάμο της το 1997 με τον πρώην παίκτη του χάντμπολ Ινάκι Ουρντανγκάριν, όμως τα δεδομένα άλλαξαν μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο αδερφός της και νυν βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ της αφαίρεσε τον τίτλο το 2015 ενώ εκκρεμούσε υπόθεση σε βάρος της για συνέργεια στο σκάνδαλο. Τελικώς, δεν καταδικάστηκε για εμπλοκή, ωστόσο ο Ουρντανγκάριν καταδικάστηκε το 2017 ότι χρησιμοποίησε την αθλητική οργάνωση «Noos Institute» για να εξασφαλίσει εκατομμύρια ευρώ –εκμεταλλευόμενος το όνομα της βασιλικής οικογένειας– για προσωπική χρήση. Η πριγκίπισσα έχει μετακομίσει στη Γενεύη από το 2013 και τα τελευταία χρόνια εργάζεται για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν εξασκεί κανένα βασιλικό καθήκον και δεν εμφανίζεται ποτέ δημόσια με τη βασιλική οικογένεια.