Εκατοντάδες ζωές σε κίνδυνο στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam

250

Παγιδευμένοι εν μέσω πανδημίας οι επιβάτες και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, που πλέει στην Καραϊβική Θάλασσα και μεταφέρει τέσσερα πτώματα, οκτώ άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και περίπου 200 που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πλοίο, Ορλάντο Άσφορντ, προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτραπεί ο ελλιμενισμός του πολλοί άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν εν πλω, και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι τους γυρνούν την πλάτη.

Και απηύθυνε έκκληση ώστε ένα λιμάνι να δείξει «συμπόνια»  και να δεχτεί το Zaandam και το Rotterdam, το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο που το συνοδεύει και στο οποίο βρίσκονται περίπου 400 άτομα, να αποβιβάσουν τους επιβάτες που ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Το πλοίο απέπλευσε την 7η Μαρτίου από το Μπουένος Άιρες, πέρασε το ακρωτήριο Χορν, προτού η Χιλή να αρνηθεί να επιτρέψει την αποβίβαση ασθενών με συμπτώματα γρίπης, και σκόπευε να κατευθυνθεί στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η κατάσταση όμως περιήλθε σε αδιέξοδο μετά το «όχι» του κυβερνήτη της πολιτείας στον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου επικαλούμενος την προστασία του ντόπιου πληθυσμού.

Αρκετές επίσης χώρες της Λατινικής Αμερικής έκλεισαν τα λιμάνια τους στο Zaandam. Η διεθνής κοινότητα, σταθερά γενναιόδωρη μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, έκλεισε τα μάτια αφήνοντας μας στην τύχη μας, τόνισε ο Άσφορντ.

«Τα έθνη επικεντρώνονται δικαιολογημένα στην κρίση του Covid-19 που ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Αλλά έχουν γυρίσει τις πλάτες τους σε χιλιάδες ανθρώπους που είναι στη θάλασσα. Αυτές οι αντιδράσεις βασίζονται σε γεγονότα ή που τροφοδοτούνται από παράλογο φόβο; Που πήγε η συμπόνια για τον πλησίον» αναρωτήθηκε.

«Η Covid-19 είναι μια από τις πιο επείγουσες δοκιμασίες της κοινής μας ανθρωπότητας. Το να κλείνεις την πόρτα σε αυτούς τους ανθρώπους, προδίδει τις βαθύτερες ανθρώπινες αξίες μας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις