Της Alexandra Sternlicht
Τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία -τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τη νόσο του κορονοϊού παγκοσμίως- έχουν μεωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, υποδεικνύοντας ότι οι εθνικές πολιτικές lockdown μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της διασποράς του ιού και την επιβράδυνση του ρυθμού καταστροφής.
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία μειώθηκε. Η χώρα είχε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις 31 Ιανουαρίου, επέβαλε σε εθνικό επίπεδο αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις 28 Μαρτίου, όμως μετρά πάνω από 12.400 θανάτους.
Η Ιταλία είχε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις 20 Φεβρουαρίου, επέβαλε lockdown στις 10 Μαρτίου, ενώ η χειρότερη ημέρα της ήταν η 27η Μαρτίου οπότε κατεγράφησαν 969 θάνατοι. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων και των διαγνωσμένων κρουσμάτων μειώνονται από τις 21 Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να καταφέρει η χώρα να εξομαλύνει την επιδημική καμπύλη, σύμφωνα με το περιοδικό Time.
Ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στην Ευρώπη καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου στη Γαλλία, η οποία επέβαλε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις 17 Μαρτίου και τώρα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, βλέπει τον αριθμό των θανάτων να βαίνει μειούμενος.
Αντίθετα, αυξητική τάση εξακολουθεί να εμφανίζει ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ, με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να εφαρμόζονται στο 96% της χώρας, σύμφωνα με το CNN, την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι οι “χειρότερες μέχρι σήμερα”.
“Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ”, δήλωσε από τη μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, το Σάββατο.
Παγκοσμίως, ο μισός πλανήτης βρίσκεται σήμερα σε “καραντίνα” με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως να ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύρια. Έχουν καταγραφεί 66.542 θάνατοι, ενώ 252.615 ασθενείς έχουν αναρρώσει, με το ποσοστό θνησιμότητας να διαμορφώνεται στο 3,8% παγκοσμίως.
Η Ιταλία έχει τους περισσότερους θανάτους από κορονοϊό στον κόσμο, με 15.362 θανάτους. Αμέσως μετά ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία με 12.418 και 7.560 θανάτους αντίστοιχα. Ιταλοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής μιας “άδειας” που θα επέτρεπε σε όσους νόσησαν και ανάρρωσαν από τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με τους New York Times.