Ενάμιση μήνα μετά το ξεκίνημα της καταστροφικής διασποράς του κορωνοϊού στην Ιταλία, ο αριθμός των πτωμάτων έχει πιάσει το πενταψήφιο και όλοι περιμένουν να δουν πότε θα σταματήσει ο όλεθρος νεκρών.

Το πρωτεύον μέλημα είναι αναμφίβολα οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και οι άνθρωποι που θρηνούν απώλειες συγγενών, οικογένειας, φίλων. Οι απώλειες δεν πρόκειται να σταματήσουν εύκολα ακόμα και μετά το τέλος αυτής της μεγάλης καταστροφής.

Κι αυτό γιατί, καλώς ή κακώς, η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι χτισμένη πάνω σε ένα εισόδημα και αυτό για πάρα πολλούς έχει χαθεί. Ιδίως οι ιδιοκτήτες μικροεπιχειρήσεων δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα και είναι πολύ πιθανό να κλείσουν πριν καν ολοκληρωθεί η παγκόσμια καραντίνα.

Στην Ιταλία πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως το 65% των επιχειρήσεων θα βρεθεί ενώπιον της πτώχευσης και πως δεν αν παρθούν πιο ενισχυτικά μέτρα, πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Κι αυτό θα συμβεί σε τέτοια κλίμακα που δεν γίνεται να μην κλονίσει την κάθε οικονομία, πολλώ δε την ιταλική που έχει υποστεί τέτοιου μεγέθους απώλεια, όπου δεν είναι μόνο ο αριθμός των νεκρών, αλλά και ο αριθμός των νοσούντων, μα και η ψυχολογική κατάρρευση μιας ολόκληρης χώρας που θα χρειαστεί χρόνο για να βρει ξανά διάθεση για πολλά πράγματα της προηγούμενης καθημερινότητας.

Αυτά αφορούν όλη την κλίμακα του ιταλικού έθνους με εξαίρεση έναν τομέα: τη Μαφία. Κυρίως στην Ιταλία και τη Νέα Υόρκη, αλλά και σε κάθε χώρα όπου υπάρχει ισχυρή βάση και δράση της Μαφίας, οι αρχιβαρόνοι των ναρκωτικών, της λαθρεμπορίας, του παράνομου στοιχηματισμού, μπορεί να βιώνουν κι αυτοί ένα σοκ αυτή τη στιγμή, όμως δείχνουν πιο προετοιμασμένοι για τις ευκαιρίες που θα τους ανοιχτούν μετά.

Η Καμόρα στη Νάπολη, η Κόζα Νόστρα στη Σικελία και η Ντρανγκέτα στην Καλαβρία ίσως είναι οι μεγάλες ωφελημένες του κορωνοϊού, μιας και θα βρουν πολλούς ανθρώπους απελπισμένους και με ανάγκη για οικονομική βοήθεια ώστε να κρατήσουν τη ζωή τους, την επιχείρησή τους.

Για χρόνια η ιταλική μαφία και οι αντίστοιχες στη Νέα Υόρκη λειτουργούν ως αρπακτικά. Βρίσκουν λαβωμένα θηράματα και χτυπάνε στο ψαχνό. Όπως αναλύει σε διεθνή μέσα ο αρχιερευνητής κατά της μαφίας στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Γκοβερνάλε «η Μαφία έψαχνε πάντοτε για ευκαιρίες και με απειλές κατάφερνε να παίρνει αυτό που θέλει. Πρώτα θα αγοράσουν μετοχές στην επιχείρησή σου, μετά θα σου βάλουν έναν δικό τους να δουλεύει μαζί σου, αυτός στη συνέχεια θα σε καπελώσει και τότε θα δεις με τον σκληρό τρόπο ότι αυτή η επιχείρηση δεν σου ανήκει πια».

Το πόσο σκληρός θα είναι ο τρόπος, εξαρτάται από τον καθένα. Μπορεί να μείνει σε έναν απλό φόβο και σε μια διαλυμμένη ψυχολογία, αλλά μπορεί να πάει και στις απειλές και την αφαίρεση ζωής.

Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα αφεντικά έχουν κάνει μια άτυπη συμφωνία για παύση εχθροπραξιών και μείωση της δουλειάς επειδή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν εφησυχάζουν. Το εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζει, απλώς γίνεται πλέον πολύ πιο προσεκτικά και μόνο σε σούπερ μάρκετ και εκκλησίες όπου μαζεύεται κόσμος, με τις τιμές να είναι πολύ πιο τσουχτερές.

Η μεγαλύτερη αστυνόμευση όμως και τα διάφορα αστυνομικά μπλόκα έχουν προδώσει αρκετά σημεία που χρησιμοποιεί η Μαφία για τις δουλειές της, επομένως ο κλοιός είναι αρκετά στενός πλέον και τα οικονομικά υφίστανται κλυδωνισμούς. Αυτό σημαίνει πως το χτύπημα μετά το τέλος της καραντίνας θα είναι άμεσο και πιο ανηλεές.

Δείτε απλά που στοχεύουν παραδοσιακά οι μαφίες. Σε καντίνες, σε επιχειρήσεις καθαρισμού, σε διανομή φαγητού, σε πετρέλαιο, σε ανακυκλώσεις και σε γραφεία τελετών. Γνωρίζουν τι ακριβώς έχει ανάγκη ο απελπισμένος ιδιοκτήτης, του το προσφέρουν και παίρνουν αυτό που θέλουν με τους δικούς τους όρους» αναφέρει στον Economist ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημος συγγραφέας-αφηγητής για τη Μαφία, που έχει γράψει το Gomorrah, ένα βιβλίο που οδήγησε στην καταπληκτική σειρά. «Το ίδιο είχε γίνει και το 1884 όταν είχε ξεσπάσει η χολέρα» τόνισε.

Ο Τζουζέπε Πινιατόνε, πρώην ερευνητής της Καμόρα, ανέφερε στην La Stampa ότι έχει προειδοποιηθεί η ιταλική αστυνομία από τις μυστικές υπηρεσίες πως είναι πιθανό μετά το τέλος της καραντίνας να προκληθούν αναταραχές και οδομαχίες στη νότια Ιταλία. Στο Παλέρμο για παράδειγμα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εξαγριωμένων πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν τις αγορές στο σούπερ μάρκετ, καθώς δεν έχουν λάβει κανένα βοήθημα και είναι πρακτικά άνεργοι. Αυτό θα είναι το προπέτασμα.

Είναι μια συνήθης τακτική της ιταλικής μαφίας να αποπροσανατολίζει και να κατευθύνει τις δυνάμεις της αστυνομίας προς μια κατεύθυνση, για να έχει πιο ελεύθερο πεδίο δράσης αλλού. Κι αυτό είναι σίγουρα στην ατζέντα τους για το μετά. Ούτως ή άλλως, με το χάος που θα επικρατεί στη χώρα, η επιτήρηση θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε επίπεδα προ κορωνοϊού, που κι αυτά δεν ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.

Μέρος της ατζέντας των αρχιμαφιόζων είναι και η πρόκληση αναταραχών στις φυλακές με πρόφαση τον φόβο του ιού, κάτι που θα οδηγήσει τις αρχές σε προσωρινή απελευθέρωση πολλών έγκλειστων που ανηκουν στον κύκλο της Μαφίας και έχουν συλληφθεί για σχετικά μικρά εγκλήματα. Ήδη αυτό έχει συμβεί με μέλη της Ντρανγκέτα. Άλλωστε, η Μαφία είναι σαν τον Μέσι. Όλοι ξέρουν πάνω κάτω πως θα κινηθεί, αλλά κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις