Σε καθεστώς καραντίνας μπαίνουν ξανά οι κάτοικοι της πόλης Χαρμπίν στην Κίνα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ευρύτερη περιοχή στα βόρεια της χώρας που συνοδεύει με την Ρωσία, αφού επιστήμονες κάνουν λόγο για «νέο στέλεχος του κορωνοϊού, πολύ πιο δύσκολα ανιχνεύσιμο».
Πλέον σε ολόκληρο το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που αποτελείται από τις επαρχίες Λιανίνγκ, Τζιλίν και Χεϊλονγκιανγκ τίθενται σε εφαρμογή μέτρα απόλυτου περιορισμού, ενώ απαγορεύθηκε η είσοδος στις πόλεις οποιουδήποτε ξένου, είτε αυτός προέρχεται από άλλη χώρα είτε από άλλο σημείο της Κίνας.
Και όλα αυτά την στιγμή που όλα έδειχναν πως τα δύσκολα ήδη είχαν περάσει για τους Κινέζους, οι οποίοι ναι μεν περίμεναν το επόμενο κύμα της πανδημίας σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα τους, αλλά φαίνεται πως βρέθηκαν προ μιας δυσάρεστης έκπληξης, εάν πιστέψουμε τα λόγια ειδικών ιολόγων που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πλέον έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο, διαφορετικό στέλεχος του κορωνοϊού.
Το νέο ξέσπασμα δείχνει να είναι «εισαγόμενο» και οι Κινέζοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από την γειτονική Ρωσία, με την οποία μάλιστα έκλεισαν και πάλι τα σύνορα. Πρόκειται, δηλαδή, για ακριβώς την αντίθετη πορεία από αυτήν που είχε σημειωθεί πριν από περίπου ένα μήνα, όταν οι Αρχές της χώρας θεώρησαν πως νίκησαν το «τέρας» και χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή πολλών πολιτών οι οποίοι λόγω εργασίας πηγαινοέρχονταν στην Ρωσία και εξαιτίας του lockdown αρχικά τους είχε απαγορευθεί το να ταξιδέψουν πίσω. Όμως, πριν από περίπου μία εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι 35 άτομα (επισκέπτες και προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης Χαρμπίν) βρέθηκαν θετικά στον ιό, με τις υποψίες να πέφτουν πάνω σε έναν 87χρονο ο οποίος νοσηλευόταν εκεί, έχοντας ταξιδέψει από την γειτονική χώρα και διακομίσθηκε για εγκεφαλικό, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα της νόσου COVID-19.
Η αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης υπήρξε άμεση και σκληρή, αφού 18 υψηλοί αξιωματούχοι της πόλης τιμωρήθηκαν για την χαλαρότητα την οποία επέδειξαν, ενώ πλέον τόσο η Χαρμπίν (με πληθυσμό 11.000.000 ανθρώπων) όσο και η ευρύτερη περιοχή (στην οποία ζουν πάνω από 120.000.000 κάτοικοι) μπαίνει σε καθεστώς καραντίνας για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
«Αυτή η νέα έξαρση της πανδημίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα» προειδοποίησε ο ιολόγος Ζανγκ Ζανκιού, μέλος του Κέντρου Επιδημιολογικού Ελέγχου και Πρόληψης, προσθέτοντας πως στα νέα κρούσματα ανιχνεύεται ο ιός, αλλά με νέα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύ πιο δύσκολα ανιχνεύσιμο και συνεπώς αντιμετωπίσιμο.
Η γνωστή για την σκληρή στάση της (πολλές φορές σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) κεντρική κυβέρνηση της Κίνας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω σχετικά με τα νέα μέτρα περιορισμού του κύματος. Όχι μόνο επανέφερε την προηγούμενη κατάσταση, αλλά πλέον έχει επί της ουσίας επικηρύξει όσους προσπαθήσουν να σπάσουν την καραντίνα και να εισέλθουν στην χώρα, προσφέροντας χρηματική αμοιβή σε όσους πολίτες αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν από την Ρωσία. Ένα ανθρωποκυνηγητό ή κυνήγι κεφαλών στην κυριολεξία, αφού δεν ξεχνά ότι πριν από περίπου έναν αιώνα στην ίδια περιοχή περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους κατά την διάρκεια της «Μεγάλης Πανούκλας της Μαντζουρίας» πίσω το 1911.
Με τον πληθυσμό πια να είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με εκείνη την εποχή και τις κοινωνίες πολύ διαφορετικές, η επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα έδινε φρικτά, αδιανόητα και άκρως εφιαλτικά νούμερα σε ό,τι αφορά στον αριθμό των θυμάτων…