Κρύβοντας τις επικίνδυνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας

963

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

Ένα από τα σημαντικότερα παράπονα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας  είναι ότι βλάπτουν το  περιβάλλον, την υγεία και φυσικά  γίνονται αντιληπτές από τον κόσμο που αντιδρά.  Το 2014 μια έρευνα στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών,  διαπίστωσε ότι το 94 τοις εκατό των ανθρώπων θα ήταν λιγότερο πιθανό να αγοράσουν ένα ακίνητο που ήταν κοντά σε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας, μόνο και μόνο επειδή  οι κεραίες εκτός από άσχημες κι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, επηρεάζουν αρνητικά  και την τιμή του ακινήτου.

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας  πρέπει να είναι εγκατεστημένες κοντά σε κατοικημένες περιοχές  ειδάλλως δεν θα υπάρχει κανένα  δίκτυο διαθέσιμο.  Τι κάνουν λοιπόν οι εταιρείες, τις συγκαλύπτουν ώστε να μην είναι ορατές και τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει μια  τελείως διαφορετική  αισθητική για αυτές.

Συνδυάζουν έτσι τις κεραίες  με το υπάρχον αστικό ή αγροτικό περιβάλλον. Στο Ντουμπάι για παράδειγμα, οι πύργοι  έχουν πλέον μεταμφιεστεί ως φοίνικες και όπως μπορείτε να δείτε στην επόμενη φωτογραφία είναι αρκετά πειστικοί.

(Credit Fjellner.com)

Φυσικά, καθώς όλο και περισσότερες τοποθεσίες καθίστανται απαραίτητες λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης για εύρος ζώνης, περισσότερες κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι αναγκαίες που θα πρέπει να  εγκατασταθούν και να αποτελέσουν μέρος του σύγχρονου τοπίου μας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάποιες εταιρείες  καμουφλάρουν  τις κεραίες  όχι όμως  ως φοίνικες, οι οποίοι είναι λίγο εκτός τόπου στην  Βρετανική ύπαιθρο αλλά ως δέντρα πυκνού φυλλώματος, όπως στην παρακάτω φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Blandford. Μπορείτε να εντοπίσετε ποια είναι η κεραία κινητής τηλεφωνίας;

(Απάντηση: είναι το ψηλότερο δέντρο στα δεξιά).

(Credit @960Sutton)

Διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικό καμουφλάζ

Όπως αντιλαμβάνεστε, ανάλογα την περιοχή αλλάζει και το είδος του καμουφλάζ. Στις άγονες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου τα δέντρα με πυκνό φύλλωμα  είναι σπάνια, οι πύργοι  μπορούν να βρεθούν μεταμφιεσμένοι ως κάκτοι.

(Credit: Jaycrew on Reddit)

Στο Τέξας, κάποιος προμηθευτής  κεραιών έριξε μια ματιά στις γειτονιές και  παρατήρησε τον σχετικά μεγάλο αριθμό των σημαιών που κυμάτιζαν περήφανα μπροστά από τα σπίτια, οπότε κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι ένα κοντάρι σημαίας θα μπορούσε να προσαρμοστεί στο φυσικό περιβάλλον και να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

(Credit: AggiePhil04 @ Waymarking.com)

Ένα άλλο κοινό θέαμα στο Τέξας είναι οι εκκλησίες και τα καμπαναριά,  των οποίων το ύψος και η συχνότητα σε όλη την πολιτεία, καμουφλάρουν τις κεραίες έξυπνα και δημιουργούν αισθητικά-ευχάριστους χώρους, που είναι απίθανο ωστόσο να ταυτισθούν  με ένα πύργο κινητής τηλεφωνίας.

(Credit: JPBarry)

Στην ουσία, οποιαδήποτε ψηλή και μόνιμη κατασκευή,  είναι υποψήφια για εγκατάσταση κεραίας,  όπως αποδεικνύεται από έναν προμηθευτή στις ΗΠΑ, που  δημιουργεί πύργους, τους οποίους  κρύβει μέσα σε δεξαμενές νερού.

(Photo: Larson Camouflage)

Τούτου λεχθέντος, το καμουφλάζ  έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, όπως δείχνει  το παράδειγμα μιας κεραίας που καλύπτεται για να ταιριάζει με το εξωτερικό τούβλο αυτού του  κτιρίου στην Πολωνία.

(Photo by Pplecke)

Δεδομένου ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους δήμους,  η διαθεσιμότητα των συγκεκαλυμμένων ιστών και κεραιών μοιάζει από τη μια ως ένα θετικό βήμα για την αισθητική του περιβάλλοντος αλλά δεν μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο που αυτές εγκυμονούν για την δημόσια υγεία, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα όμορφο δέντρο με πυκνό φύλλωμα ή μια καμινάδα να είστε επιφυλακτικοί κι όχι απόλυτοι βέβαιοι για το τι ακριβώς κοιτάτε.

Σημείωση εκτός κειμένου:

Στην χώρα μας οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες, μέσα σε καμπαναριά κ.α. για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις