Ως πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να έχει επιλέξει η Άγκυρα την αυριανή 24η Ιουλίου για τον απόπλου του τουρκικού ωκεανογραφικού Oruc Reis το οποίο πρόκειται να αφήσει το αγκυροβόλιο του στο λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που με παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αρέσκεται να χρησιμοποιεί τους υψηλούς συμβολισμούς διότι ξέρει πως έτσι κατευθύνεται πιο εύκολα μια κοινωνία και ιδιαίτερα η τουρκική.
Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να «εξαφανίσει» τον Κεμάλ Ατατούρκ και έχει την ευκαιρία να συνδέσει την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί και την εκεί παρουσία του Ερντογάν, με μία έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας προς την υλοποίηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Λίγοι γνωρίζουν γιατί έχει επιλεχθεί η 24η Ιουλίου. Είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αναθεωρήσει με κάθε τρόπο και μέσον.
Η συγκεκριμένη Συνθήκη αποτελεί όνειδος για τον Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ πέραν του γεγονότος ότι καθόρισε την σημερινή ελληνοτουρκική συνοριογραμμή, είναι και η ιδρυτική πράξη της σημερινής Τουρκίας η οποία υποτίθεται στα χαρτιά ότι είναι ακόμα κεμαλική.
Αυτό ο Ρ.Τ.Ερντογάν θέλει να το αλλάξει. Το τουρκικό κράτος δεν το θέλει κοσμικό, αλλά ισλαμικό και θέλει αυτός να είναι ο νέος ιδρυτής τους.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», όσο και του τουρκικού στόλου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξακολουθεί να κινείται με πορεία νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες.
Ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή και αναμένει την στιγμή που το τουρκικό ωκεανογραφικό θα αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ουσιαστικά η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπεγράφη στις 24 Ιουλίου του 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και που συμμετείχαν επίσης στην Συνθήκη των Σεβρών (Βρετανική Αυτοκρατορία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία και το Σερβο-Κροατο-Σλοβενικό κράτος). Την νέα συνθήκη υπέγραψε επίσης και η ΕΣΣΔ η οποία δεν συμμετείχε σε εκείνη των Σεβρών.
Στο Άρθρον 15 της συνθήκης αναφέρεται:
«Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου (όρα χάρτην υπ’ αρ. 2)».
Βεβαίως, η Τουρκία έχει επιλέξει τη 24τη Ιουλίου να εφαρμόσει ότι έχει σχεδιάσει τα τελευταία 15 χρόνια, ( Αγία Σοφία, Καστελόριζο και υφαλοκρηπίδα στη θάλασσα του Αιγαίου), αυτή η ημερομηνία αντανακλά τη συνθήκη της Λωξανης, τη οποία, τώρα, η Τουρκία είναι σε θέση να αναθεωρήσει. Το τεράστιο λάθος της ελληνικής πλευράς όπως διαγράφεται τα τελευταία 45 χρόνια είναι αυτό που δίνει στη Τουρκία τη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωξανης η οποία, αναθεώρηση, είναι σε εξέλιξη τώρα…δυστυχώς.
Πώς αυτή η αναθεώρηση εξελίσσεται αυτές τις μέρες και βδομάδες:
1. Το λάθος της ελληνικής κυβέρνησης στα Ίμια το 1996 που έβαλε τις “γκρίζες ” γραμμές στο Αίγιο. Η θεμελιώδη αρχή των Τούρκων για να φθάσουν στο σημερινό επιθετικό σχέδιο εναντίον στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα ήταν η αμφισβήτηση των νησιωτικών υφαλοκρηπίδων!!
2. Το λάθος όλων των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων από το 1985 περίπου μέχρι σήμερα , να μεταμορφωθεί η τουρκική επιθετικότητα σε εύρο τουρκικό θέμα…
Τραγικό λάθος, βέβαια, κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και Γερμανίας….Η ΕΕ δεν είναι ομοσπονδιακή οντότητα με στρατιωτιτικες και αμυντικά θεσμικά πλαίσια, είναι απλά μια οικονομική και νομισματική “ενωση” με σκοπό η Γερμανία να ελέγχει τη ευρωπαϊκή αγορά των περίπου 30 χωρών…Όπως οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά ( δες μνημόνια κλπ!)
3. Το τραγικό λάθος των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1980 να μη , επίσημα, οριοθετήσουν τη ΑΟΖ της χώρας…βέβαια, δεν το εφάρμοσαν ( οριοθέτηση μέσω ΟΗΕ) για μην ενοχλήσουν τη Τουρκία…Και αυτό κάτω από τις οδηγίες των αμερικανών…
4. Μεγάλη πιθανότητα, Εθνικού λάθους μάλλον από το 1996, να μειωθεί η αμυντική ικανότητα των νησιών του Αιγαίου….Αυτό ίσως φανεί σύντομα…
5. Το παραμύθι των 5 τελευταίων ετών για τη εξαγωγή πετρελαίου από τη θάλασσα του Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου…Η τιμή του πετρελαίου κάτω από $60 το βαρέλι καθιστά τη εξαγωγή πετρελαίου από τα θαλάσσια πηγάδια οικονομικώς ασύμφορη….Από το 2008, η τιμή του πετρελαίου παραμένει σταθερά κάτω από $65 το βαρέλι…σήμερα, γύρω στα $40…
Τι εξυπηρετεί αυτή η κίνηση για πετρέλαιο στη ανατολική Μεσόγειο ??..βασικά τη Τουρκία….Που θέλει να οριοθετήσει περιοχές του Αιγαίου κάτω από τη δικής ιδιοκτησία όπου ψάρεμα και άλλες οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες θα λάβουν χώρα για τα επόμενα 100 χρόνια…
6. Το τραγικό λάθος, η κυβέρνηση της χώρας, να δεχθεί διμερείς συνομιλίες και διαπραγματεύσεις κάτω από γερμανική επίβλεψη τις τελευταίες 10 μέρες…
Τεράστιο λάθος που η σημερινή κυβέρνηση έχει τη απόλυτη εθνική ευθινη ….Αυτό το λάθος θα πληρωθεί σύντομα όπου η Τουρκία θα βάλει στο τραπέζι τα δικά της συμφέροντα όπως μεθοδεύεντε τα τελευταία 30 χρόνια….
Αυτές οι λιγοστές διαπιστώσεις εξηγούν γιατί η Τουρκία επέλεξε τη 24τη Ιουλίου για μια σειρά από ενέργειες που οι αμερικανοί και Γερμανοί δεν έχουν καμία επιθυμία η σχέδιο να σταματήσουν!!