Του Kurt Badenhausen
Η κατάκτηση του τίτλου στο WTA Finals το 2019 είναι κάτι που πιθανότατα η κορυφαία τενίστρια Ashleigh Barty δεν πρόκειται να ξεχάσει σύντομα. Ο θρίαμβός της στην Σενζέν της Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο, της χάρισε τον τέταρτο τίτλο της για τη χρονιά που πέρασε αλλά και ένα χρηματικό έπαθλο 4,4 εκατ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ για τενιστική διοργάνωση ανδρών ή γυναικών, ανεβάζοντας τις απολαβές της για το 2019 στα 11,3 εκατ. δολάρια. Χάρη σε αυτό το έπαθλο μάλιστα, η Αυστραλή τενίστρια εξασφάλισε την 3η θέση στη φετινή κατάταξη του Forbes με τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του 2020, με συνολικές απολαβές ύψους 13,1 εκατ. δολαρίων.
Παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται πολύ πίσω από το παγκόσμιο είδωλο Serena Williams, η οποία βρέθηκε στη 2η θέση με 36 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 32 εκατ. δολάρια προήλθαν από χορηγίες, και ακόμη περισσότερο από την Naomi Osaka, η οποία παρότι αποκόμισε μόλις 3,4 εκατ. δολάρια από χρηματικά έπαθλα, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με συνολικές απολαβές 37,4 εκατ. δολάρια χάρη στην τεράστια λίστα των χορηγών της.
Αυτό που είναι ωστόσο εντυπωσιακό, είναι ότι στον γυναικείο αθλητισμό από πλευράς απολαβών κυριαρχεί το τένις. Εννέα από τις 10 πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του κόσμου έβγαλαν τα “προς το ζην” με τη ρακέτα, καθώς μόνη εξαίρεση στο φετινό top-10 αποτέλεσε η Alex Morgan, συν-αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, που βρέθηκε στην 10η θέση με 4,6 εκατ. δολάρια.
Όλες τους όμως θα πρέπει να ευχαριστούν τη Rosie Casals. Η Casals, η οποία έχει στο ενεργητικό της 112 τίτλους στο διπλό, που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, ήταν μία από τις εννέα τενίστριες της “ομάδας” των “Original 9” που πριν από μισό αιώνα διαμαρτυρήθηκαν για τη διαφορά των χρηματικών επάθλων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η “μάχη τους -που είχε ως αποτέλεσμα οι εν λόγω αθλήτριες, μεταξύ των οποίων η Casals και η παρτενέρ της Billie Jean King, να αποκλειστούν από τις διοργανώσεις της Αμερικανική Ένωσης Τένις σε χωμάτινο γήπεδο- οδήγησε στη δημιουργία του Virginia Slims Tour, από το οποίο στη συνέχεια προέκυψε η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA).
“Ξέραμε ότι αυτό που κάναμε ήταν πολύ σημαντικό, αλλά υπό μία έννοια, δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε”, λέει η Casals, η οποία θα γιορτάσει την 50ή επέτειο της πρώτης διοργάνωσης του θεσμού τον επόμενο μήνα. “Είμαι υπερήφανη που βλέπω πού έχει φτάσει το γυναικείο τένις 50 χρόνια μετά και ξέρω ότι διαδραματίσαμε καταλυτικό ρόλο στη σημερινή επιτυχία του αθλήματος”.
Το U.S. Open ήταν το πρώτο τουρνουά Grand Slam που προσέφερε αμοιβές στις τενίστριες ανάλογες με αυτές των ανδρών αθλητών, το 1973, όμως χρειάστηκαν 28 επιπλέον χρόνια για να ακολουθήσει το παράδειγμά του ένα ακόμη τουρνουά: το Australian Open το 2001. Σήμερα, βέβαια, οι κορυφαίες τενιστικές διοργανώσεις καταβάλλουν ισάξια χρηματικά έπαθλα σε άνδρες και γυναίκες. Το Wimbledon ήταν το τελευταίο Grand Slam που “ευθυγραμμίστηκε”, το 2007. Ήταν όμως ένας δύσκολος και μακρύς δρόμος για τις τενίστριες, που αντιμετώπισαν τα ίδια εμπόδια στη διεκδίκηση καλύτερων αμοιβών με αυτά που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι αθλήτριες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του χόκεϊ.
Επιστρέφοντας όμως στη φετινή λίστα του Forbes, αν εξαιρεθούν τα χρηματικά έπαθλα των διοργανώσεων, η Osaka και η Williams παραμένουν οι μόνες σούπερ-σταρ του τένις. Η Osaka, μάλιστα, ανέβασε τον πήχη για τον γυναικείο αθλητισμό φέτος, ξεπερνώντας τις απολαβές ρεκόρ των 29,7 εκατ. δολαρίων της Maria Sharapova το 2015 και αποκαθηλώνοντας την Williams που κρατούσε τα “σκήπτρα” τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Osaka, μετά τους τίτλους Grand-Slam στο U.S. Open το 2018 και το Australian Open το 2019, εξασφάλισε αρκετούς νέους χορηγούς, μεταξύ των οποίων και τη Nike που προσέφερε 10 εκατ. δολάρια ετησίως για να την “κλέψει” από την Adidas. Σήμερα, η Osaka έχει 15 χορηγούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται παγκόσμια brands όπως η Nissan Motor, η Shiseido και η Yonex.
Όσον αφορά τη μοναδική εκτός τένις αθλήτρια που εξασφάλισε μια θέση στο φετινό top-10, την Alex Morgan, πήρε το εισιτήριο για τη δεκάδα χάρη στους χορηγούς της, που της εξασφάλισαν απολαβές δεκαπλάσιες αυτών που αποκόμισε στο γήπεδο, ύψους περίπου 400.000 δολαρίων πέρυσι. Η κορυφαία αθλήτρια έχει περισσότερους από 10 χορηγούς, μεταξύ των οποίων οι Nike, Coca-Cola, Volkswagen και AT&T. Η τελευταία της συνεργασία αφορά την κούκλα Barbie Alex Morgan, μέρος της σειράς Role Model της φίρμας.
Η συν-αρχηγός της Morgan στην αμερικανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, Megan Rapinoe, έχασε για πολύ λίγο το εισιτήριο για την 10άδα των καλύτερα αμειβόμενων αθλητριών του 2020, έχοντας συνολικές απολαβές περίπου 4,2 εκατ. δολαρίων. Το προφίλ της και οι απολαβές της αυξήθηκαν αφότου ηγήθηκε της αμερικανικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 όπου κέρδισε και το “Χρυσό Παπούτσι” της διοργάνωσης, αλλά και χάρη στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την ανέδειξαν σε σύμβολο. Μεταξύ άλλων, η Rapinoe έχει κλείσει μια σειρά ομιλιών που τις αποφέρουν 6ψήφια ποσά, ενώ στους χορηγούς της περιλαμβάνονται φίρμες όπως οι Nike, Budweiser, BodyArmor, Visa και τουλάχιστον μισή δεκάδα άλλα brands.
“Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε”, λέει ωστόσο η Casals σχετικά με τις συνεχιζόμενες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών. “Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την έκθεση και το προφίλ του γυναικείου αθλητισμού. Ήμασταν τυχερές, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας”.
Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των απολαβών των αθλητριών το Forbes έλαβε υπόψη τα χρηματικά έπαθλα, τους μισθούς, τα μπόνους, τις χορηγίες και τα έσοδα εμφάνισής τους από την 1η Ιουνίου 2019 έως την 1η Ιουνίου 2020. Βάσει του χρονικού πλαισίου, είναι πάντως φανερό ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού ήταν πολύ μικρός, καθώς ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τένις οι αθλήτριες “έχασαν” μόνο τις διοργανώσεις των τελευταίων 2,5 μηνών. Ωστόσο, η εικόνα αναμένεται πολύ διαφορετική το επόμενο έτος, οπότε τα έσοδά τους θα είναι σημαντικά μειωμένα, καθώς ήδη έχουν ακυρωθεί αρκετές διοργανώσεις. Εκτός από την ακύρωση του Wimbledon, η WTA ακύρωσε επτά διοργανώσεις στην Κίνα που ήταν προγραμματισμένες για Οκτώβριο και Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερα προσοδοφόρων WTA Finals, στις οποίες τα χρηματικά έπαθλα θα ανέρχονταν σε περίπου 30 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι αθλήτριες αναμένεται να δουν μειώσεις στα χορηγικά συμβόλαια ένδυσης και ρακέτας, καθώς δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις μίνιμουμ αθλητικές εμφανίσεις.
Το top-10 των καλύτερα αμειβόμενων αθλητριών του 2020
No.1 Naomi Osaka
Συνολικές απολαβές: 37,4 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 3,4 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 34 εκατ. δολάρια
No.2 Serena Williams
Συνολικές απολαβές: 36 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 4 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 32 εκατ. δολάρια
No.3 Ashleigh Barty
Συνολικές απολαβές: 13,1 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 10,1 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 3 εκατ. δολάρια
No.4 Simona Halep
Συνολικές απολαβές: 10,9 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 6,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 4 εκατ. δολάρια
No.5 Bianca Andreescu
Συνολικές απολαβές: 8,9 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 4,9 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 4 εκατ. δολάρια
No.6 Garbiñe Muguruza
Συνολικές απολαβές: 6,6 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 2,1 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 4,5 εκατ. δολάρια
No.7 Elina Svitolina
Συνολικές απολαβές: 6,4 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 5,4 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 1 εκατ. δολάρια
No.8 Sofia Kenin
Συνολικές απολαβές: 5,8 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 4,8 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 1 εκατ. δολάρια
No.9 Angelique Kerber
Συνολικές απολαβές: 5,3 εκατ. δολάρια
Χρηματικά έπαθλα: 1,3 εκατ. δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 4 εκατ. δολάρια
No.10 Alex Morgan
Συνολικές απολαβές: 4,6 εκατ. δολάρια
Μισθός/μπόνους: 400.000 δολάρια
Έσοδα από χορηγούς: 4,2 εκατ. δολάρια