Aν τα πουλιά είχαν δικαίωμα επιλογής θα ψήφιζαν παμψηφεί να γίνει ξανά… λοκντάουν. Η ησυχία στις αστικές περιοχές τα βοήθησε ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν ξανά με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο πριν ο θόρυβος της ανθρώπινης δραστηριότητας σκεπάσει την φωνή τους.
Τα σπουργίτια που ζουν στο Σαν Φρανσίσκο βρήκαν στην διάρκεια της καραντίνας την ευκαιρία να τραγουδήσουν ξανά όπως έκαναν παλιά πριν οι θόρυβοι της πόλης τα υποχρεώσουν να αρχίσουν να φωνάζουν για να ακουστούν
Η καραντίνα που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας είχε πολλές αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους αλλά διαπιστώνεται συνεχώς ότι είχε πολλές θετικές στο ζωϊκό βασίλειο. Μια από αυτές είναι η ησυχία στις αστικές περιοχές η οποία επέτρεψε στα ωδικά πτηνά να τραγουδήσουν ξανά αφού μέχρι τότε ο θόρυβος στις πόλεις τα υποχρέωνε να φωνάζουν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Οι μελωδικοί ήχοι που παράγουν είναι απαραίτητοι για την επιβίωση τους αφού με ορισμένους εξ αυτών τα αρσενικά προσελκύουν ταίρι ενώ χρησιμοποιούν κάποιους άλλους για να απομακρύνουν κάποιους αντιπάλους τους ή να προστατευτούν από αυτούς. Τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα θορύβου στις αστικές περιοχές υποχρέωσαν τα ωδικά πτηνά αντί να τραγουδούν απλά να… τσιρίζουν για να ακουστούν. Δυστυχώς αυτοί οι έντονοι ήχοι δεν είχαν την ίδια αποτελεσματικότητα με τους μελωδικούς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναπαραγωγή και την ασφάλεια τους.
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ντεριμπέρι, καθηγήτρια Συμπεριφορικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί αποφάσισαν να μελετήσουν ένα είδος σπουργιτιού (Zonotrichia leucophrys) με χαρακτηριστικές λωρίδες λευκού χρώματος στο κεφάλι του το οποίο είναι ενδημικό στην Βόρεια Αμερική και πληθυσμοί του ζουν μέσα σε μεγάλες πόλεις. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Science» οι ερευνητές μελέτησαν σπουργίτια αυτού του είδους που ζουν στο Σαν Φρανσίσκο και διαπίστωσαν ότι μέσα στο διάστημα των λίγων εβδομάδων που διήρκεσε η καραντίνα στις ΗΠΑ τα πτηνά κατάφεραν να επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς: σταμάτησαν να φωνάζουν και άρχισαν πάλι να τραγουδούν μελωδικά.
Από τις ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα σπουργίτια τραγουδούσαν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που υπάρχει σε αντίστοιχες ηχογραφήσεις σπουργιτιών την δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός από τα οφέλη στην αναπαραγωγή αλλά και την αποφυγή διενέξεων ανταγωνισμού ανάμεσα στα αρσενικά, η ησυχία στην διάρκεια της καραντίνας βοήθησε τα σπουργίτια να ακούν τα μικρά τους όταν απομακρύνονταν από αυτά ή να ακούν τους ήχους άλλων σπουργιτιών που ειδοποιούσαν για επερχόμενο κίνδυνο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν τα οφέλη του περιορισμού των θορύβων όχι μόνο για τα ωδικά αλλά και για άλλες κατηγορίες πτηνών που ζούσαν σε αστικές περιοχές αλλά ο υπερβολικός θόρυβος τα εξώθησε να τις εγκαταλείψουν. Η συγκεκριμένη έρευνα συνεχίζεται, με τους επιστήμονες να διερευνούν τώρα αν η επιστροφή στην κανονικότητα στις πόλεις και η επιστροφή των θορύβων θα μεταβάλει εκ νέου τις συνήθειες των σπουργιτιών ώστε να εγκαταλείψουν ξανά τα τραγούδια και να επιστρέψουν στις… τσιρίδες.
Πηγή: http://www.protagon.gr