Η Βενετία «συγκρατεί» τα νερά για πρώτη φορά εδώ και 1.200 χρόνια – Με το φράγμα «Μωυσής» Πηγή: www.lifo.gr

371
Το σύστημα «Μωυσής», το οποίο σχεδιάστηκε για να προστατεύει τη Βενετία από την πλημμυρίδα, λειτούργησε αποτελεσματικά, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Άλεξ. Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει πλημμυρίδα ύψους 1 μέτρου και 30 εκατοστών, και η πολύπλοκη κατασκευή, λειτούργησε αποτελεσματικά. Το σύστημα «Μωυσής» ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά έναν χρόνο μετά από τις πλημμύρες που βύθισαν κάτω από το νερό την πόλη. Ήταν η χειρότερη πλημμυρίδα των τελευταίων πενήντα ετών.
Η κακοκαιρία που έπληξε την Ιταλία τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου γέφυρες παρασύρθηκαν από τα νερά πλημμυρισμένων ποταμών, κατολισθήσεις κατέστρεψαν σπίτια και έκλεισαν δρόμους. Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Λιγκούρια. Στη γειτονική Γαλλία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι δεκαοκτώ αγνοούνται.

«Σταματήσαμε τη θάλασσα» «Σήμερα όλα είναι στεγνά. Σταματήσαμε τη θάλασσα», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης, Luigi Brugnaro. «Πολλά άσχημα πράγματα έχουν συμβεί εδώ, αλλά τώρα κάτι πανέμορφο έχει γίνει». O δήμαρχος, που παρακολούθησε την ενεργοποίηση του συστήματος, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την πόλη». Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα απέδειξε πως λειτουργεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας πλημμυρίδας που υπό άλλες συνθήκες θα είχε βυθίσει την πόλη κάτω από το νερό «αλλά και με ανατολικούς ανέμους 19 κόμβων» (σ.σ. περίπου τεσσάρων μποφόρ).

Σημειώνεται πως πέρυσι τον Νοέμβριο, λίγο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βενετία, η UNESCO είχε απευθύνει έκκληση για την εφαρμογή του συστήματος «Μωυσής». Τότε, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, το σχέδιο ήταν «έτοιμο σε ποσοστό 93%» και «θα ολοκληρωνόταν την Άνοιξη του 2021».
ο σύστημα έχει αναπτυχθεί στις νησίδες Lido, Malamocco και Chioggia που διαχωρίζουν την Αδριατική Θάλασσα από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Το MOSE, είναι ένα ακρωνύμιο των λέξεων Modulo Sperimentale Elettromeccanico, και μεταφράζεται ως «πειραματική ηλεκτρομηχανική μονάδα», αποτελεί ένα «τείχος» από 78 πύλες σε έντονο κίτρινο χρώμα που έχουν κατανεμηθεί σε τέσσερα φράγματα. Οι πύλες κινούνται ώστε να μην εμποδίζεται η ναυσιπλοΐα. Οι πύλες βρίσκονται κάτω από το νερό και δεν είναι ορατές όταν το σύστημα είναι ανενεργό. Σε περίπτωση που η παλίρροια είναι υψηλή ενεργοποιούνται με πεπιεσμένο αέρα.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να προστατεύει την πόλη ακόμη και από παλίρροια ύψους τριών μέτρων, σχεδόν διπλάσια από την πρόβλεψη για το περασμένο Σάββατο.
Με πληροφορίες από CNN/designboom
Πηγή: www.lifo.gr
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις