Ως μόνο τρόπο αποφυγής νέων αυστηρότερων μέτρων βλέπει η κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους. Στόχος να μην ξαναζήσει η χώρα τις τραγικές στιγμές των προηγούμενων μηνών.
Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική παντού ως κύριο μέσο πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να υπογραφεί μέσα το απόγευμα. “Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν νέες αυστηρότερες απαγορεύσεις” εξηγούν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
Οι προστατευτικές μάσκες λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλους τους κλειστούς χώρους με προσέλευση κοινού, αλλά και σε κάθε ανοικτό χώρο. Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις, όπως -για παράδειγμα- συγγενείς οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι. Όταν βγαίνουν μαζί και δεν συναντούν άλλους ανθρώπους, θα μπορούν να μην φορούν μάσκα.
Το μέτρο κρίνεται αναγκαίο για να μην ξαναζήσει η χώρα τραγικές ημέρες σαν και εκείνες της περασμένης άνοιξης. Πολλώ δε μάλλον από σήμερα: το πρωί ανακοινώθηκε ότι την τελευταία εβδομάδα στην Ιταλία τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 42%.
Ανησυχία για την περιφέρεια Νάπολης
Εδώ και αρκετές ημέρες τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται στην Καμπανία, την περιφέρεια της Νάπολης, όπου οι υποδομές της δημόσιας υγείας έχουν σαφές ελλείψεις και συχνά δεν υπάρχει το επίπεδο οργάνωσης του Μιλάνου και όλου του Βορρά γενικότερα. Στη μεγαλούπολη του ιταλικού νότου, τα εστιατόρια πλέον μπορούν να δέχονται πελάτες μόνον μέχρι τις έντεκα το βράδυ.
Δεν συμφωνούν όλοι βέβαια με την νέα αυτή στρατηγική της κυβέρνησης. Ο κεντροδεξιός περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Γένοβας, Τζοβάνι Τότι, θεωρεί ότι η επιβολή της μάσκας θα μπορούσε να αποφευχθεί τηρώντας απλά τις επιβεβλημένες αποστάσεις. Μια θέση που θυμίζει εκείνη του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Από εκ των πραγμάτων “αρνητής της μάσκας” τώρα παρουσιάζεται “φειδωλός χρήστης”.
Όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη, η προστασία της υγείας των πολιτών άρχισε να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με κάποιους πολιτικούς οι οποίοι θα ήθελαν -όπως φαίνεται- να καταφέρουν να αντικαταστήσουν και τους επιστήμονες.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη