Η λίστα περιλαμβάνει πολύ δυνατά ονόματα που έχουν χτίσει τις περιουσίες τους μέσω εταιρειών με βιντεοπαιχνίδια, μέσα ενημέρωσης και τηλεόραση.
Οι πλουσιότεροι παίκτες των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται πίσω από τεράστιες εκδόσεις όπως το Bloomberg και το Reuters, καθώς και μάρκες ψυχαγωγίας όπως η Marvel και η Fortnite.
Το Business Insider έχει καταρτίσει μια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στα μέσα ενημέρωσης, με βάση την κατάταξή τους στον κλάδο σύμφωνα με τη λίστα Forbes’ Real Time Billionaires και τις καθαρές αξίες τους όπως τις καταγράφει το Bloomberg Billionaires Index.
Η λίστα περιλαμβάνει πολύ δυνατά ονόματα που έχουν χτίσει τις περιουσίες τους μέσω εταιρειών με βιντεοπαιχνίδια, μέσα ενημέρωσης και τηλεόραση.
1. Μάικλ Μπλούμπεργκ – 54,9 δισ. δολάρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ συνίδρυσε την εταιρεία μέσων ενημέρωσης, Bloomberg LP, το 1981. Σήμερα κατέχει το 88% της επιχείρησης. Υπηρέτησε ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης για τρεις θητείες από το 2002. Ήθελε να κατέβει για πρόεδρος της Αμερικής στις εκλογές του 2020, αλλά αποχώρησε τον Μάρτιο.
2. Ντόναλντ Νιουχάουζ – 14,7 δισ. δολάρια
Το 1979, ο Ντόναλντ Νιουχάουζ κληρονόμησε την περιουσία του από τον πατέρα του, Σαμ Νιουχάουζ, ο οποίος ίδρυσε την Advance Publications το 1922. Η εταιρεία μέσων δημοσιεύει το Vanity Fair και το The New Yorker μέσω του Conde Nast.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
3. Τσάλρι Έργκεν 8,4 δισ. δολάρια
Ο Τσάρλι Έργκεν ίδρυσε την Dish Network, έναν πάροχο δορυφορικής τηλεόρασης, το 1996. Σήμερα, είναι πρόεδρος της εταιρείας. Το 2008, ο Έργκεν χώρισε τις δορυφορικές επικοινωνίες του παρόχου σε μια ξεχωριστή αδελφή εταιρεία που ονομάζεται Echostar, όπου επίσης διετέλεσε πρόεδρος. Το spin-off χωρίζει τις μετοχές της Dish Network σε δύο κοινόχρηστες εταιρείες. Το Dish Network είχε κέρδη 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Πηγή φωτογραφίας: Dish Newsroom
4. Ντέιβιντ Γκέφεν – 8,8 δισ. δολάρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ντέιβιντ Γκέφεν έκανε τηνπεριουσία ιδρύοντας εταιρείες μίντια. Το 1980, ξεκίνησε μια δισκογραφική εταιρεία, την Geffen Records, την οποία πούλησε για 550 εκατομμύρια δολάρια το 1990. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ίδρυσε το στούντιο ταινιών DreamWorks SKG μαζί με τους Jeffrey Katzenberg και Steven Spielberg.
5. Τιμ Σουίνεϊ – 5,3 δισ. δολάρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τιμ Σουίνεϊ έκανε την περιουσία του από τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών. Το 1991, συνέστησε την Epic Games. Η εταιρεία κέρδισε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
6. Τζιμ Κένεντι – 8,2 δισ. δολάρια
Ο Τζιμ Κένεντι κληρονόμησε το 25% της Cox Enterprises όταν πέθανε η μητέρα του και είναι πρόεδρος της εταιρείας.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
7. Τζον Μαλόνε – 6,5 δισ. δολάρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τζον Μαλόνε έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας σχεδόν πτωχευμένης εταιρείας, της Tele-Communications Inc. το 1973, και μετέτρεψε στη μεγαλύτερη καλωδιακή εταιρεία της εποχής της έως το 1990.
Σήμερα, ο Μαλόνε είναι πρόεδρος της Liberty Global, μιας εταιρείας τηλεόρασης και διαδικτύου με κέρδη 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Ο Μαλόνε έχει επίσης μερίδια στο Discovery Communications και τη Formula 1.
8. Τζωρτζ Λούκας 5,6 δισ. δολάρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τζωρτζ Λούκας ίδρυσε την Lucasfilm, την εταιρεία πίσω από τα μεγάλα επιτυχημένα franchise ταινιών Star Wars και Indiana Jones, το 1971. Τα franchise έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων από το 1977.
Ο Λούκας πούλησε τη Lucasfilm στη Disney το 2012 έναντι 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός και η σύζυγός του Μέλοντι Χομπσον χρηματοδότησαν τη δημιουργία του Μουσείου Αφηγηματικής Τέχνης Lucas, το οποίο θα ανοίξει στο Λος Άντζελες το 2021 και θα παρουσιάσει σπάνια αντικείμενα από το Separate Cinema Archive, μια συλλογή αντικειμένων από μαύρες ταινίες μεταξύ 1904 και 2019.
9. Ρούπερτ Μέρντοκ – 17,6 δισ. δολάρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ έκανε την περιουσία του με την ίδρυση, την αγορά και την πώληση εφημερίδων και μεριδίων εταιρειών πολυμέσων.
Σήμερα, ο Μέρντοκ είναι πρόεδρος των Fox Corp. και News Corp., του εκδότη που κατέχει τη The Wall Street Journal, τη New York Post και τη The Sun.
10. Ντέιβιντ Τόμσον – 38,2 δισ. δολάρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ντέιβιντ Τόμσον κληρονόμησε την περιουσία του από την εταιρεία μέσων ενημέρωσης του παππού του, που τώρα είναι γνωστή ως Thomson Reuters.
Ο Τόμσον λειτουργεί ως συμπρόεδρος της επιχείρησης με έδρα τον Καναδά που καλύπτει διεθνή νέα. Η οικογένειά του κατέχει 320 εκατομμύρια σε μετοχές της επιχείρησης που ξεκίνησε ο παππούς του τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.