O κορονοϊός «σΣκεπάζει» την Ευρώπη με νέα μέτρα εποχής lockdown

58

Μια μεγάλη ελπίδα που έκανε “συντρίμμια” στο διάβα του ο κορονοϊός και μια πραγματικότητα που μοιάζει εφιαλτική. Απαγόρευση κυκλοφορίας, περιορισμός στις συναθροίσεις, lockdown τα Χριστούγεννα και “λουκέτο” στην εστίαση μερικά από τα νέα μέτρα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Ο κορονοϊός θα “εξασθενήσει” το καλοκαίρι. Αυτή ήταν η άποψη που λεγόταν και γραφόταν κατά κόρον την περασμένη άνοιξη. Τότε που τα μαζικά lockdown σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο έφερναν τα πάνω – κάτω στις ζωές των ανθρώπων και τις οικονομίες των κρατών.

Γράφει ο

Κάποιους μήνες μετά και φτάνοντας στα μέσα Οκτωβρίου, η άποψη αυτή διαψεύστηκε πανηγυρικά. Αποδείχθηκε ότι ήταν ευσεβής πόθος. Όχι μόνο ο κορονοϊός δεν υποχώρησε τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά άντεξε και επανέρχεται δριμύτερος.

Μία – μία, μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις παίρνουν -ή σχεδιάζουν να πάρουν- αυστηρότατα μέτρα, αφού ο “αόρατος εχθρός” παραμένει ανάμεσά μας, με την μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας πια να είναι ένα εμβόλιο, το οποίο όμως δείχνει να αργεί.

Και μέχρι να έρθει, οι αριθμοί που προκαλούν έναν “κόμπο” στο στομάχι, θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Πάνω από 38.500.000 είναι αυτή την ώρα τα κρούσματα παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί αγγίζουν τους 1.100.000…

Με τον ιό να “επελαύνει”, η Ευρώπη “κλείνει” ξανά. Και ο μεγαλύτερος φόβος όλων, είναι πως τα νέα μέτρα που έρχονται, ίσως να είναι μόνο η αρχή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι φέρνει ο κορονοϊός!

Την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, λοιπόν, κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, 14.10.2020, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον σοβαρό λόγο», πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε οκτώ μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας). «Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο», είπε ο Μακρόν.

Αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», εξήγησε ο πρόεδρος.

Δεν θα υπάρξουν επίσης περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιφερειών. «Θα το ξεπεράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι μολονότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, οι αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

κορονοϊός

Μέτρα και στην Γερμανία

Εν τω μεταξύ, με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των συμμετεχόντων συνεχίζονταν για ώρες την Τετάρτη η σύσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να αποφασιστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα και μεταδίδονται από τα γερμανικά ΜΜΕ, συμφωνήθηκε ότι στο εξής σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων οι συμμετέχοντες σε ιδιωτικές εορτές μπορεί να είναι το πολύ δέκα και να προέρχονται από έως και δύο διαφορετικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa), ως όριο για την ενεργοποίηση του κανονισμού αποφασίστηκε η διαπίστωση 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων γαστρονομίας. Η διεύρυνση ωστόσο της υποχρέωσης χρήσης μάσκας θα εφαρμόζεται όταν διαπιστωθούν 35 νέα κρούσματα, αντί για 50 που ήταν μέχρι τώρα το αντίστοιχο όριο.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD, το δυσκολότερο θέμα στην αποψινή συζήτηση είναι η απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία για επισκέπτες που προέρχονται από «περιοχές κινδύνου». Κατά του μέτρου έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί οι επικεφαλής τουλάχιστον πέντε κρατιδίων, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ (CDU).

Lokcdown διάρκειας δύο εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα στα πανεπιστήμια στην Αγγλία εξετάζει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει lockdown στα πανεπιστήμια στην Αγγλία για δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα με τους φοιτητές να παραμένουν στις πανεπιστημιούπολεις και όλες τις διδασκαλίες να διεξάγονται διαδικτυακά, ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της Guardian.

Το lokcdown στα πανεπιστήμια θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που βρίσκεται στα αρχικά στάδια, πρόσθεσε η βρετανική εφημερίδα.

κορονοϊός Τζόνσον

Κορονοϊός: Η Καταλονία κλείνει μπαρ και εστιατόρια για 15 ημέρες

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν για 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από την Πέμπτη, 15.10.2020, το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.

κορονοϊός

Κορονοϊός – Ιταλία: Αναπόφευκτο το Χριστουγεννιάτικο lockdown!

Νωρίτερα, ο Αντρέα Κρισάντι, καθηγητής ιολογίας του πανεπιστημίου της Πάδοβας, σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai αναφέρθηκε στα πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να υιοθετηθούν στην χώρα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού.

«Θεωρώ ότι ένα lockdown για την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να θεωρείται περίπου αναπόφευκτο», είπε ο Κρισάντι.

Εξήγησε ακόμη ότι «με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να επαληθευθεί η αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα μέτρων, να μειωθούν οι μεταδόσεις και να αυξηθεί η ιχνηλάτηση».

Ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας θεωρεί αναγκαίες νέες παρεμβάσεις διότι «όσο περνούν οι ημέρες, μειώνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ αλλά και ιχνηλάτησης και, κατά συνέπεια, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπλοκάρουμε την μετάδοση του ιού. Δεν θα ήθελα, σε δυο εβδομάδες, να αγγίξουμε τα 15.000 κρούσματα ημερησίως», ολοκλήρωσε ο Αντρέα Κρισάντι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις