Η Ευρώπη χαλαρώνει προσεκτικά τα μέτρα για να «σώσει τα Χριστούγεννα»

34

Με προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς αλλά όχι άρση του lockdown προσπαθούν οι χώρες της Ευρώπης να σώσουν τα Χριστούγεννα.

Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την μία μετά την άλλη να αποφασίζει νέους περιορισμούς στο τέλος του Οκτώβρη. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει διαφορετικές στρατηγικές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και έχουν επηρεαστεί από τον ιό με διαφορετικούς τρόπους .Το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, σημειώνει το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μολύνσεων σε σύνολο 31 χωρών, ποσοστό που είναι 22 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο της Φινλανδίας, χώρα η οποία επηρεάζεται πολύ λιγότερο.

Τα μέτρα, διαφορετικής μορφής και αυστηρότητας σε κάθε χώρα, αρχίζουν να αποδίδουν επιβραδύνοντας την αυξητική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων, κάτι που φαίνεται να επιτρέπει σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου που παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, παραμένουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα που εμπορεύονται βασικά αγαθά και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί επιτακτική ανάγκη για το λιανεμπόριο καθώς την εορταστική περίοδος η αγορά κινείται τόσο αποδίδοντας το 20-50% των συνολικών, ετήσιων εσόδων για το λιανεμπόριο.

Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που έχουν επιβάλλει κάποιας μορφής lockdown κατά το δεύτερο κύμα, είχαν ανακοινώσει εξ’ αρχής ένα χρονοδιάγραμμα για την ισχύ των μέτρων, το οποίο για τις περισσότερες λήγει τέλη Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις έχουν ξεκαθαρίσει πως το χρονοδιάγραμμα δεν σημαίνει αυτόματη λήξη των περιορισμών, ειδικά εφόσον δεν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών.

Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν σχεδιάζουν πλήρη χαλάρωση των μέτρων και άρση του lockdown.

Η βιαστική χαλάρωση των μέτρων έχει σοβαρό μετέπειτα αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση των χωρών.  Γι αυτό αυτή τη φορά οι προσδοκίες πρέπει να μετριαστούν, σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν αναφερόμενη στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας κατά το πρώτο  κύμα, το οποίο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν πρέπει να γίνει μάθημα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Θα προτείνουμε μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την άρση των μέτρων περιορισμού. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός ακόμη κύματος», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την περασμένη εβδομάδα.

Σταδιακή άρση των μέτρων στη Γαλλία

Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «άνοιγμα της αγοράς», οι Γάλλοι υπουργοί ανακοίνωσαν ένα σχέδιο τριών σταδίων για την χαλάρωση των περιορισμών. Πρώτα, την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους δεν θεωρείται απαραίτητης ανάγκης, τηρώντας, ωστόσο, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Έπειτα, και λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην μετακίνηση, πιθανόν και στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Και οι υπόλοιποι περιορισμοί θα χαλαρώσουν μέσα στον Ιανουάριο, και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, το lockdown θα συνεχιστεί, όπως και οι περιορισμοί που περιορίζουν τους πολίτες», δήλωσε ο δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ στο Le Journal Du Dimanche.

Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στους πολίτες  και ενδέχεται να ανακοινώσει την μερική χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν από τις 30 Οκτωβρίου.

Χαλαρώνει και η Αγγλία

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι το lockdown τεσσάρων εβδομάδων, που βρίσκεται σε εφαρμογή στην Αγγλία, δεν θα παραταθεί πέραν τις 2 Δεκεμβρίου, όταν και θα επιστραφεί ένα σύστημα τοπικών απαγορευτικών μέτρων για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «θα επιβεβαιώσει ότι το εθνικό lockdown θα λήξει στις 2 Δεκεμβρίου και θα εξηγήσει πώς η Αγγλία θα επιστρέψει σε ένα σχέδιο τριών επιπέδων τοπικών περιορισμών», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι για τον σχεδιασμό της χώρας παίζουν ιδιαίτερο ρόλο τα μαζικά τεστ, τα οποία αποτελούν επίσης βασικό εργαλείο για την Αυστρία και τη Σλοβακία.

Τι σκέφτονται στην Ιταλία

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σκέφτεται να ανοίξει τα καταστήματα στις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο για δέκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ παράλληλα εξετάζεται να μειωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων για τις οικογενειακές συναθροίσεις. Η υφυπουργός υγείας στην Ιταλία , Σάντρα Τζάμπα, έχει προτείνει να επιτρέψουν μόνο στους συγγενείς πρώτου βαθμού να συναντηθούν. «Αυτή τη χρονιά πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο λιγότεροι γίνεται, υποστήριξε.

Διστάζουν στη Γερμανία

Εξάρσεις του ιού αντιμετώπισε ακόμη και η Γερμανία, μια χώρα που πήρε πολύ καλές κριτικές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το φθινόπωρο η χώρα βρέθηκε σε δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλοντας τελικά μερικό lockdown και χαλαρούς περιορισμούς τους οποίους η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει την εορταστική περίοδο.

«Αν χαλαρώσουμε τα μέτρα για τα Χριστούγεννα, πρέπει να περιορίσουμε δραστικά τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ ο οποίος πρότεινε την απαγόρευση αλκοόλ και πυροτεχνημάτων στις 32 Δεκεμβρίου, προειδοποιώντας παράλληλα για τις διακοπές για σκι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις