Τα γεγονότα του 2020 γύρισαν τον κόσμο μας ανάποδα. Η πανδημία του κορονοϊού αφαίρεσε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και θέσεις εργασίας, ανέτρεψε εκπαιδευτικά συστήματα και γονάτισε ολόκληρες βιομηχανίες.
Γράφει ο
Σε όποιο μέρος του πλανήτη και να ζούμε, το 2020 μας υποχρέωσε να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η ζωή και μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους γύρω μας, με τις κοινότητες και τους πολίτες του κόσμου.
Με αυτή την φωτογραφική δουλειά, 13 φωτογράφοι του The Everyday Projects , μιας παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο την αμφισβήτηση των κατεστημένων ιδεών, επιστρέφουν στις σκηνές που έχουν ήδη φωτογραφίσει. Συγκρίνοντας τις εικόνες του χθες και του σήμερα, του παρελθόντος και του παρόντος, θυμόμαστε έναν τρόπο ζωής που δεν υπάρχει πια και ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας με τη μορφή ενός σκοτεινού ερωτηματικού.
Εκτός από τα 13 φωτογραφικά δίπτυχα, για τα πέντε από τα μέρη που φωτογραφήθηκαν υπάρχει και η δυνατότητα επαυξημένης πραγματικότητας. Μέσω αυτής της τεχνολογίας μπορούμε να ταξιδεύσουμε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, στο Κίτο του Εκουαδόρ και στην Γουχάν της Κίνας. Κάνε κλικ εδω https://www.yahoo.com/immersive/then-and-now.html?site=huffpost
Yoriyas Yassine Alaoui | Καζαμπλάνκα, Μαρόκο
Τρεις άνδρες σε ένα παγκάκι στην Καζαμπλάνκα, σε δύο διαφορετικούς χρόνους. Πάνω: 15 Ιουνίου 2016. Κάτω: 1η Αυγούστου 2020.
Danielle Villasana | Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Οσοι πουλούσαν γυαλιά στην Αγορά Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, τώρα πουλάνε μάσκες. Οι αγορές και τα παζάρια της πόλης, που πάντα έσφυζαν από ζωή, τώρα μοιάζουν άδεια. Πάνω: 31 Ιουλίου 2019. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020.
Brian Otieno | Ναϊρόμπι, Κένυα
Οι όχθες του ποταμού στην Κιμπέρα, μία περιοχή του Ναϊρόμπι όπου συνήθιζαν να παίζουν τα παιδιά, ήταν πάντα γεμάτη ζωή. Οι περιοίκοι έσκαβαν το χώμα και το χρησιμοποιούσαν ως υλικό για το χτίσιμο των σπιτιών τους. Πάνω: 9 Νοεμβρίου 2017. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020.
Sheila Pree Bright | Ατλάντα, ΗΠΑ
Το Ομοσπονδιακό μνημείο στην πλατεία Decatur Square της Ατλάντα, το οποίο ήταν γνωστό στους κατοίκους της πόλης ως ”μνημείο ενός χαμένου σκοπού”, απομακρύνθηκε τον Ιούνιο του 2020, μετά από διαμαρτυρίες ετών. Την θέση του πήρε προσωρινά ένα ολόγραμμα του Τζόρτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε από την Αστυνομία στη Μινεάπολη, τον Μάιο του 2020. Πάνω: 9 Σεπτεμβρίου 2017. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020.
André Coelho | Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Χιλιάδες άνθρωποι καταλαμβάνουν την παραλία Ιπανίμα του Ρίο Ντε Τζανέϊρο. Η πρόσβαση στην παραλία απαγορεύτηκε τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τώρα, με λίγες εξαιρέσεις. Πάνω: 26 Οκτωβρίου 2008. Κάτω: 23 Ιουλίου 2020.
Lavinia Parlamenti | Ρώμη, Ιταλία
Σύμφωνα με το Ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαντο 2019 τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρώμης, μεταξύ των οποίων και το Ρωμαϊκό Φόρουμ της φωτογραφίας. Σήμερα, μπορεί να το επισκεφτεί κανείς μόνο με ραντεβού. Πάνω: 29 Μαΐου 2015. Κάτω: 31 Ιουλίου 2020.
Jodi Hilton | Σόφια, Βουλγαρία
“Θα πεθάνουμε της πείνας πριν μας σκοτώσει ο κορονοϊός” λέει ο Γιούλιαν Μετόντιεφ, αρχηγός μίας κοινότητας Ρομά. Ο Φακουλτέτα, ο μεγαλύτερος καταυλισμός Ρομά στην Σόφια, μπήκε σε καραντίνα τον Απρίλιο του 2020, μετά από δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Τον Ιούλιο, πολλά σπίτια ισοπεδώθηκαν από μπουλντόζες και δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες. Πάνω: 20 Απριλίου 2018. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020.
Fethi Sahraoui | Μασκάρα, Αλγερία
Στην πλατεία Εμίρ Αμπντελκαντέρ της Μασκάρα, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν κατά της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Αλγερίας, Αμπεντελαζίζ Μπουτεφίκα, εργάτες απολυμαίνουν το έδαφος. Πάνω: 8 Μαρτίου 2019. Κάτω: 24 Ιουλίου 2020.
Yolanda Escobar Jiménez | Κίτο, Εκουαδόρ
Το Ελ Τίνγκο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πάρκα νερού στο Κίτο. Κάθε σαββατοκύριακο και τις αργίες, εκατοντάδες τουρίστες καταλαμβάνουν τις πισίνες του. Το πάρκο έκλεισε στα μέσα Μαρτίου και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ανοίξει. Πάνω: 2 Μαΐου 2015. Κάτω: 31 Ιουλίου 2020.
Xiaojie Ouyang| Γουχάν, Κίνα
Πωλητές κρέατος και φρέσκων λαχανικών σε μία αγορά της Γουχάν στην Κίνα. Τις καλές εποχές, περισσότεροι από 100.000 μετανάστες δούλευαν και ζούσαν στην περιοχή. Το 65% αποφάσισε να μην επιστρέψει μετά την έκρηξη της πανδημίας. Οι πωλήσεις της αγοράς υπέστησαν σημαντική πτώση. Πάνω: 22 Μαρτίου 2019. Κάτω: 31 Ιουλίου 2020.
Nilofar Niekpor | Καμπούλ, Αφγανιστάν
Μία σχολική τάξη σε προάστιο της Καμπούλ. Στο Αφγανιστάν τα σχολεία έκλεισαν για σχεδόν πέντε μήνες λόγω της πανδημίας, με τρομερές οικονομικές επιπτώσεις στους δασκάλους. Οι δε μαθητές έμειναν πολύ πίσω. Δεν υπάρχει τηλε-εκπαίδευση στο Αφγανιστάν. Πάνω: 12 Ιουνίου 2016. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020.
Nana Kofi Acquah | Ακρα και Κέιπ Κόστ, Γκάνα
Στην Γκάνα, οι αρχηγοί κάθε φυλής περιστοιχίζονται παραδοσιακά από έναν σωματοφύλακα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για την προστασία τους από τον ήλιο. Εδω, ο αρχηγός της φυλής Γκα επισκέπτεται ένα Φεστιβάλ Τέχνης στην Ακρα, το 2015. Κάτω, ο αρχηγός της φυλής Φάντε παρίσταται σε γάμο στο Κέιπ Κόστ, το 2020. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο σωματοφύλακάς του, φοράνε μάσκες. Πάνω: 23 Αυγούστου 2015. Κάτω: 8 Αυγούστου 2020.
Ritesh Uttamchandani | Μουμπάι, Ινδία
Ανθρωποι περπατούν στους βράχους δίπλα στο Τζαμί Haji Ali Dargah στη Μουμπάι. Το τζαμί χτίστηκε το 1431 και υπό κανονικές συνθήκες δέχεται περισσότερους από 100.000 επισκέπτες κάθε μήνα. Λόγω εργασιών στο οδικό δίκτυο κοντά στην ακτή, οι βράχοι έχουν υποχωρήσει και βυθίζονται όλο και περισσότερο. Πάνω: 9 Φεβρουαρίου 1027. Κάτω: 29 Ιουλίου 2020.
Ευχαριστούμε:
HuffPost: Ivylise Simones, Καλλιτεχνική Διεύθυνση; Christy Havranek, Φωτογραφική Διεύθυνση; Damon Scheleur, Διαχείριση Φωτογραφιών.
WebAR Experiences Produced by RYOT: Laura Hertzfeld, Director, XR Partner Program; Guenever Goik, director of computer graphics; Patrick Love, producer; Erik Lohr, audio director; Matt Valerio, project manager; Prabuddha Paul, head of computer graphics; Ricky Baba, Creative Director; SJ Johnson, Creative Development Manager
Everyday Projects: Peter DiCampo, co-founder; Elie Gardner, community team, special projects; Wacera Njagi, Everyday Africa coordinator.