Η λίστα των Fortune 500 είχε το 2020 ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες χρονιές. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της, που ο αριθμός των γυναικών που διοικούν κολοσσιαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 37 σε θέσεις CEO.
Μια ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι ο σκληρός κόσμος των επιχειρήσεων έχει αποδεχθεί πλέον ότι η δύναμη που αιώνες κυβερνά το σπίτι του (!) μπορεί να διοικήσει και τη δουλειά του.
Το 2020 ήταν μια σκληρή χρονιά με πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους. Στην ουσία, ήταν μια μοναδική χρονιά από μόνη της. Κάτω από αυτές τις συγκυρίες οι γυναίκες κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν σε διάφορους τομείς, Την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη.
Το ισχυρό δίδυμο της Ευρώπης
Στην Ευρώπη το 2020, είναι η χρονιά που για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, στις δύο πιο ισχυρές πολιτικές και οικονομικές καρέκλες της, κάθονται γυναίκες.
Η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ως τότε) και της Κριστίν Λαγκάρντ, που από το 2019 βρίσκεται στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέτρεψε τα δεδομένα όχι σε έναν, αλλά δύο από τους πιο ανδοκρατούμενους χώρους.
Και παρότι υπάρχουν πολλά να γίνουν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ισότιμη μεταχείριση και ευκαιρίες σε γυναίκες όσες και σε άνδρες, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι το ποτάμι έχει πάρει το δρόμο του και δεν γυρίζει πίσω.
Παρότι το 2020 δεν εξελέγη καμία νέα αρχηγός κράτους στην Ευρώπη, (εκτός από την Ελλάδα που επελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας) 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο και Σερβία) κυβερνώνται σήμερα από γυναίκες και μάλιστα ηλικίας από 40-55 ετών.
Η γυναικεία δύναμη δεν έχει χρώμα και φυλή
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η επιλογή της Καμάλα Χάρις στην θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ήταν μια ιστορική απόφαση για τη χώρα και την κυβέρνηση Biden.
Η 56χρονη Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, δεν κατέρριψε μία από τρείς πρωτιές. Είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία (είναι Ινδή από τη μεριά της μητέρας της) που εκλέγεται Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή η Ντεμπ Χάαλαντ θα γίνει η πρώτη γυναίκα γηγενής που θα αναλάβει υπουργική θέση στην κυβέρνηση Biden ενώ η Μισέλ Φλερνόι αναμένεται να είναι η πρώτη Αμερικανίδα υπουργός Άμυνας και κατ’ επέκταση η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Πενταγώνου, σε μία χώρα που μόλις πριν από πέντε χρόνια άρχισε να κάνει δεκτές τις γυναίκες σε όλες τις θέσεις του στρατού.
Και φυσικά η εκλογή της Τζασίντα Άρντερν για δεύτερη φορά στην πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας, η οποία σηματοδότησε μια σειρά από πρωτοποριακές αποφάσεις σε σχέση με την κοινωνία και τα δικαιώματα στη χώρα, δείχνει ότι δεν χρειάζεται «πίσω από έναν ισχυρό άνδρα να κρύβεται μια γυναίκα» αλλά μπορεί να διεκδικήσει κι αυτή, κυρίαρχη θέση.
Τα 5 Νόμπελ
Στον χώρο των επιστημών και των τεχνών, οι γυναίκες διαπρέπουν εδώ και αιώνες, τις περισσότερες φορές όμως το όνομά τους παίρνει υπόσταση όταν συνοδεύεται από ένα ανδρικό.
Το 2020 ήταν η χρονιά που 5 γυναίκες κέρδισαν Νόμπελ στη Λογοτεχνία, στη Φυσική και στη Χημεία.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήγε στα χέρια της Αμερικανής ποιήτρια Louise Glück, μία από τις πιο υποσχόμενες ποιήτριες της αμερικανικής σύγχρονης λογοτεχνίας που έχει βραβευτεί με Pulitzer το 1993.
Η Louise είναι η πρώτη ποιήτρια που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας από το 1996 που το κέρδισε η Wislawa Szymborska, μια πολωνή συγγραφέας.
Dr. Andrea M. Ghez – Νόμπελ Φυσικής
Μαζί με τους Dr. Roger Penrose και Dr. Reinhard Genzel, η Dr. Andrea M. Ghez κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής.
Οι Genzel και Ghez βραβεύτηκαν για την πολυετή έρευνά τους στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας.
Νόμπελ Χημείας
Το δίδυμο των Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna έφερε τις δύο γυναίκες στην κορυφή της δημοσιότητας και αναγνώρισε διεθνώς το έργο τους.
Η Γαλλίδα μικροβιολόγος, γενετίστρια και βιοχημικός και η Αμερικανίδα καθηγήτρια μοριακής και κυτταρικής βιολογίας και χημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλευ. ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατέκτησαν το Νόμπελ Χημείας .
Αυτό που ανακάλυψαν αφορά μια νέα μέθοδο γενετικής επεξεργασίας που ονομάζεται Crispr-Cas9 και μπορεί να εφαρμοστεί σε πειραματικές θεραπείες για δρεπανοκυτταρικές παθήσεις και θεραπείες καρκίνου. Έγιναν η 6η και 7η γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κέρδισαν το συγκεκριμένο βραβείο.
Πίσω από αυτές τις πρωτιές, που είναι μόνο μερικές αυτής της χρονιάς, βρίσκονται γυναίκες που απλά πιστεύουν στις δυνάμεις τους. Με σκληρή δουλειά και επιμονή κατάφεραν να αποδείξουν αυτό που στον αιώνα μας θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
Ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να διακρινόμαστε σε ομοφυλόφιλους, μαύρους, διεμφυλικούς, γυναίκες ή οποιαδήποτε άλλο ούτε να αγωνιζόμαστε για να κατακτήσουμε μια θέση που μας ανήκει από φύσης. Του ανθρώπου με ίσα δικαιώματα!
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι το 2021 να είναι μια πιο πρωτοποριακή χρονιά που θα ανατρέψει τέτοια αναχρονιστικά στερεότυπα και θα ανοίξει το δρόμο για πιο σημαντικές διεκδικήσεις.
Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr