Τουβαλού: Το μικρό κράτος της Ωκεανίας “εκτόξευσε” την οικονομία του με τον πιο παράδοξο τρόπο

79

Όσοι από εσάς είστε εξπέρ στο κομμάτι της γεωγραφίας, τότε θα ξέρετε από πολλοί μικροί χώρες που εδώ στην Ευρώπη λίγοι γνωρίζουν και βρίσκονται στα αχανή νερά του Ειρηνικού.

Πρόκειται για νησιωτικά κρατίδια που απέκτησαν στη σύγχρονη εποχή υπόσταση κράτους. Βανουάτου, Παλάου, Ναουρού, Κιριμπάς, Τουβαλού. Κι ενώ όλα αυτά, πλην του τελευταίου, φημίζονται για την πληθώρα offshore εταιρειών, αποτελούν φορολογικούς παραδείσους και το Ναουρού διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, το Τουβαλού έχει χτίσει την οικονομία του σε έναν τομέα που κανένα άλλο κράτος δεν έχει.

Σε αυτό το κράτος, που πολλοί το πρωτακούσαμε σε ένα επεισόδιο στις Σαββατογεννημένες, που ρωτούσε η Μπαλανίκα τον Μπουλά που βρίσκεται το Τουβαλού, δεν θα βρεις βαριά βιομηχανία, ούτε ελαφριά, δε θα βρεις μεταπραττισμό, δε θα βρεις πρωτοπορία σε υπηρεσίες. Θα βρεις όμως μια τρομερή εκμετάλλευση της σύμπτωσης.

Γιατί είναι μια σύμπτωση που όταν ξεκίνησαν να υπογράφονται οι παγκόσμιες συμφωνίες για τη διαχείριση του διαδικτύου, άρα και η κατοχύρωση των domain που φέρει κάθε χώρα – εμείς έχουμε το .gr – το Τουβαλού επέλεξε τη σύντμηση .tv. Σας θυμίζει κάτι;

Προφανώς όταν έγινε η κατοχύρωση του domain το 1995, η τηλεόραση βρισκόταν ακόμα σε φάση ακμής και το διαδίκτυο ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Κάπου όμως στο 1999 μια αμερικανική εταιρεία, το DotTV θεώρησε πως ένας τεράστιος όγκος τηλεοπτικού περιεχομένου θα μεταφερόταν στο διαδίκτυο κι αυτό θα οδηγούσε σε άπειρα landing pages με το .tv στο τέλος τους, με τον Λου Κέρνερ να είναι ο πρώτος οραματιστής. Όπερ και εγένετο. 

Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα διαθέτει το δικό της webtv. Κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν διαδικτυακό τόπο με το .tv. Είναι πλέον αναρίθμητες οι ιστοσελίδες αυτής της μορφής.

Ήταν επομένως τότε μια χρυσή ευκαιρία, την οποία τόσο ο Κέρνερ όσο και ο επενδυτής και entrepreneur Τζέισον Τσάπνικ άρπαξαν από τα μαλλιά. Ο πρώτος αγόρασε τα δικαιώματα πώλησης του domain από το Τουβαλού για 12 χρόνια, έναντι του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2001 μια άλλη εταιρεία έκανε αντίστοιχη συμφωνία για 2.2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι το 2016, συν ποσοστό 5% επί του τζίρου. Χοντρικά περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια σύνολο.

Αυτός ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός για την ελληνική οικονομία, αλλά για ένα κράτος 11.000 ανθρώπων, είναι ένα τεράστιο ποσό. Είναι πάντως πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς πως μόνο την τελευταία πενταετία έχει «νοικιαστεί» το .tv σε 859 οργανισμούς – ανάμεσα τους το Twitch – με τον συνολικό τζίρο να είναι στα 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2001 η VeriSign από τη Βιρτζίνια αγόρασε αποκλειστικά τα δικαίωματα και τα διαχειρίζεται μέχρι και τη φετινή σεζόν κατά την οποία θα πρέπει να γίνει μια νέα συμφωνία.

Με τα λεφτά που έχει βγάλει ως σήμερα το Τουβαλού, μπόρεσε να πληρώσει την είσοδο του στον ΟΗΕ με 100.000 δολάρια, έφτιαξε οδικό δίκτυο σε όλα τα νησιά που αποτελούν το κράτος, εγκατέστησε ηλεκτρικό, έκανε πρόγραμμα υποτροφιών για τους κατοίκους του και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αυξήσει το bandwidth του με την τοποθέτηση μιας υποβρύχιας ίνας, μιας και η τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι στην ελάχιστη χρήση και με κακές ταχύτητες. Ό,τι υπάρχει, είναι αποτέλεσμα «κλοπής» από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Φίτζι.

Σε αυτή την 25ετία το Τουβαλού αύξησε κατά 50% το ΑΕΠ του και επιχειρεί να δημιουργήσει τις υποδομές που θα το προστατεύσουν από την αύξηση της στάθμης των ωκεανών, μιας και το νησί δεν έχει πουθενά υπερυψωμένο έδαφος, με το ψηλότερο σημείο του να είναι μόλις στα 4.5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας…

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μια μοναδική περίπτωση οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας χάρη σε δύο γράμματα και μια τελεία, χάρη σε μια σύμπτωση!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις