Η Ευρώπη σε μόνιμο απαγορευτικό;

36

Πριν από λίγες εβδομάδες, πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της παγκόσμιας ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού επέβαλαν και πάλι αυστηρό απαγορευτικό. Μια ματιά στο τι ισχύει σε διάφορες χώρες.Πολλές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται σε μόνιμο απαγορευτικό εδώ και εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά τους περιορισμούς δεν φαίνεται πάντως ένα γρήγορο τέλος της πανδημίας. Τι ισχύει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες; Μερικά παραδέιγματα:

Γερμανία: απαγορευτικό μέχρι το Πάσχα;

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί στη Γερμανία θα διαρκούσαν μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα, υπόσχονταν οι πολιτικοί. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο – το αντίθετο. ‘Ενα περιορισμένο lockdown μετατράπηκε ξανά σε αυστηρό απαγορευτικό λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.Τα καταστήματα και οι υπηρεσίες που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης είναι κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, όπως επίσης σχολεία και νηπιαγωγεία.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε την Τρίτη για “οκτώ έως δέκα πολύ δύσκολες εβδομάδες” που έχει μπροστά της η Γερμανία. Προειδοποίησε ιδιαίτερα για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Πότε θα μπορέσουν να χαλαρώσουν τα μέτρα παραμένει άγνωστο. Ο ειδικός σε θέματα υγείας του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ έχει θέσει ως όριο 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 7 ημέρες και αυτή τη στιγμή είναι περίπου 165.

Ολλανδία: Αυστηρότεροι κανόνες

Παρά το απαγορευτικό, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ολλανδία δεν έχει μειωθεί. Η χώρα έχει πληγεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με την αρχή ελέγχου των μολύνσεων της ΕΕ, ο δείκτης των 7 ημερών ήταν 760 στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά για τρεις ακόμη εβδομάδες, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη τη Δευτέρα. Η χώρα είχε ήδη επιβάλει αυστηρούς κανόνες στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τώρα ενδεχομένως τα μέτρα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά, αν και είναι πολλοί εκείνοι που ζητούν τα δημοτικά σχολεία να ανοίξουν ξανά. “Εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα και η αγγλική μετάλλαξη πάρει το πάνω χέρι, τότε θα δούμε ακόμη αυστηρότερα μέτρα”, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Μένο ντε Γιονγκ.

Ιταλία: Χωρίζεται σε ζώνες

Η Ιταλία επλήγη σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού την άνοιξη και είχε απαγορευτικό για μήνες. Η χώρα έλαβε επίσης σκληρά μέτρα το χειμώνα. Αλλά τώρα εξετάζει προσεκτικά ποια μέρη της Ιταλίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Από 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι περιοχές χαρακτηρίζονται κόκκινες. Και πράγματι μερικές περιοχές χαρακτηρίζονται “κόκκινη ζώνη” και έχουν αυστηρή απαγόρευση εξόδου, κλειστά εμπορικά καταστήματα και σχολική εκπαίδευση στο σπίτι.

Μια αναλαμπή ελπίδας είναι ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί, γεγονός που θέτει την Ιταλία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Η “διαφήμιση” για το εμβόλιο προήλθε από την κορυφή: ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος το υποστήριξε ένθερμα.

Ιρλανδία: Τρίτο απαγορευτικό

Η Ιρλανδία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Τα Χριστούγεννα οι αριθμοί αυξήθηκαν πολύ και η νέα μετάλλαξη του ιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα κρούσματα. Οι δείκτες των 7 ημερών είναι εξαιρετικά υψηλοί: ο εθνικός μέσος όρος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης είναι 1.291 (στις 9 Ιανουαρίου) ανά 100.000 κατοίκους. Ορισμένες κομητείες όπως το Μόναγκαν και το Λουθ έχουν τιμές περίπου διπλάσιες.

Λίγο πριν από το τέλος του έτους, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχαήλ Μάρτιν ανακοίνωσε ένα ακόμα lockdown – αυτή τη φορά για τουλάχιστον ένα μήνα. Οι νέοι κανόνες είναι εν μέρει πολύ πιο αυστηροί από ό,τι στη Γερμανία. Oι ιδιωτικές επισκέψεις, για παράδειγμα, απαγορεύονται εντελώς. Οι εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για γάμους με έως και έξι άτομα και κηδείες με έως και δέκα άτομα. Τα υπαίθρια αθλήματα μπορούν να ασκηθούν μόνο σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων. Τέλος, όλες οι επιχειρήσεις που δεν είναι πρώτης ανάγκης είναι κλειστές.

Στέφανι Χέπνερ Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις