Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έσπασε το φράγμα των 100.000 νεκρών

60

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έσπασε το φράγμα των 100.000 νεκρών από τον κορονοϊό, με την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για τον εμβολιασμό προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την υγειονομική κρίση, την οποία επιδείνωσε το νέο στέλεχος, που εντοπίστηκε σε βρετανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, καταγράφηκαν 1.631 επιπλέον θάνατοι, σε 28 ημέρες έπειτα από ένα θετικό τεστ, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 100.162.

Τσουνάμι θλίψης και θεμάτων πνευματικής υγείας τον επόμενο χρόνο

Και παρότι σε όλο τον κόσμο οι νεκροί από τον κορονοϊό αυξάνονται καθημερινά, ο φόρος αίματος που πληρώνει η Βρετανία είναι ιδιαίτερα βαρύς: είναι η μικρότερη χώρα σε όλο τον πλανήτη που πλέον έχει πάνω από 100.000 νεκρούς.

Και ενώ η Γουχάν, το Μπέργκαμο ή η Νέα Υόρκη να έχουν συνδεθεί περισσότερο στη συνείδηση πολλών με την πανδημία, η Μεγάλη Βρετανία έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, με πενταπλάσιο πληθυσμό από τη Βρετανία, έχουν τετραπλάσιο αριθμό θανάτων. Και παράλληλα με την αύξηση των θανάτων στη χώρα, αυξάνεται και η θλίψη, η οποία γίνεται εντονότερη από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Θα υπάρξει τσουνάμι θλίψης και σοβαρά θέματα πνευματικής υγείας τον επόμενο χρόνο, ακόμα και πιο μετά, επειδή οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τους οικείους τους όπως θα ήθελαν», είπε στο Associated Press η Λίντα Μαγκίστρις, η οποία ίδρυσε μια εταιρεία που βοηθά τους ανθρώπους στη διαχείριση του πένθους.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην θεωρούμε τη θλίψη ως ένδειξη προβλημάτων πνευματικής υγείας, ωστόσο ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα χρειαστεί υποστήριξη», ανέφερε από την πλευρά του ο Τσάρλι Μπέικερ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα χρειαστούν υποστήριξη. Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός ότι η θλίψη θα υποβόσκει μέσα τους: αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να προστατεύουν τους εαυτούς τους υποσυνείδητα, αλλά μπορεί να χτυπηθούν σκληρά από τη θλίψη όταν η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Τζόνσον: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη

Η οδύνη για τον απολογισμό των νεκρών είναι δύσκολο να υπολογιστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στον θλιβερό αριθμό των 100.000 και πλέον νεκρών. «Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την οδύνη που εσωκλείεται σε τόσο δυσάρεστα στατιστικά στοιχεία, τα χρόνια ζωής που χάθηκαν, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις στις οποίες δεν θα παραστούν και οι τόσο πολλοί συγγενείς που έχασαν την ευκαιρία ακόμα και να πουν αντίο», είπε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως «αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έκανε η κυβέρνησή μου». «Λυπάμαι βαθύτατα για κάθε ζωή που χάθηκε και σίγουρα, ως πρωθυπουργός, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έχει κάνει η κυβέρνηση», είπε επίσης ο Τζόνσον. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πραγματικά κάναμε ό,τι μπορούσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους και τον πόνο», υπογράμμισε.

«Θα δούμε αρκετούς θανάτους ακόμα»

Την ίδια ώρα, η Βρετανία θα δει περισσότερους θανάτους από νέο κορονοϊό, προτού το πρόγραμμα εμβολιασμών λειτουργήσει, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας Κρις Ουίτι. «Δυστυχώς, θα δούμε αρκετούς ακόμη θανάτους τις επόμενες λίγες εβδομάδες προτού αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα των εμβολίων», τόνισε.

Βάσει των κυβερνητικών στοιχείων, η χώρα κατέγραψε σήμερα 20.089 νέα κρούσματα Covid-19, ξεπερνώντας τις 3,7 εκατομμύρια μολύνσεις. Οι 100.162 νεκροί είναι περισσότεροι από τον απολογισμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διπλάσιοι από τον αριθμό όσων σκοτώθηκαν στη γερμανική εκστρατεία βομβαρδισμών το 1940-1941.

«Οι σκέψεις μου είναι με κάθε άνθρωπο που έχει χάσει έναν αγαπημένο. Πίσω από αυτούς τους συνταρακτικούς αριθμούς βρίσκονται φίλοι, οικογένειες και γείτονες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Γνωρίζω πόσο δύσκολη ήταν η περσινή χρονιά, όμως γνωρίζω, επίσης, πόσο δυνατή είναι η αποφασιστικότητα των Βρετανών πολιτών και πόσο πολύ έχουμε ενωθεί για να το ξεπεράσουμε αυτό», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις