Παιδιά όλων των ηλικιών μαζεύονται γύρω από πράσινα, κόκκινα και κίτρινα μεταλλικά δοχεία που έχουν θαφτεί στο έδαφος, άλλα πηδούν σε μονόζυγο φτιαγμένο από λαστιχένιους σωλήνες. Κάποια σκαρφαλώνουν σε πολύχρωμες ρόδες αυτοκινήτων.

«Τα λάστιχα έχουν πολλές χρήσεις. Έχουμε πάνω από 70 στην παιδική μας χαρά, τα χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε τραμπάλες, ελέφαντες, χταπόδια και στατικά ποδήλατα», δήλωσε στην Guardian η αρχιτέκτονας Ρούτζα Ράι.

Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί ασφαλής εξωτερικός χώρος για να παίξουν τα παιδιά της Ινδίας. Οι μέρες που μπορούσαν να βγουν στο δρόμο και να τρέξουν έχουν περάσει. Τα περισσότερα ζουν σε παραγκουπόλεις, ενώ άλλα σε τεράστια αστικά κέντρα με ελάχιστο χώρο. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, μάλιστα, τα περισσότερα δε θα διασκεδάσουν ποτέ σαν τους γονείς τους, όταν βρίσκονταν σε ίδια ηλικία.

Περπατώντας στην Πανεπιστημιούπολή της, η φοιτήτρια ακόμη Ρούτζα Ράι πρόσεξε μία ομάδα μαθητών δημοτικού που έπαιζε σε τσιμεντένιους σωλήνες. Και τότε σκέφτηκε πως θα ήταν υπέροχο αν τους έκανε ένα δώρο: Το δικό τους παιδότοπο στο προαύλιο του σχολείου. Μέσα σε δύο χρόνια και χάρη στη συνεργασία της με τη μη κερδοσκοπική Anthill Creations, έχει καταφέρει να δημιουργήσει 260 παιδικές χαρές σε 18 ινδικές πολιτείες, χρησιμοποιώντας 31 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων που βρίσκονταν στις χωματερές.

Πριν ξεκινήσουν τα έργα για τις παιδικές χαρές, η ομάδα αρχιτεκτόνων φροντίζει να γνωρίσει τα παιδιά της κάθε περιοχής. Θέλει να δει τι τα ενδιαφέρει, πώς εκείνα ονειρεύονται να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Σ’ ένα Δημοτικό της Μπανγκαλόρ, μαθητές που άλλοτε έκαναν απουσίες όχι απλώς βελτίωσαν την απόδοσή τους, αλλά ξεκίνησαν να παρακολουθούν κανονικά τις διδακτικές ώρες και να συγκεντρώνονται. Κι αυτό γιατί πήγαιναν από νωρίς, για να προλάβουν να παίξουν πριν χτυπήσει το πρωινό κουδούνι.

Τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα ψυχολογικά κι ολόκληρος ο κόσμος τους γίνεται καλύτερος.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις