Ο Andy Jassy, επί σειρά ετών επικεφαλής του Amazon Web Services, θα αντικαταστήσει τον Τζεφ Μπέζος στη θέση του CEO της Amazon, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, ο αμερικανικός κολοσσός.
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν την πρωτοβουλία του δισεκατομμυριούχου να παραιτηθεί ως απευκταία αναπόφευκτη. « [..] Καθώς η Amazon γινόταν μεγάλη, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέγεθός και το ειδικό μας βάρος, για να ασχοληθούμε με σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δύο παραδείγματα με μεγάλο αντίκτυπο ήταν ο κατώτατος μισθός των 15 δολαρίων και η δέσμευση για το κλίμα. Και στις δύο περιπτώσεις αναδείξαμε ηγετικές ικανότητες και στη συνέχεια ζητήσαμε και από άλλους να συμπορευτούν. Και στις δύο περιπτώσεις, πέτυχε. Άλλες μεγάλες εταιρείες ακολουθούν τα βήματά μας. Ελπίζω να είστε περήφανοι για αυτό. [..]».
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές στην ιστορία του τεχνολογικού κολοσσού ολοκληρώνεται, με την επιστολή του Μπέζος στους εργαζόμενους της εταιρείας.
►Το γράμμα του Τζέφ Μπέζος προς τους υπαλλήλους της Amazon
«Θα συνεχίσω να συμβάλλω στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στην Amazon, αλλά θα έχω επίσης τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζομαι για να επικεντρωθώ στα ιδρύματα Day 1, Bezos Earth, Blue Origin, στην Washington Post και σε άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Δεν είχα ποτέ περισσότερη ενέργεια και δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση [..] Συνεχίστε να εφευρίσκετε και μην απογοήτευεστε αν η ιδέα σάς φαίνεται «τρελή», η περιέργειά σας να γίνει η πυξίδα σας. Είναι ακόμα η πρώτη μέρα..», κατέληξε ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon.
Στη σχετική με την αποχώρηση ανακοίνωση, η Amazon γνωστοποίησε και τα αποτελέσματα για το 4ο τρίμηνο του 2020. Ήταν το πρώτο που έσπασε το ορόσημο των 100 δισ. δολαρίων, αντλώντας έσοδα ύψους 125,6 δισ. δολαρίων, έναντι αναμενόμενων 9,7 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα 14,09 ανά μετοχή, σχεδόν διπλάσια από τις αρχικές προβλέψεις των 7,23 δολαρίων ανά μετοχή.
Την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει την Amazon σε κεφαλαιοποίηση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στα ίδια επίπεδα με την Microsoft Corp. και την Apple Inc. και απασχολεί περισσότερους από 1,3 εκατ. εργαζόμενους.
Το ταξίδι ξεκίνησε το 1996, όταν ο ιδρυτής της Amazon αναρωτήθηκε, «Τι είναι το Ίντερνετ». Τότε πραγματοποιήθηκε και η σύλληψη μίας «τρελής» ιδέας στο hedge fund της Wall Street D. E. Shaw & Co, όπου ο Μπέζος εργαζόταν ως αντιπρόεδρος. Έκανε την ιδέα του πράξη, «δειλά-δειλά» σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ. Βγήκε στον αέρα το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon και στη συνέχεια, λίγο πριν την εκπνοή της δεκαετίας, οδήγησε την συγκεκριμένη εταιρεία στην κορυφή, ξεπερνώντας σε μεγέθη και ταχύτητα ανάπτυξης τις περισσότερες εταιρείες των ΗΠΑ.
Η μεγάλη «πτήση» dot-com ήρθε μαζί με το «μιλένιουμ». Τότε ο Μπέζος κατάφερε να διαχωρίσει και διασώσει από τη φούσκα του διαδικτύου την Amazon, μέσα από εφαρμογές όπως το Kindle, το Amazon Prime και το AWS. Το κόστος της κρίσης για τους επενδυτές τότε ήταν περίπου 5 τρισ. δολάρια.
Ο άκρατος ενθουσιασμός τη δεκαετία του 1990 για τη ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου, δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο με καινούργιες ιδέες, αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες. Εκτός από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, ιδρύθηκαν και άλλες καινοτόμες για την εποχή επιχειρήσεις, με το βλέμμα, πάντα, στον δείκτη Nasdaq. Αυτές οι επιχειρήσεις διέπραξαν ένα σημαντικό λάθος. Δεν επένδυαν στην τεχνολογική τους ανάπτυξη, αλλά στην προβολή τους, με σκοπό την εδραίωση στην αγορά, την «ενεργοποίηση» των αναλυτών και μακροπρόθεσμα μία θέση στον Nasdaq.
►Η Amazon κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό
Όταν το 2000, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε την ορμητική αύξηση των επιτοκίων, οι αναλυτές αμφιταλαντεύτηκαν για το κατά πόσο οι εταιρείες τεχνολογίας θα επηρεάζονταν από τα υψηλότερα κόστη δανεισμού. Την απόφαση της Fed ακολούθησε η οικονομική κρίση της Ιαπωνίας, «το πάγωμα» των επενδυτών και.. η πλειοψηφία των Dot – Com εταιρειών έκλεισαν η μία μετά την άλλη. Μέχρι το φθινόπωρο του 2000 οι τιμές των web μετοχών είχαν πέσει κατά 75%.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Τζεφ Μπέζος κατάφερε να διασώσει την Amazon και την οδήγησε σήμερα σε κεφαλαιοποίηση 1,7 τρισ. δολαρίων, ίδια επίπεδα με την Microsoft Corp. και την Apple Inc.
Στη φαρέτρα του πάλαι ποτέ πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο, συμπεριλαμβάνονται σήμερα από εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon έως και δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως η Washington Post, αρκετές εταιρείες φιλανθρωπικού χαρακτήρα, καθώς και η διαστημική εταιρεία, Blue Origin LLC, η οποία ανταγωνίζεται την Space X του Ελον Μασκ.
Τα συμφέροντα
Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να είσαι ο Τζεφ Μπέζος, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, αναλύοντας την απόφαση του επικεφαλής της Amazon να αποχωρήσει από τη θέση του, μία απόφαση που έρχεται σε μία δύσκολη για εκείνον συγκυρία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ενοχλημένος από δημοσιεύματα της WP ακύρωσε το συμβόλαιο cloud JEDI της Amazon με το Πεντάγωνο, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 10 δισ. δολαρίων, το οποίο ανατέθηκε τελικά στη Microsoft. Όταν ταξίδεψε στην Ινδία στις αρχές του 2020, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μπέζος, ενώ αξιωματούχοι της χώρας επέκριναν την ειδησεογραφία για την χώρα από την WP.
Οι ενώσεις των εργαζομένων διαμαρτύρονται διαρκώς για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Amazon το εργατικό δυναμικό της και εμφανίζονται κατά διαστήματα μπροστά από τα σπίτια του. Όταν ο επιχειρηματίας και η σύντροφος του, Lauren Sanchez, άρχισαν να συγκεντρώνουν κεφάλαια για την κλιματική αλλαγή πέρυσι και μάζεψαν τις πρώτες χορηγήσεις από τα συνολικά 10 δισ. δολάρια του Bezos Earth Fund, τουλάχιστον ορισμένες από τις οργανώσεις εμφανίστηκαν δύσπιστες λόγω της Amazon και διστακτικές να αποδεχθούν τη χορηγία του.
Το μόνο σίγουρο, είναι ότι οι επενδυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή τη μετάβαση, χωρίς να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις, διατηρώντας τη μετοχή της Amazon σχετικά σταθερή. Μετά από 27 χρόνια σχέσης και συμπόρευσης, ξέρουν ότι ξέρει πότε να αφήσει το τιμόνι σε εξίσου καλά χέρια.