Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως για την κατασκευή του Στόουνχεντζ

Τα στοιχεία που ήρθαν στο «φως».

62
Φωτογραφία: pixabay

Τα απομεινάρια ενός αρχαίου μνημείου στην Ουαλία δείχνουν ότι οι μεγάλιθοι που το αποτελούσαν ίσως αποσυναρμολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Στόουνχεντζ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει η Guardian, η ομάδα των ερευνητών του University College London (UCL) λέει ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που συνδέουν το Στόουνχεντζ με το αρχαιότερο μεγαλιθικό μνημείο του Waun Mawn, περίπου 300 χλμ. μακριά.

Εκτιμούν ότι οι μεγάλιθοι από την Ουαλία πιθανώς μεταφέρθηκαν από τους αρχαίους οικοδόμους, όταν μετανάστευσαν, παίρνοντας μαζί τους και οικοδομικά στοιχεία του προγονικού τους μνημείου και οικοδομώντας στη συνέχεια το Στόουνχεντζ κοντά στο Σόλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας γύρω στο 3.000 π.Χ.

Τα ευρήματα της έρευνάς τους, που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Antiquity», πιθανότατα εξηγούν γιατί οι λίθοι αυτοί μεταφέρθηκαν τόσο μακριά, ειδικά όταν οι περισσότεροι παρόμοιοι μεγαλιθικοί κύκλοι της εποχής εκείνης κατασκευάστηκαν κοντά στα λατομεία, απ’ όπου εξήχθησαν οι βράχοι.

To Waun Mawn στο Πρέσελι – ένα από τα παλαιότερα του είδους του στη Βρετανία και το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας – έχει χτιστεί σε μια περιοχή που ήταν πυκνοκατοικημένη μέχρι το 3.000 π.χ., όταν σταμάτησε κάθε δραστηριότητα αιφνιδίως εκεί.

«Λες και εξαφανίστηκαν. Ίσως οι περισσότεροι να μετανάστευσαν παίρνοντας μαζί τους τους μεγάλιθους», λέει ο αρχαιολόγος Μάικ Πάρκερ Πίρσον του UCL, προσθέτοντας ότι πιθανώς να μην ελήφθησαν μόνον από το Waun Mawn οι μεγάλιθοι για το Στόουνχεντζ. «Ίσως να υπάρχουν κι άλλα [μνημεία τύπου] Πρέσελι που περιμένουν κάποιος τυχερός να τα ανακαλύψει. Ποιος ξέρει;», λέει.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις