Ενα χαρωπό bot, με τη μορφή ενός σκύλου, επιστρατεύεται για να πείσει τους Ιάπωνες να εμβολιαστούν, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να βάλει μπροστά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.
Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια στην Ιαπωνία είναι από τις χαμηλότερες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού περιοδικού Lancet. Κι όπως φάνηκε από δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου NHK, ένας στους δύο κατοίκους της χώρας δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Η Ιαπωνία είναι από τις τελευταίες μεγάλες οικονομίες του κόσμου που αρχίζει την εμβολιαστική καμπάνια της, καθώς θεωρείται άκρως απαραίτητη ενόψει της Ολυμπιάδας, η έναρξη της οποίας μετράει λιγότερες από 200 μέρες, μετά την αναβολή της το 2020 λόγω της πανδημίας.
Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer αυτό το σαββατοκύριακο και να ξεκινήσει σχεδόν αμέσως τους εμβολιασμούς, αρχίζοντας από τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της Υγείας.
Στις ΗΠΑ, όπως και σε άλλες χώρες, το κίνημα εναντίον των εμβολίων είναι σχετικά νέο και βασίζεται κυρίως στον φόβο του αυτισμού. Στην Ιαπωνία, αντιθέτως, η επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια υπάρχει εδώ και δεκαετίες και οφείλεται σε πολύ γενικές και αόριστες ανησυχίες.
Οι καμπάνιες εμβολιασμού για την παρωτίτιδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και για την HPV (Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) to 2013, διεκόπησαν λόγω αναφορών για παρενέργειες οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Η δε ολοένα και χαμηλότερη υποστήριξη της κυβέρνησης Σούγκα, εν μέρει λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν δημιουργεί αισιοδοξία για την επιτυχία της καμπάνιας του εμβολιασμού εναντίον του κορονοϊού.
″Στην Ιαπωνία, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει άμεση σχέση με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια” δήλωσε ο Γιούτζι Γιαμάντα, γιατρός στο νοσοκομείο Mount Sinai της Ν. Υόρκης, ένας από τους δέκα νεαρούς γιατρούς που βοήθησαν στη δημιουργία του σκύλου-bot, ο οποίος θα αναλάβει να διαδώσει τα αποτελέσματα από τις καμπάνιες εμβολιασμού άλλων χωρών και να αντικρούσει φήμες που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων.
Ο Ιάπωνας ”τσάρος” των εμβολίων, Τάρο Κόνο, που δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο μιλάει ανοιχτά για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού, στήριξε τον σκύλο-bot μέσω Twitter την περασμένο εβδομάδα.
Ο σκύλος, που ονομάζεται Corowa-kun – από τις γιαπωνέζικες λέξεις ”κορονοϊός” και ”εμβόλιο” – φοράει λευκή στολή γιατρού και το app που φέρει το όνομά του, δίνει αυτόματες απαντήσεις σε ιατρικές ερωτήσεις.