Στο Λονδίνο δημοπρατείται μια συλλογή από τα μοναδικά «κοσμήματα πένθους» της βασίλισσας Βικτωρίας.
Τέσσερις διακριτικές μαύρες καρφίτσες που φορούσε η βρετανή μονάρχης, η οποία έμεινε στο θρόνο από το 1837 έως το 1901, πωλούνται από τον οίκο Sotheby’s ως μέρος μιας ευρύτερης δημοπρασίας 400 αντικειμένων από την κληρονομιά της Πατρίσια Νάτσμπουλ.
Η Νάτσμπουλ ήταν η κοντέσα του Μάουντμπάτεν της Βιρμανίας και πρώτη εξαδέλφη του πρίγκιπα Φίλιππου και πέθανε τον Ιούνιο του 2017.
Queen Victoria's Macabre 'Mourning Jewelry' Up for Auction in London https://t.co/FkoG14urjo
— People (@people) February 15, 2021
Στη συλλογή όπως αναφέρει το ΑΠΕ περιλαμβάνονται τρεις καρφίτσες που φορούσε η Βικτώρια για να τιμήσει τη μνήμη του τρίτου της παιδιού της πριγκίπισσας Αλίκης που πέθανε από από διφθερίτιδα σε ηλικία 35 ετών.
Το πιο εντυπωσιακό από τα τρία αντικείμενα είναι ένα «κρεμαστό κόσμημα από σμάλτο και διαμάντι» έχει στο κέντρο μία καρδιά και γράφει «Αλίκη» κάτω από μία κορώνα.
Οι λέξεις «Αγαπητή Αλίκη» είναι επίσης γραμμένες στο πίσω μέρος της παράλληλα με την ημερομηνία θανάτου της πριγκίπισσας «14 Δεκεμβρίου 1878».
Η τέταρτη καρφίτσα είναι αφιερωμένη στο θάνατο της μητέρας της βασίλισσας Βικτώριας, την Βικτώρια της Σαξονίας-Κόμπουργκ-Ζάαλφελντ.
Το μενταγιόν από αχάτη και διαμάντι ανοίγει για να αποκαλύψει μια μικρογραφία της μητέρας της βασίλισσας.
Η βασίλισσα της Αγγλίας που σημάδεψε έναν αιώνα.
Η βασίλισσα Βικτώρια ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 18 χρόνων το 1837 και βασίλεψε 64 χρόνια, έως τον θάνατό της το 1901. Έγινε μητέρα εννέα παιδιών και είδε τα τρία από αυτά να φεύγουν από τη ζωή, αλλά αυτό που τη σημάδεψε ανεξίτηλα ήταν η απώλεια του συζύγου της.
Η περίοδος της βασιλείας της είναι συνώνυμη του πουριτανισμού και της αυστηρότητας και αναφέρεται συχνά ως βικτωριανή εποχή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αναφορές που μαρτυρούν ότι η ίδια δεν ήταν τόσο συντηρητική, ούτε νοιαζόταν πολύ για το πρωτόκολλο.
Η θυγατέρα του δούκα του Κεντ έγινε βασίλισσα επειδή και οι τέσσερις γιοι του βασιλιά Γουλιέλμου του Δ΄ ήταν νόθοι και δεν μπορούσαν να τον διαδεχθούν. Στα παιδικά της χρόνια την φώναζαν χαϊδευτικά Δρίνα προς τιμή του νονού της Τσάρου Αλέξανδρου Α΄.
Καταλυτικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή της διαδραμάτισε ο θάνατος και η απουσία του πατέρα της, όταν ήταν μόλις οκτώ μηνών.
Η Βικτωρία αναζήτησε την πατρική παρουσία σε όλους τους άνδρες που συνάντησε στη ζωή της και ένιωθε ασφάλεια όταν εκείνοι αναλάμβαναν πολλές από τις υποχρεώσεις της.
Ο θάνατος του Αλβέρτου και τα ψυχεδελικό πένθος στο παλάτι
Ο Αλβέρτος αφιερώθηκε στη νέα του πατρίδα και σύντομα μετατράπηκε σε βασιλιά χωρίς στέμμα, ενώ επηρέασε τη Βικτωρία με τα ενδιαφέροντά του για τη φύση και τη μελέτη.Η θυγατέρα του δούκα του Κεντ έγινε βασίλισσα επειδή και οι τέσσερις γιοι του βασιλιά Γουλιέλμου του Δ΄ ήταν νόθοι και δεν μπορούσαν να τον διαδεχθούν. Στα παιδικά της χρόνια την φώναζαν χαϊδευτικά Δρίνα προς τιμή του νονού της Τσάρου Αλέξανδρου Α΄.
Καταλυτικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή της διαδραμάτισε ο θάνατος και η απουσία του πατέρα της, όταν ήταν μόλις οκτώ μηνών.
Η Βικτωρία αναζήτησε την πατρική παρουσία σε όλους τους άνδρες που συνάντησε στη ζωή της και ένιωθε ασφάλεια όταν εκείνοι αναλάμβαναν πολλές από τις υποχρεώσεις της.
Ο θάνατος του Αλβέρτου και τα ψυχεδελικό πένθος στο παλάτι
Ο Αλβέρτος αφιερώθηκε στη νέα του πατρίδα και σύντομα μετατράπηκε σε βασιλιά χωρίς στέμμα, ενώ επηρέασε τη Βικτωρία με τα ενδιαφέροντά του για τη φύση και τη μελέτη.
Η εργατική τάξη εκτιμούσε τον απλό τρόπο ζωής τους, αλλά οι αριστοκράτες τους ειρωνεύονταν.
Ο Αλβέρτος τους αποκαλούσε «κυνηγούς αλεπούδων».
Τα πάντα άλλαξαν τον Νοέμβριο του 1861 όταν ο τυφοειδής πυρετός κατέβαλε τον εύθραυστο οργανισμό του Αλβέρτου.
Η Βικτώρια σκέφτηκε ακόμη και να αυτοκτονήσει, όπως εξομολογήθηκε αργότερα.
Η αυλή βυθίστηκε στο πένθος και πέρασαν τρία χρόνια μέχρι να επιτραπεί στις κυρίες της τιμής να φορέσουν γκρίζα και μοβ, τα χρώματα του μέτριου πένθους.
Το προσωπικό έβγαλε το μαύρο περιβραχιόνια μετά από οκτώ χρόνια.
Τα πάντα έμειναν στη θέση τους και κάθε βράδυ ένας υπηρέτης μετέφερε μια κανάτα με ζεστό νερό στο υπνοδωμάτιο του νεκρού και άπλωνε στο κρεβάτι τη νυχτικιά του.
Επί σαράντα χρόνια έμεινε στο κομοδίνο το ποτήρι με το οποίο είχε πιει το τελευταίο του φάρμακο.
Στη μεριά του Αλβέρτου στο συζυγικό κρεβάτι, η Βικτωρία είχε βάλει την τελευταία μακάβρια φωτογραφία του.
Αντίγραφά της μπήκαν σε όλες τις βασιλικές κατοικίες 30 πόντους πάνω από το μαξιλάρι!
Οι Άγγλοι συμμετείχαν στο πένθος, αλλά μετά από ένα σημείο άρχισαν να μιλούν για ανισορροπία της βασίλισσας και στις λαϊκές γειτονιές την κατηγορούσαν ακόμη και για νεκροφιλία.
Ταυτόχρονα, ξέσπασαν νέες σκανδαλιστικές φήμες με πρωταγωνιστή τον ορεσίβιο Σκωτσέζο ιπποκόμο Τζον Μπράουν, ο οποίος τη συνόδευε στις βόλτες της με το αγαπημένο της πόνι.
Είχαν αναπτύξει οικειότητα που όπως αναφέρει το mixanitouxronou.gr υπερέβαινε το πρωτόκολλο, τον άφηνε να πίνει και να της προσφέρει ουίσκι και του επέτρεπε να της κάνει παρατηρήσεις για την ενδυμασία της.
Οι φήμες φούντωσαν τόσο, που κάποιοι έλεγαν πως είχαν παντρευτεί μυστικά.
Ο θόρυβος καταλάγιασε επειδή η Βικτωρία έδειξε πρωτοφανή ανεκτικότητα.
Ο Μπράουν πέθανε το 1883 και τα επόμενα χρόνια, η βασίλισσα μετατράπηκε σταδιακά σε σύμβολο της βρετανικής παράδοσης.
Άλλωστε, στα χρόνια της βασιλείας της, η βρετανική αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειο της επέκτασής της με τις αποικίες.
Ξεψύχησε στις 22 Ιανουαρίου του 1901 στην αγκαλιά του αγαπημένου της εγγονού Γουλιέλμου του Β΄, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν ο Κάιζερ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.