Ο Γκέιτς προειδοποιεί ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία μπορεί να χρειαστεί όλο το 2022

188

Του Jonathan Ponciano

Με αφορμή την έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενός τρίτου υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς χαρακτήρισε την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων “θαύμα” που θα μπορεί να βοηθήσει τους Αμερικανούς να επιστρέψουν σε έναν “σχεδόν φυσιολογικό” τρόπο ζωής από το φθινόπωρο. Ωστόσο, προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι πολιτικοί παγκοσμίως δεν κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Μιλώντας την Κυριακή στον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακαρία, ο 65χρονος Γκέιτς σημείωσε ότι το φθινόπωρο θα πρέπει οι Αμερικανοί να επιστρέψουν σε κάποιου είδους κανονικότητα, με “σχεδόν όλους τους μαθητές να γυρίζουν και πάλι στις τάξεις”, τα εστιατόρια να ανοίγουν με συγκεκριμένο επίπεδο πληρότητας και να αρχίζουν και πάλι οι αθλητικές εκδηλώσεις.

“Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουμε αρκετά για να τερματίσουμε την πανδημία παγκοσμίως”, προειδοποίησε ωστόσο ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια μέχρι τώρα “πηγαίνουν μόνο σε πλούσιες χώρες”, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού στο εξωτερικό και να “εισβάλλουν” εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτός ο κίνδυνος -σε συνδυασμό με ένα ενδεχόμενο κύμα επαναμολύνσεων- σημαίνει ότι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα “θα μπορούσε να απαιτήσει όλο το 2022 εκτός αν κάνουμε καλύτερη δουλειά”, δήλωσε ο Γκέιτς.

Η λειτουργία πρόσθετων μονάδων παραγωγής εμβολίων σε χώρες όπως η Ινδία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοιμώξεων στο εξωτερικό και να υπάρξει ταχύτερη επιστροφή στην ομαλότητα, πρότεινε ο Γκέιτς, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοβιομηχανίες AstraZeneca, NovaVax και Johnson & Johnson ήδη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μιλώντας στο CNN νωρίτερα την Κυριακή, ο Δρ Άνθονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι η χώρα έχει πλέον στη διάθεσή της τρία “πραγματικά καλά εμβόλια”, τα οποία οι Αμερικανοί “δεν πρέπει να διστάσουν να λάβουν” – σύσταση που ο Γκέιτς επανέλαβε και για τα πέντε εμβόλια που έχουν εγκριθεί για διανομή στον Δυτικό Κόσμο.

“Δυστυχώς, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) φάνηκαν λίγο κατώτερα των προσδοκιών στην αρχή”, σημείωσε επίσης ο Γκέιτς την Κυριακή, αναφερόμενος στους αρχικά λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού. “Είναι πολύ λυπηρό που και σε ό,τι αφορά τη διανομή των εμβολίων αρχικά υπήρχε κατά κάποιο τρόπο μια ‘άρνηση διαχείρισης’, και τώρα είναι πιο δύσκολο να επανέλθει σε τροχιά, αλλά η προμήθεια και η διανομή δεν θα θέτει πλέον περιορισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπου τρεις μήνες από τώρα”, πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος.

Περιπτώσεις ασθενών που έχουν επαναμολυνθεί από τον κορονοϊό έχουν επιβεβαιωθεί ήδη από τότε που ο ιός άρχισε να μεταδίδεται στα τέλη του 2019, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ασαφές πόσο διαδομένες είναι οι επαναμολύσεις, ενώ σίγουρα είναι πιο επιβλαβείς σε χώρες όπου οι εμβολιασμοί δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης -ένα από τα δύο υποψήφια εμβόλια που δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες- άρχισε να διανέμεται στην Γκάνα την περασμένη εβδομάδα, αλλά μόνο λίγες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα προγράμματα εμβολιασμού τους. Εν τω μεταξύ, οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν την Πέμπτη τους 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, μελέτη που διεξήγαγαν τον Ιανουάριο ερευνητές του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η οικονομική παραγωγή παγκοσμίως θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα 3 τρισ. δολαρίων εάν τα εμβόλια δεν καταφέρουν να φτάσουν στις αναδυόμενες χώρες αρκετά γρήγορα, με τις προηγμένες οικονομίες, όπως αυτή των ΗΠΑ, να κινδυνεύουν να υποστούν το ήμισυ του πλήγματος αυτού.

Όσον αφορά τον Γκέιτς, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 123,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις