Στο Ισραήλ είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας καθώς είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών παγκοσμίως και όλοι περιμένουν την στιγμή που θα μηδενιστούν τα κρούσματα και οι νεκροί. Πότε επιτέλους θα έρθει αυτή η στιγμή; Γιατί το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει το 97,5% του πληθυσμού έχει ακόμα 4.000 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά μέσο όρο ημερησίως και 30 νεκρούς;
Το σίγουρο είναι πως η χώρα των 8,8 εκατ. κατοίκων έχει βάλει σε όλους τα γυαλιά για την οργάνωσή της και την ταχύτητα του εμβολιασμού του πληθυσμού της, ωστόσο η ανοσία της αγέλης δεν φαίνεται να είναι μία εύκολη περίπτωση που έχει «άσπρο και μαύρο» αλλά και πολλές αποχρώσεις του… γκρι.
Απτόητα τα νέα κρούσματα και οι απώλειες
Στις 3 Μαρτίου το Ισραήλ κατέγραψε 4.267 κρούσματα και 13 νεκρούς ημερησίως ενώ το προηγούμενο 24ωρο (2/3) είχε 5.260 νέα κρούσματα και 30 νεκρούς.
Και όλα αυτά σε μία χώρα που έχει εμβολιάσει τους 97,5 στους 100 κατοίκους ή αλλιώς 8,44 εκατ. εμβολισμούς σε 8,8 εκατ. πληθυσμό της χώρας, δηλαδή περίπου το 91% του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα το ποσοστό της ανοσίας είναι πολύ μεγαλύτερο εάν ληφθούν υπόψη και οι 750.000 συνολικά που πέρασαν την ασθένεια και θεωρούνται πως έχουν ανοσία στον κορονοϊό.
Τριπλάσιους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού από την Ελλάδα
Επίσης, το Ισραήλ εμβολιάζει 104.000 πολίτες όταν στην Ελλάδα εμβολιάζονται 34.000 πολίτες καθημερινά.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι πλέον οι τελευταίοι αρνητές του εμβολιασμού, οι οποίοι προέρχονται συνήθως από τους βαθιά θρησκευόμενους που δεν έχουν πεισθεί ακόμα για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Οι επόμενες 25 ημέρες θα είναι κρίσιμες. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για να γίνει η πρώτη covid free χώρα θα πρέπει να εντοπίσει και να πείσει για τον εμβολιασμό τους, τους τελευταίους αρνητές από τους οποίους προέρχεται και η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων.
Καραντίνα με βραχιολάκι
Επίσης, οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν στην πατρίδα τους από το εξωτερικό έχουν πλέον επιλογή να εξαιρεθούν από την καραντίνα σε ξενοδοχείο μέχρι να διαπιστωθεί πως δεν είναι φορείς. Η κυβέρνηση του Ισραήλ μοίρασε τα 100 πρώτα βραχιολάκια μέσω των οποίων ο επιβάτης από το εξωτερικό θα ελέγχεται εάν τηρεί την καραντίνα στο σπίτι του διαφορά υπάρχει τσουχτερό πρόστιμο.