Ηπλατεία του Αγίου Μάρκου είναι σχεδόν άδεια. Υπό κανονικές συνθήκες το ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης σφύζει από τουρίστες. Η πανδημία ρίχνει ωστόσο τη σκιά της και στη Βενετία, η οποία ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Μοιάζει εξωπραγματικό, λέει ο Μάρκο Γκασπαρινέτι, ο οποίος είναι μέλος οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών της Βενετίας: «Το θόρυβο της τουριστικής καθημερινότητας έχουν διαδεχθεί οι φυσικοί ήχοι ενός πρωινού».
Την ώρα που μερικοί Βενετσιάνοι απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της απότομης διακοπής της τουριστικής κίνησης, πολλοί επιχειρηματίες, γονδολιέρηδες και ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν για το μέλλον. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας εκατομμύρια επισκέπτονταν κάθε χρόνο την Βενετία για να απολαύσουν τη γέφυρα του Ριάλτο, την πλατεία Αγ. Μάρκου και τα γραφικά κανάλια.
13 εκατομμύρια επισκέπτες κατέγραψε η περίφημη ιταλική πόλη το 2019. Μια Κυριακή αρχές Μαρτίου του 2021 ήρθαν στη Βενετία μόλις 25.000 άνθρωποι, αριθμός ασύγκριτα μικρότερος από εκείνους που είναι συνηθισμένοι την άνοιξη.
Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στην πόλη με κρουαζιερόπλοια. Ο Μάρκο Γκασπαρινέτι τονίζει ότι η Βενετία δεν αντέχει τόσο μαζικό τουρισμό και σε καμιά περίπτωση τόσο μεγάλα πλοία μέσα στη λιμνοθάλασσα. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε προ ετών μια πρωτοβουλία με σύνθημα «No Grandi Navi», «Όχι μεγάλα πλοία», η οποία διαμαρτυρόταν για τον μαζικό τουρισμό και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που μολύνουν το περιβάλλον και καταστρέφουν με τα κύματα που προκαλούν τα θεμέλια ιστορικών κτηρίων.
Το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία προσωρινά τα κρουαζιερόπλοια θα δένουν σε λιμάνι μακριά από το ιστορικό κέντρο. Παράλληλα τα αρμόδια ιταλικά υπουργεία προκήρυξαν διαγωνισμό ιδεών, έτσι ώστε να επιλυθεί μια για πάντα το πρόβλημα των διερχομένων πλοίων από τη Βενετία.
Η ηρεμία στην πόλη των δόγηδων λόγω της πανδημίας μπορεί να είναι απολαυστική για πολλούς κατοίκους, πλήττει ωστόσο την οικονομία της Βενετίας, η οποία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Σήμερα ξενοδοχεία ανοίγουν μόνο αν υπάρχει ζήτηση, λένε εκπρόσωποι του συνδέσμου ξενοδόχων της πόλης υπογραμμίζοντας ότι ο τζίρος τους μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2019 κατά 85%. Οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τα ξενοδοχεία τους τηρώντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα.
Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά πολλούς επιχειρηματίες της Βενετίας. Τα ποσά ωστόσο δεν επαρκούν, διαμαρτύρεται ο Μάρκο Παολίνο, ιδιοκτήτης του διάσημου «Caffè Florian» στη πλατεία του Αγ. Μάρκου. Οι ζημιές του πέρυσι ανήλθαν σε πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ και οι ιταλικές αρχές του έδωσαν οικονομική βοήθεια μόλις 120.000 ευρώ.
Η Βενετία χρειάζεται τουρισμό για να επιζήσει, λέει ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού καφέ που μετρά 300 χρόνια ζωής, τονίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να επιβιώσουν όσοι ζουν από τον τουρισμό.
Η πόλη των δόγηδων είναι ωστόσο αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στον τουρισμό. Από κοινού με τη Φλωρεντία επιδιώκει να αναπτύξει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο. Ξεκινά πχ. ελέγχοντας αυστηρότερα την ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω δημοφιλών τουριστικών ιστοσελίδων.
πηγή: Deutsche Welle