USS Johnston: videos από το μεγαλύτερο σε βάθος ναυάγιο του κόσμου

197

Στο φως ήρθαν οι πρώτες εικόνες από το μεγαλύτερο σε βάθος ναυάγιο του κόσμου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 6.5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, στην Θάλασσα των Φιλιππίνων, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα πλάνα κατέγραψε ειδικό υποβρύχιο στο οποίο η εξερευνητές, Βίκτωρ Βέσκοβο, Σέιν Ίγκλερ και Παρκς Στέφενσον, πέρασαν πολλές ώρες μαγνητοσκοπώντας το ναυάγιο, καθώς χρειάστηκαν μιά σειρά από καταδύσεις, προκειμένου να το εντοπίσουν.

Το 115 μέτρα μήκους πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, βυθίστηκε κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ναυμαχία του Σαμάρ με την Ιαπωνία. Θεωρείται η μεγαλύτερη ναυμαχία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πιθανώς, με κάποια κριτήρια, η μεγαλύτερη ναυμαχία στην ιστορία, με περισσότερους από 200.000 ναυτικούς.  Διεξήχθη σε ύδατα κοντά στα νησιά των Φιλιππίνων Λέιτε, Σαμάρ και Λουζόν από τις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου 1944, μεταξύ των συμμαχικών αμερικανικών και αυστραλιανών δυνάμεων και του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού (IJN), ως μέρος της απόβασης στα Λέιτε, η οποία στόχευε στο να απομονώσει την Ιαπωνία από τις χώρες που είχε καταλάβει στη Νοτιοανατολική Ασία και οι οποίες αποτελούσαν ζωτική πηγή εφοδιασμού της σε βιομηχανικά προϊόντα και πετρέλαιο.

Ο χειριστής του υποβρυχίου Βίκτωρ Βέσκοβο ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής δήλωσε, «Το ναυάγιο είναι τόσο βαθύ, οπότε υπάρχει πολύ λίγο οξυγόνο και η μόλυνση από το θαλάσσιο περιβάλλον, είναι άθικτο, σε εξαιρετική κατάσταση εκτός από τη ζημιά που υπέστη κατά τον τορπιλισμό του».

Το κουφάρι του USS Johnston εντοπίστηκε το 2019 με την βιντεοσκόπηση να γίνεται με τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο.

Καθώς όμως μεγάλο κομμάτι του ναυαγίου βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος απ′ όσο μπορούσε το πρώτο υποβρύχιο, χρειάστηκε η συνδρομή ενός ειδικού υποβρυχίου με το όνομα, DSV Limiting Factor.

Ο μπουλμές είναι φτιαγμένος από τιτάνιο και έχει πάχος 9 εκατοστά, μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα δύο ατόμων, μόνο, ενώ μπορεί να κατέβει σε οποιδήποτε βάθος. Η προηγούμενη αποστολή του DSV Limiting Factor, ήταν η εξερεύνηση της Τάφρου των Μαριανών, που είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.983 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριάνων νήσων. Παράλληλα συμμετείχε και στην αποστολή του Τιτανικού.

Όπως είπε ο Βίκτωρ Βέσκοβο, οι δύο πυργίσκοι με τα κανόνια ήταν ανέπαφοι.

«Οι πυργίσκοι των πυροβόλων είναι ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι, δείχνουν ακόμη και προς τη σωστή κατεύθυνση που πιστεύουμε ότι έπρεπε να ήταν, καθώς συνέχιζαν να πυροβολούν μέχρι το πλοίο να βυθιστεί.΄Οσο για τις τορπίλες, αυτές δεν υπήρχαν, καθώς είχαν όλες χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της ναυμαχίας».

Να σημειωθεί πως στην Ναυμαχία του Σαμάρ, από τα 327 μέλη του πληρώματος του USS Johnston, μόνο 141 επέζησαν.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, δεν βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη ή ρουχισμός με την ομάδα που συμμετείχε, να ρίχνει στεφάνια στην θάλασσα πριν αλλά και μετά τις καταδύσεις.

Πηγή: BBC, Wikipedia

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις