Στην… πρίζα οι Βρετανοί μετά τον θάνατο 9χρονης που συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Δικαιοσύνη ζητεί από την κυβέρνηση να δράσει για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

83
φωτογραφία αρχείου pixabay

Σε μια σπάνια απόφαση προχώρησε η Δικαιοσύνη στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στο θάνατο ενός 9χρονου κοριτσιού στο Λονδίνο και έτσι ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να θέσει πιο αυστηρούς περιορισμούς για τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, με στόχο να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν μελλοντικοί θάνατοι και πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας έχει την εξουσία να λάβει τέτοια μέτρα», συμπεραίνει ο Φίλιπ Μπάρλοου, ο αναπληρωτής ιατροδικαστής του Σάουθγουορκ στο Λονδίνο, σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απευθύνεται στη βρετανική κυβέρνηση.

Ο δικαστικός αυτός λειτουργός είχε εξετάσει τα αίτια θανάτου της Έλα Αντού-Κίσι-Ντέμπρα, η οποία απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου του 2013 από σοβαρή κρίση άσθματος. Συμπέρανε τον Δεκέμβριο του 2020, έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε δύο εβδομάδες, ότι η ρύπανση του αέρα είχε «συμβάλει» στον θάνατο αυτόν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον τομέα της δικαιοσύνης.

Το μικρό αυτό κορίτσι, που ήταν 9 ετών, ζούσε στο Λιούισαμ, σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από την South Circular, μια πολυσύχναστη διαδρομή στο νότιο Λονδίνο, και εκτίθετο σε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και αιρούμενων σωματιδίων, τους πιο επιβλαβείς ρύπους, που υπερέβαιναν αυτά που επιτρέπονται βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην έκθεσή του, ο ιατροδικαστής συνιστά να θεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ «ως ελάχιστες απαιτήσεις. Στόχοι που θα ήταν νομικά δεσμευτικοί και θα στηρίζονται στις οδηγίες του Οργανισμού θα μείωναν τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπάρλοου σημειώνει επίσης ότι «μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση» του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης μιας καλύτερης πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που καταγράφονται σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, θα βοηθούσαν τους ανθρώπους να μειώσουν την έκθεσή τους στην ρύπανση αυτού του είδους.

Η μητέρα της Έλα, η Ρόζαμουντ Κίσι-Ντέμπρα, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις συστάσεις αυτές, σημειώνοντας ότι «παιδιά πεθαίνουν άσκοπα επειδή η κυβέρνηση δεν δρα επαρκώς για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Από 28.000 ως 36.000 υπολογίζονται οι θάνατοι κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Προφανώς, ο τοξικός αέρας δεν θα εξαφανιστεί από μόνος του. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεδριάσει και να εξηγήσει τι θα κάνει επιπλέον για να εμποδίσει να κόβεται σύντομα το νήμα της ζωής ανθρώπων, όπως συνέβη με την Έλα», αντέδρασε η Κέιτι Νιλντ, δικηγόρος στην ένωση προστασίας του περιβάλλοντος ClientEarth.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις